BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Με 340 ευρώ τον τόνο πούλησε σκληρό στάρι η ΕΑΣ Βόλου

Ακόμα μεγαλύτερη τιμή, απ’ ότι έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, πέτυχε η ΕΑΣ Βόλου για το σκληρό σιτάρι, διαθέτοντας το σύνολο της ποσότητας που συγκέντρωσε φέτος, δηλαδή περί τους 4.000 τόνους, με τιμή 340 ευρώ ο τόνος.

Aloni-Katheto_1b

Γιάννης Πανάγος

106
0

Με 340 ευρώ/τόνο πούλησε σκληρό η ΕΑΣ Βόλου 0,32 στον παραγωγό
Αυτό σημαίνει ότι η τιμή που θα πληρώσει τις αμέσως επόμενες μέρες στους παραγωγούς ως εκκαθάριση για το προϊόν που διέθεσαν στην οργάνωση θα είναι 0,32 ευρώ το κιλό, κάτι που αποτελεί ρεκόρ για τιμή παραγωγού την τελευταία 10ετία. 

Η συμφωνία της ΕΑΣ Βόλου έρχεται λίγες μέρες μετά τη νέα άνοδο που σημείωσε η χρηματιστηριακή τιμή για το σκληρό στη Φότζια της Ιταλίας, όπου από την περασμένη εβδομάδα τα συμβόλαια προβλέπουν τιμή στα 370 ευρώ ο τόνος (20 λεπτά πάνω).

 

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΕΑΣ Βόλου έχει ως ακολούθως:

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου-ΕΒΟΛ κ. Νικ. Πρίντζος ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 02/08/2021 τα κάτωθι: Οι παραγωγοί, οι οποίοι παρέδωσαν τα σιτάρια τους εσοδείας 2021 στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου θα πληρωθούν με τιμή 0,32€/kg. Πιο συγκεκριμένα, κατά την παράδοση του προϊόντος εισέπραξαν προκαταβολή 0,20€/kg και από την Πέμπτη 05/08/2021 θα εισπράξουν ακόμη 0,12€/kg.  Η συνολική ποσότητα (4.000,00 τόνοι περίπου) πουλήθηκε 0,34€/kg εκ των οποίων τα 0,02€/kg παρακρατεί ο Συνεταιρισμός για τα έξοδα συγκέντρωσης, αποθήκευσης κλπ. και 0,32€/kg πληρώνεται ο παραγωγός.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε...

Σπάει ένα µετά το άλλο τα ρεκόρ η τιµή στο σκληρό σιτάρι, µε τον δείκτη της Φότζια να προσθέτει άλλα 20 ευρώ τον τόνο την τελευταία εβδοµάδα, ανεβάζοντας τη χρηµατιστηριακή τιµή του προϊόντος στα 370 ευρώ ο τόνος.

Το ελληνικό σκληρό που πάει προς εξαγωγή, καθώς η ζήτηση είναι δεδοµένη, λείπει από την εσωτερική αγορά, όπου οι ανάγκες της βιοµηχανίας ζυµαρικών και των µύλων δεν έχουν καλυφθεί, ειδικά στις καλές ποιότητες.

Όλα αυτά δηµιουργούν ένα εκρηκτικό µείγµα, χωρίς κανείς να µπορεί να προσδιορίσει την έκταση της εισαγόµενης κατά βάση ανόδου αλλά και τη διάρκειά της. Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που υποστηρίζουν ότι η ανοδική πορεία θα έχει διάρκεια, θα µεταφερθεί δηλαδή και στον επόµενο χρόνο και θα ανατρέψει πολλά από τα σχέδια των συντελεστών της συγκεκριµένης αγοράς.

Ήδη, στις τάξεις των παραγωγών η µετατόπιση προς το σκληρό σιτάρι, ενόψει της νέας καλλιεργητικής σεζόν είναι δεδοµένη και πολλοί αναρωτιούνται πού θα φθάσουν τα στρέµµατα του σκληρού και πόσος θα πρέπει να είναι ο πιστοποιηµένος σπόρος για να τα καλύψει.

Όπως είναι φυσικό, αυτή η διάσταση έχει επιπτώσεις και στις άλλες καλλιέργειες, απ’ όπου σίγουρα θα χαθούν στρέµµατα. Την ίδια στιγµή, ανησυχία εκδηλώνεται για τις τιµές που θα επικρατήσουν σε ότι αφορά τα ενοίκια, καθώς υπάρχουν ιδιοκτήτες γης που κάνουν ήδη νύξεις για αύξηση των τιµών, ως αποτέλεσµα της προοπτικής που παρουσιάζει σήµερα το σκληρό σιτάρι.

Οι απανωτές αυξήσεις στη διεθνή τιµή του προϊόντος πάντως έχουν ως αποτέλεσµα τον περιορισµό των πράξεων στην εσωτερική αγορά, καθώς το εξαγωγικό εµπόριο ανεβάζει τις προσδοκίες του και οι λίγοι παραγωγοί που έχουν σιτάρι στις αποθήκες τους δεν δείχνουν προς το παρόν κανένα ενδιαφέρον να πουλήσουν.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία