BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Τα 25 λεπτά ως βάση αγοράς και για τη νέα σοδειά στο σκληρό σιτάρι

Οι περιορισµένες διαθέσιµες ποσότητες θα κρατούν ενισχυµένες τις τιµές τους επόµενους µήνες. Σταθερά στα 25 µε 26 λεπτά η τιµή αποθήκης παραγωγού για τις µέτριες ποιότητες στη χώρα µας.

22-35_19

Πέτρος Γκόγκος

85
0

∆ιατηρούν υψηλό εξαετίας οι τιµές των σιτηρών στις διεθνείς αγορές, ενώ και στην Ελλάδα τα µέτρια σκληρά σiτάρια διαπραγµατεύονται στα 280 ευρώ ο τόνος, ήτοι 25 µε 26 λεπτά τιµή αποθήκης παραγωγού. Όπως σχολιάζουν αναλυτές, οι τιµές αυτές αν µη τι άλλο µαρτυρούν πως από νωρίς οι διαθέσιµες ποσότητες είναι περιορισµένες και παράλληλα υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι το φαινόµενο της µετρηµένης προσφοράς θα ενταθεί τους προσεχείς µήνες.

Κατ’ επέκταση δεν είναι λίγοι εκείνοι που από τώρα προδιαγράφουν περαιτέρω ανοδική πορεία των τιµών κατά τους πρώτους µήνες του 2021. Αυτό δεν αποκλείεται να τοποθετήσει την αγορά σκληρού, µέχρι τον Ιούνιο που ξεκινούν τα αλώνια στη χώρα µας, σε παρόµοια θέση µε αυτή του περασµένου έτους, όταν ακούστηκαν οι πρώτες τιµές πέριξ των 25 λεπτών το κιλό. Με αυτό το σκεπτικό, ήδη επιµελείς παραγωγοί ξεκινούν προετοιµασίες για κυνήγι ποιοτικής πρώτης ύλης και αποδόσεων, βάζοντας στο πλάνο για τις επόµενες εβδοµάδες τις εργασίες ζιζανιοκτονίας. Οι εκτάσεις στην Ελλάδα µπορεί να είναι αυξηµένες, ωστόσο όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς στην Agrenda η ευκαιριακή προσέγγιση της καλλιέργειας και οι ερασιτεχνισµοί ή οι εκπτώσεις στις καλλιεργητικές πρακτικές θα δώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα στους συνεπείς παραγωγούς.

 Τόσο στο καλαµπόκι όσο και σε σκληρό και µαλακό σιτάρι αναµένεται το προσεχές διάστηµα να υπάρξουν διαταραχές στην προσφορά. Όλα δείχνουν ότι η σοδειά καλαµποκιού της Νότιας Αµερικής που αναµένεται σε µερικούς µήνες θα είναι σηµαντικά προβληµατική και η κυβέρνηση της Αργεντινής σε µια προσπάθεια να προλάβει καταστάσεις αντιπαραγωγικού πληθωρισµού τιµών, θα απαγορεύσει τις εξαγωγές µέχρι τον ερχόµενο Μάρτιο.

Εν τω µεταξύ στη Ρωσία έχουν επιβληθεί εκ νέου ποσοστώσεις στις εξαγωγές σιτηρών καθώς και ένας νέος φόρος επί των εξαγωγών, προκειµένου να συγκρατηθεί η άνοδος των τιµών στο εσωτερικό της χώρας. Η κίνηση αυτή όµως είχε ως αποτέλεσµα την αύξηση των διεθνών τιµών, αφού οι περιοχές της Μαύρης Θάλασσας είχαν µέχρι πρόσφατα τις πιο ανταγωνιστικές προσφορές. Εν τω µεταξύ οι εκτιµήσεις επί της νέας παραγωγής της Ρωσίας, αν και είναι ακόµα νωρίς, δείχνουν ότι οι όγκοι θα είναι περιορισµένοι λόγω  προβληµάτων στην περίοδο σποράς.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία