Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Πράξεις με 22 λεπτά πλέον στο κριθάρι, η ζήτηση δυναμώνει

Επιθετική παρέμβαση στην αγορά του ζωοτροφικού κριθαριού επιχειρεί ο Αγροκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αξιούπολης, ανεβάζοντας, με το… καλημέρα των αλωνιών, τον πήχη της τιμής στα 0,22 ευρώ το κιλό, όταν ένα χρόνο πριν το εμπόριο στη χώρα αγόραζε με 0,13 – 0,14 ευρώ.

1280px-Barley_harvest_in_Ashcombe__Devon_2

Λεωνίδας Λιάμης

4019
0

 Μάλιστα, προτίθεται να απορροφήσει όσες ποσότητες του προσφέρουν οι παραγωγοί της περιοχής της Παιονίας, αλλά κι από άλλες κοινότητες του νομού Κιλκίς, με τους οποίους έχει κάνει μια πρώτη συνεννόηση.

«Η αγορά ήδη έχει ένα standard στα 0,19 ευρώ το κιλό και σε ορισμένες περιπτώσεις δίνονται και 0,20 ευρώ το κιλό. Εμείς ως συνεταιρισμός για να στηρίξουμε τους παραγωγούς και να δώσουμε ένα σήμα στην αγορά αποφασίσαμε να βγούμε με 0,22 ευρώ το κιλό», εξήγησε στο Agronews ο πρόεδρος της οργάνωσης, Παύλος Πασσαλίδης.

Όπως μας ανέφερε υπολογίζει πως ο συνεταιρισμός που διατηρεί και δικό του ζωοτροφάδικο, θα μπορέσει να συγκεντρώσει περί τους 1.000 τόνους ζωοτροφικού κριθαριού, εκ των οποίων τα μεγαλύτερο μέρος θα το εμπορευτεί και μόνο ένα μικρό κομμάτι θα το επεξεργαστεί στο δικό του εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών.

Οι διαθέσιμες ποσότητες κριθαριού στην περιοχή, πάντως, όπως τονίζει ο κ. Πασσαλίδης, δεν θα είναι πολλές φέτος, καθώς πέραν των αρκετά χαμηλότερων στρεμματικών αποδόσεων, λόγω της ανομβρίας επί μακρόν, είναι αρκετά μικρότερες και οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν με κριθάρι. «Υπολογίζουμε πως τη φετινή χρονιά έχουν σπαρθεί γύρω στα 2.500 – 3.000 στρέμματα στο Δήμο Παιονίας, που σημαίνει ότι σε σχέση με το παρελθόν είναι σχεδόν 50% - 60% μειωμένα τα στρέμματα της κριθαροκαλλιέργειας, καθώς αρκετοί παραγωγοί στράφηκαν προς το σκληρό στάριο που πέρυσι είχε πολύ καλή τιμή».

Ανάλογη τακτική στήριξης της αγοράς, προτίθεται να ακολουθήσει ο Συνεταιρισμός και στα υπόλοιπα σιτηρά, μαλακά και σκληρά. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν μπορεί να ανακοινώσει τιμή, καθώς τα αλώνια δεν έχουν ξεκινήσει και ως εκ τούτου λείπει το σημείο αναφοράς επί του οποίου θα διαμορφώσει την τιμολογιακή του πολιτική. «Περιμένουμε να δούμε πώς θα ανοίξει η αγορά. Σκεφτόμαστε, ωστόσο, να δώσουμε τουλάχιστον 1 λεπτό παραπάνω στο κιλό» σημειώνει.

Η οργάνωση αναπτύσσει και τη συμβολαιακή γεωργία για μια ποικιλία αμερικανικού σκληρού σταριού, σε συνεργασία με τη Σόγια Ελλάς. «Είναι η ποικιλία PVL η οποία προορίζεται για βιομηχανίες ζυμαρικών. Έχουμε συνάψει συμβόλαια με περίπου 200 παραγωγούς της περιοχής, για 9.000 στρέμματα, από 1.500 στρέμματα πέρσι, με τη στάνταρντ τιμή στα 21 λεπτά το κιλό, συν ένα επιπλέον λεπτό ανά κιλό για πρωτεΐνη 12 κι άλλο ένα λεπτό για προϊόν με πρωτεΐνη 13», εξηγεί ο κ. Πασσαλίδης. Διευκρινίζει δε, πως «βάσει της σύμβασης, υπάρχει δίχτυ ασφαλείας για το κάτω μέρος της τιμής, με εγγύηση για 21 λεπτά το κιλό, ενώ αν η τιμή αγοράς κινηθεί ανοδικά, τότε θα ακολουθήσει κι η συμβολαιακή».

Φέτος, επίσης, η σχετικά νεοσύστατη οργάνωση (σ. σ. ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2018), που ενοικιάζει τις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΑΣ Αξιούπολης και διατηρεί και αποθηκευτικούς χώρους δυναμικότητας 10.000 τόνων, σχεδιάζει να επεκταθεί και στη συγκέντρωση βαμβακιού, ενώ κάτι ανάλογο έκανε πέρυσι και με τον ηλιόσπορο. Απαρτίζεται ήδη από 60 μέλη (αν και τα ιδρυτικά ήταν 24 άτομα) τα οποία έχουν την υποχρέωση το 70% - 75% των συναλλαγών τους να το κάνουν με το συνεταιρισμό, ειδάλλως χάνουν την ιδιότητα του μέλους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία