BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Έλλειψη σκληρού πριν τα αλώνια λόγω παύσης εξαγωγών από Ρωσία

Νέες εξαγωγές σιταριού θα επιτρέψει η κυβέρνηση της Ρωσίας μετά την συγκομιδή της επερχόμενης σοδειάς, ανακοινώνοντας πως ήδη εξαντλήθηκαν οι ποσότητες αποθηκευμένου σιταριού που προόριζε για διεθνείς πωλήσεις, οι οποίες υποτίθεται ότι θα έπρεπε να διαρκέσουν για τουλάχιστον δύο μήνες.

ws_Vibrant_Green_Wheat_Field_Path_1920x1200__1_

177
0

Με το νέο αυτό δεδομένο, καθίσταται σαφές πως πλέον στην αγορά σιταριού διαμορφώνονται ισορροπίες έλλειψης, κάτι που θα ωθήσει σε περαιτέρω ενίσχυση της τιμής του σκληρού πριν την έναρξη των φετινών αλωνιών. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, το ελληνικό σκληρό θα μπει στη νέα εμπορική περίοδο κατά πάσα πιθανότητα με μηδενικά αποθέματα.

Ήδη στη λίστα της Φότζια είχαν καταγραφεί απανωτές αυξήσεις στην τιμή, η οποίες άγγιξαν ακόμα και τα 310 ευρώ στον τόνο, τιμή που είχε χρόνια να σημειωθεί, με την αγορά να διατηρεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα επίπεδα αυτά, όσο οι αναλυτές αναμένουν τον τρόπο με τον οποίο θα ανταποκριθεί στην εξέλιξη αυτή από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας


Άλλωστε, για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, ο κόσμος κινδυνεύει να αποκοπεί από το ρωσικό σιτάρι σε μια στιγμή που ορισμένοι βασικοί αγοραστές σπεύδουν να το εισαγάγουν.Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, έφτασε στα όρια της αυτοεπιβαλλόμενης ποσόστωσής της για αποστολές σιτηρών δύο μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει.

Συγκεκριμένα οι εξαγωγές για τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο έφτασαν τους 7 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο Γεωργίας της χώρας, εξηγώντας πως θα σταματήσουν οι αποστολές σιτηρών μόλις και το τελευταίο φορτίο φύγει από τη Ρωσία. Οι εξαγωγές θα συνεχιστούν όταν ξεκινήσει η επόμενη εμπορική περίοδος την 1η Ιουλίου, ανέφερε το υπουργείο. Τότε είναι που οι αγρότες θα αρχίσουν να προσφέρουν σιτηρά από τη νέα συγκομιδή. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία όρισε την ποσόστωση για να προστατεύσει τις εγχώριες προμήθειες και να συγκρατήσει τις τιμές εν μέσω ευρύτερης αναταραχής από τον κορωνoϊό και μια πτώση στις τιμές του πετρελαίου.

Να σημειωθεί ότι η Ουκρανία και το Καζακστάν έχουν επίσης περιορίσει τις εξαγωγές σιτηρών τους.Πρόσφατα υπήρξε μια «αναταραχή δραστηριότητας», δήλωσε στο Bloomberg ο Αντρέι Σιζόν Τζ., διευθύνων σύμβουλος του συμβούλου SovEcon στη Μόσχα. «Οι αγοραστές θέλουν να το αποθηκεύσουν επειδή συνειδητοποιούν ότι ενδέχεται να μην έχουν την ευκαιρία να το κάνουν αργότερα.» 

Κάπως έτσι, το παράθυρο που όρισε η Ρωσία έκλεισε γρήγορα. Σε λίγες μόνο εβδομάδες, οι αποστολείς έκαναν κράτηση για το σύνολο των ποσοστώσεων που αντιτοιχούν σε 7 εκατ. τόνων. Εκτός από την ισχυρή ζήτηση από τους εισαγωγείς, ένα αδύναμο ρούβλι διατηρεί το ρωσικό σιτάρι ελκυστικό. Επίσης, οι πωλήσεις από κυβερνητικά αποθέματα - ένα άλλο μέτρο που αποσκοπεί στη διαφύλαξη εγχώριων προμηθειών - βοήθησαν στη συγκράτηση των τοπικών τιμών και στη διατήρηση των ανταγωνιστικών εξαγωγών.

Ένας λόγος για τον οποίο επιτεύχθηκε τόσο γρήγορα το όριο ήταν επειδή οι φορτωτές έσπευσαν να πάρουν τελωνειακά έγγραφα για μελλοντικά φορτία, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Ρύλκο, γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Μελετών Γεωργικής Αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι περίπου τρεις εκατομμύρια τόνοι θα μπορούσαν να εξαχθούν τους επόμενους δύο μήνες, σύμφωνα με το Reuters.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία