BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Τάση με διάρκεια η ανοδική πορεία στο σκληρό σιτάρι

Μια τάση µε διάρκεια εντοπίσουν οι αναλυτές της αγοράς σκληρού σίτου, στην ανοδική πορεία την οποία ακολουθεί το τελευταίο διάστηµα το εµπόριο. Μπορεί λοιπόν την εβδοµάδα που πέρασε να µην σηµειώθηκαν εξελίξεις άξιες αναφοράς στην ελληνική αγορά, που διατήρησε τις τιµές εξαγωγής πέριξ των 275 ευρώ ο τόνος για µέτριες ποιότητες, ωστόσο οι πράξεις αυτές κρατάνε ακόµα ένα ενδιαφέρον που µεταφράζεται σε τιµή αποθήκης παραγωγού πάνω από τα 25 λεπτά το κιλό για την πρώτη ποιότητα.

424

72
1

Σε αυτήν τη φάση οι τοπικοί µεγάλοι µύλοι έχουν διαµορφώσει τα αποθέµατά τους, απέχοντας προσωρινά από την αγορά, ωστόσο εκτιµάται πως όσο µπαίνουµε στον χειµώνα και µε τη ζήτηση στη λιανική να ενισχύεται στο καθεστώς του λοκ ντάουν, η ζήτηση από την πλευρά τους θα τονωθεί. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι εκτάσεις µε σκληρό σιτάρι που θα αλωνιστούν το επόµενο καλοκαίρι αναµένονται αυξηµένες σε ποσοστό από 10% έως 30%. Άλλωστε οι συνθήκες σποράς σε πολλές περιοχές της χώρας δεν ήταν ιδανικές, ενώ σε σηµαντικό βαθµό η αύξηση των εκτάσεων προέρχεται από τη συµβολή λιγότερο έµπειρων στην καλλιέργεια παραγωγών, παράγοντες που δεν µπορούν να εγγυηθούν την απαιτούµενη από τη βιοµηχανία ποιότητα.

Την ίδια στιγµή, για τα σκληρά σιτάρια που διαπραγµατεύονται στην αγορά της Φότζια, η  νέα λίστα τιµών έµεινε αµετάβλητη από την προηγούµενη εβδοµάδα, διατηρώντας τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα. Συγκεκριµένα για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% η τιµή αποθήκης παραγωγού κυµαίνεται στα 300-305 ευρώ ο τόνος και για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης παραγωγού διαπραγµατεύεται στα 290-295 ευρώ ο τόνος. Να σηµειωθεί ότι η ζήτηση από την Ιταλία παραµένει υψηλή, παρά το γεγονός ότι οι εισαγωγείς της χώρας βρίσκονται σε µια διαδικασία βολιδοσκόπησης των αγορών, προσπαθώντας να ανακόψουν έστω και λίγο τη φόρα που έχει πάρει το προϊόν.

 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τώρα,  τα σιτηρά ενισχύονται  επηρεασµένα από την ανοδική τροχιά στην οποία βρίσκονται οι αγορές του καλαµποκιού και της σόγιας,  µε την συγκεκριµένη ευρύτερη αγορά, να υποστηρίζεται από την αυξηµένη ζήτηση εξ ανατολής, δηλαδή Κίνα, αλλά και από τις συνθήκες ξηρασίας στην Λατινική Αµερική.

Ενισχυµένος κατά 17% ο δείκτης τιµών δηµητριακών του FAO

Η άνοδος των τιµών σιταριού, καλαµποκιού, κριθαριού και σόργου οδήγησε σε αύξηση 17% στον υπο-δείκτη δηµητριακών του Παγκόσµιου Οργανισµού Τροφίµων, πλην των τιµών ρυζιού, οι οποίες βρίσκονται σε χαµηλά επίπεδα επτά µηνών καθώς οι κύριες συγκοµιδές στις βασικές χώρες παραγωγής βρίσκονται σε εξέλιξη. Αν και οι συνολικές προβλέψεις παραγωγής σιτηρών για το 2020 δείχνουν επίπεδα υψηλά, οι εξελίξεις γύρω από την πανδηµία τροφοδοτούν ανησυχίες για πληθωρισµό στα τρόφιµα. Το ράλι στα αµερικανικά σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους αυξάνει τις παγκόσµιες τιµές, µε τον FAO να σηµειώνει ότι ο δείκτης τιµών των τροφίµων τον Οκτώβριο αυξήθηκε 6% από πέρυσι, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Στο κλίµα της πανδηµίας έρχεται να προστεθεί και το Λα Νίνια, που φέρνει ξηρασία στη Λατινική Αµερική.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

15-12-2020 21:33ΓΕΩΡΓΙΟΣ μαρθαρης

Προς agro24 όποτε σας καυλώσει ανεβάζετε τιμή ενώ βγαίνει κάθε πεμπτη, 20 μέρες έχετε να ανεβάσετε τιμή, τουλάχιστον μη λητουργειτε αφού είστε άχρηστοι, ελπίζω κάποιος να το δει

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία