BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Μπλόκο Βορίδη στη Ρουμάνικη απαγόρευση εξαγωγών σιτηρών

Καταπέλτης ο υπουργός, Μάκης Βορίδης αναφορικά με την απαγόρευση εξαγωγών που επιχείρησε να επιβάλει η ρουμανική κυβέρνηση στις εξαγωγές συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων, όπως σιτηρά, καλαμπόκι, κριθάρι, βρώμη, αλεύρι και ζάχαρη. Επικαλούμενος το κοινοτικό δίκιο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διευκόλυνε επί της ουσίας τις εισαγωγές δημητριακών από τη Ρουμανία, χωρίς να είναι βέβαιο ποιος ακριβώς κερδίζει από αυτή την παρέμβαση.

mv_eu140420

Γιάννης Πανάγος

99
0

Ε ενημέρωση λέει, ότι τρία καράβια (Έλληνα εισαγωγέα) που είχαν φορτωθεί με σιτάρι για την Ελλάδα και κινδύνευαν να μείνουν φορτωμένα σε λιμάνι της Ρουμανίας, υποχρέωσαν τον υπουργό να κάνει έντονη παρέμβαση στα αρμόδια κοινοτικά όργανα και στους αρμόδιους Επιτρόπους, τονίζοντας ότι το στρατιωτικό διάταγμα με το οποίο θεσπίζονται οι ρουμανικές απαγορεύσεις, είναι αντίθετο με το κοινοτικό δίκιο.

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως ακολούθως:

Επιστολή του ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη για τη διασφάλιση της εφοδιαστικής και διατροφικής αλυσίδας στην ΕΕ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού


Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης με γνώμονα τη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας και της απρόσκοπτης διακίνησης των τροφίμων μέσα στις ιδιαιτέρως δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, απέστειλε τη Δευτέρα 13 Απριλίου επιστολή με παραλήπτες τους Ευρωπαίους Επιτρόπους αρμόδιους για θέματα Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, Εμπορίου, Φιλ Χόγκαν, Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν και Υγείας και Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Στην επιστολή του ο κ. Βορίδης εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την απόφαση της Ρουμανίας να επιβάλλει, μέσω στρατιωτικού διατάγματος, την απαγόρευση εξαγωγών σε μία μακρά λίστα από αγροτοδιατροφικά προϊόντα και επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή παραβιάζει τις βασικές Αρχές και τους κανονισμούς τόσο της Κοινής Αγοράς όσο και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Σημειώνει δε, ότι εφόσον εφαρμοστεί θα δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές στο εμπόριο και την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής και διατροφικής αλυσίδας εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «την οποία άπαντες μάχονται να περιφρουρήσουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες».

Εξάλλου, ο Υπουργός υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη απόφαση εκ μέρους της Ρουμανίας αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του άρθρου 35 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (TFEU) και τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από την αναγκαιότητα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της υγείας. Συμπληρώνει μάλιστα ότι η κίνηση αυτή προσκρούει και στο πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας το οποίο οφείλει να υπερέχει μεταξύ των Κρατών Μελών της Ένωσης στην προσπάθειά τους να υπερκεράσουν την άνευ προηγουμένου κρίση που εξελίσσεται εξαιτίας της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού (COVID19) .

Επιπλέον, ο Υπουργός καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει άμεσα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος και άλλα Κράτη Μέλη να υιοθετήσουν παρόμοιες πρακτικές και να εφαρμόσουν αντίμετρα ως απάντηση σε αυτή την αρνητική εξέλιξη.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Πράξεις στα 22 λεπτά για το καλαμπόκι που κερδίζει στις εαρινές

Λίγο το φρένο στις εισαγωγές από τον βορρά, λίγο η σταδιακή εξάντληση των εγχώριων αποθεμάτων, σε μια περίοδο που τα προϊόντα πρώτης ανάγκης στη διατροφή ανθρώπων και ζώων καταγράφουν αξιοσημείωτη δυναμική, η αγορά για το ελληνικό καλαμπόκι γράφει ακόμη και τα 22 λεπτά στο κιλό για τον παραγωγό, όταν η χρονιά είχε ξεκινήσει με μέση τιμή στα 16 λεπτά.

Μπορεί χρηματιστηριακά στο Σικάγο οι αγορές να έχασαν την πίστη τους στο προϊόν λόγω των ανησυχιών στις ΗΠΑ εξαιτίας της τιμής του πετρελαίου και της συμφόρησης στο βιοντίζελ, κάτι που καταγράφει και το USDA στην τελευταία έκθεση προσφοράς και ζήτησης για τον Απρίλιο, στην δική μας πλευρά του Ατλαντικού η κατάσταση είναι διαφορετική. Μάλιστα για την τρέχουσα εμπορική περίοδο 2019/20, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ισορροπήσει το κενό στις αγορές που θα αφήσουν πίσω τους οι ρωσικές ποσοστώσεις, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα κοινοτικά αποθέματα καλαμποκιού.

Όπως εξηγούν στην Agrenda άνθρωποι της αγοράς, οι εντυπώσεις και οι υποσχέσεις που αφήνει την περίοδο αυτήν το καλαμπόκι έχουν πείσει αρκετούς παραγωγούς που βρίσκονταν σε δίλημμα αναφορικά με το τι θα σπείρουν φέτος. Φαίνεται λοιπόν πως σε βαμβακοπεριοχές, αρκετοί είναι αυτοί που θα διαθέσουν εκτάσεις και για το καλαμπόκι, κάτι που μένει να επιβεβαιώσουν την περίοδο μετά το Πάσχα οι επιστροφές σπόρων στις εταιρείες από τις επιχειρήσεις αγροεφοδίων.

Να σημειωθεί πάντως εδώ ότι δεν αναμένεται κάποια εντυπωσιακή αλλαγή σε επίπεδο εκτάσεων, παρά μόνο μια συγκρατημένη σε σχέση με τις προ διμήνου εκτιμήσεις για περαιτέρω συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής. Ουσιαστικά όσοι παραγωγοί δεν αισθάνονται αυτοπεποίθηση με το βαμβάκι, δεν αποκλείεται να έχουν στραφεί στο καλαμπόκι, το οποίο από την άλλη φαίνεται ότι χάνει εκτάσεις από τον ηλίανθο στις περιοχές που δεν υπάρχει παράδοση στο βαμβάκι.

Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί φαίνεται ότι «κινούνται συντηρητικά σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις που απαιτεί η καλλιέργεια σε θρέψη και προστασία, τουλάχιστον μέχρι να πάρουν ένα ακόμη πιο σαφές μήνυμα από τις αγορές» αναφέρει ο Γιώργος Ζανάκης από την Pioneer.

Τις επόμενες εβδομάδες μια πρόγευση θα δώσουν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής που θα διαθέσουν τη νέα σοδειά τους. Οι κινήσεις της Κίνας ήδη από τα τέλη του Μαρτίου με αγορές ποσοτήτων από τις ΗΠΑ έδωσαν στις διεθνείς αγορές κάτι να προσμένουν. Παράλληλα, οι φήμες που θέλουν την χώρα της Ασίας να ξεκινά προσπάθειες αναδιοργάνωσης και επανεκκίνησης της εθνικής της

χοιροτροφίας, δεν μπορεί παρά να δώσουν μια στήριξη σε επίπεδο φυσικής αγοράς στο εμπόρευμα, παρά τις εκτιμήσεις που ήθελαν τα τελικά παγκόσμια αποθέματα αυξημένα, ακόμα και πριν τον κορεσμό στην αγορά βιοντίζελ.

Χρηματιστηριακά τώρα, το καλαμπόκι βρέθηκε και πάλι στα κόκκινα τις τελευταίες ημέρες, έχοντας πάντως δείξει αντοχή καθ' όλη την περίοδο απότομων ανακατατάξεων στα χρηματιστήρια αγροτικών εμπορευμάτων. Πάντως η μέση τιμή που έδωσε τις προάλλες το USDA ήταν στα 3,60 δολάρια ανά μπούσελ, μειωμένη κατά 20 σεντς συγκριτικά με την έκθεση Μαρτίου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία