BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Η καθυστέρηση στις σπορές και ο ανοιξιάτικος προγραμματισμός

Μπροστά στο φάσμα μιας καλλιεργητικής σεζόν μειωμένων αποδόσεων  κινδυνεύουν να βρεθούν φέτος, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, οι παραγωγοί χειμερινών σιτηρών στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς ακόμη και σήμερα, αρχές Δεκεμβρίου, χιλιάδες στρέμματα παραμένουν χέρσα.

122189425_2731379933741605_4634551467843540740_o_2

Λεωνίδας Λιάμης

45
3

Οι ξηροθερμικές συνθήκες, που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, «έσφιξαν» τη γη και δεν επέτρεψαν στους σιτοκαλλιεργητές να προετοιμάσουν έγκαιρα τα χωράφια τους για τη σπορά.

Η αλλαγή του καιρού από την προηγούμενη Κυριακή και το ψιλόβροχο που έπεσε σε αρκετούς νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, έδωσε το έναυσμα στους παραγωγούς να ξαναμπούν στα χωράφια τους, αλλά όπως υποστηρίζουν, χρειάζονται και άλλες βροχές τις επόμενες ημέρες και να βοηθήσει και η άνοιξη, για να μη χαθεί η χρονιά.

«Έχουμε μείνει πίσω σχεδόν ένα μήνα. Είχε να βρέξει τουλάχιστον 5,5-6 μήνες κι η κατάσταση στα χωράφια ήταν τραγική. Τέτοιο φαινόμενο δεν έχουμε ξαναδεί στην περιοχή μας τα τελευταία 35 χρόνια που θυμάμαι. Είχαμε κυριολεκτικά μια βιβλική ανομβρία. Βάζαμε τα μηχανήματα στα χωράφια κι έλιωναν κυριολεκτικά τα σίδερα από την καταπόνηση», είπε στην Agrenda ο Γιώργος Κεφαλάς, από το Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Ως αποτέλεσμα η οικογενειακή εκμετάλλευση του συνομιλητή μας, που καλλιεργεί περίπου 1.500 στρέμματα με διάφορα είδη σιτηρών για τις ανάγκες της αγελαδοτροφικής της μονάδας, μέχρι και το περασμένο Σάββατο είχε σπείρει μόλις λίγο πάνω από 300 στρέμματα. Πάνω κάτω ανάλογη ήταν η εικόνα και στο υπόλοιπο Λεκανοπέδιο του Λαγκαδά (σ. σ. περιλαμβάνει και τον κάμπο της Ασσήρου και του Δρυμού – Λητής), όπου καλλιεργούνται πάνω από 200.000 στρέμματα γης.

«Υπάρχει κόσμος που δεν είχε μπει καθόλου στα χωράφια. Η βροχή που έριξε την Κυριακή και τη Δευτέρα δεν αρκεί. Διαθέτουμε βροχόμετρο στην είσοδο της μονάδας και είδα ότι το νερό που έπεσε αντιστοιχεί σε μόλις 3 χιλιοστά. Ξεκινήσαμε να κάνουμε κατεργασία του εδάφους στα άσπαρτα χωράφια και η γη βγάζει ακόμη σκόνη. Περιμένουμε τον καιρό να ξεσπάσει», επισήμανε ο κ. Κεφαλάς και εξέφρασε την ελπίδα «να μη χρειαστεί να πάμε σε επανασπορά και να βοηθήσει και ο καιρός την άνοιξη, γιατί με διπλά έξοδα και μισά έσοδα, η χρονιά, που όπως πάει θα είναι σίγουρα με μειωμένες αποδόσεις, θα είναι πολύ δύσκολη».

Παρόμοιους προβληματισμούς διατυπώνει και ο Μιλτιάδης Χαρένης, ο οποίος καλλιεργεί 4.500 στρέμματα σιτηρά στη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής. «Πάμε σε μια όψιμη χρονιά. Η ανομβρία δεν μας επέτρεψα να κάνουμε σωστή δουλειά. Στο νομό από τα περίπου 280.000 στρέμματα, ζήτημα είναι αν στο τέλος Νοεμβρίου είχε σπαρθεί το 30%», είπε και σημείωσε πως «η καλλιέργεια της ελαιοκράμβης ήδη χάθηκε».

Στην περιοχή της Ξάνθης, επίσης, όπως μας είπε ο παραγωγός Γιάννης Γιαννέλης από το χωριό Πετεινός «ο κόσμος μπήκε κι έσπειρε μέσα στη ξέρα. Όπου έχουμε νερά ποτίζουμε και στα ξερικά περιμένουμε βροχή, γιατί διαφορετικά δεν θα έχουμε καλό φύτρωμα».

Η ξηρασία προβληματίζει τους παραγωγούς και στην Ορεστιάδα Έβρου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής ΕΑΣ Λάμπρο Κουμπρίδη, ο οποίος μας ανέφερε πως έως και το τέλος Νοεμβρίου ένα 20% των χωραφιών παρέμενε αφύτρωτο, αλλά αν πέσει αρκετό νερό το Δεκέμβριο υπάρχει περιθώριο ώστε το παιχνίδι να μην χαθεί. Εν αναμονή βροχοπτώσεων ήταν οι παραγωγοί και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

03-12-2020 10:32Στεφανος Δινακης

Δεν πρεπει να υπαρξου αποζημιωσεις για αυτους που ειδη εσπειρν

Απάντηση

02-12-2020 21:39Dragon

Σιτηρά μπορούν να σπαρθούν άνετα όλο τον Δεκέμβριο καθώς και μέχρι τέλος Ιανουαρίου. Προσωπικά πριν δύο χρόνια λόγω παρατεταμένων βροχοπτώσεων Νοέμβριο Δεκέμβριο και όλο τον Ιανουάριο, κατάφερα κι εσπειρα σκληρό σιτάρι στις 20 Φεβρουαρίου! (Έπρεπε να σπαρθεί οπωσδήποτε λόγω νιτρορυπανσης). Σαν να μην έφτανε αυτό..οι βροχές που αναμενόταν λίγες μόλις μέρες μετά τη σπορά, δεν έπεσαν δυστυχώς, με αποτέλεσμα να βρέξει κοντά στις 10 Μαρτίου με αποτέλεσμα το σιτάρι να φυτρώσει στις 25 Μαρτίου! Κάποιοι υποστήριζαν ότι δεν πρόκειται να προλάβει να φτιάξει καρπό. Τελικά το σιτάρι και έγινε, και από πλευράς ποιότητας ήταν από τα πιο άριστα της περιοχής, και σε κιλά για τόσο όψιμη σπορά ξεπέρασε τα 500 κιλά ανά στρέμμα, και μιας και ήταν όψιμη η σπορά ήταν το μοναδικό κτήμα που δεν χρειάστηκε να γίνει ψεκασμός για μύκητα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία