BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Η εξαγωγή σκληρού σίτου φτάνει τα πρόσφατα υψηλά της

Στην αγορά μας μπορεί να μην σημειώνονται ιδιαίτερες πωλήσεις σκληρού σίτου αυτό το διάστημα, εντούτοις η αγορά δείχνει πως ανακάμπτει, φλερτάροντας με τα πρόσφατα υψηλά της.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

66
0

 Ενώ η εξαγωγή είχε κάνει ένα απότοµο γύρισµα προς τα 450 ευρώ ο τόνος FOB, βλέπουµε ανά εβδοµάδα σηµάδια αντίδρασης µε τις τιµές να θέλουν να πιάσουν ξανά τα 500 ευρώ ο τόνος FOB. Παράλληλα στο εσωτερικό δεν πέρασε ποτέ σε µεγάλο βαθµό η πτώση των τιµών, δεδοµένου ότι αυτές υποστηρίχθηκαν από τους τοπικούς µας µύλους.

Στα σκληρά σιτάρια, οι τιµές στην Φότζια έπιασαν νέα υψηλά µε άνοδο 20 ευρώ ο τόνος για κάθε ποιότητα. Συγκεκριµένα για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 515-520 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 505-510 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία οι τιµές επίσης ενισχύθηκαν κατά 15 ευρώ, πιάνοντας τα 430 ευρώ ο τόνος. Βλέπουµε µε άλλα λόγια πως το γύρισµα της τιµής ήταν παροδικό και πως η αγορά επιστρέφει στα υψηλά της µε βοήθεια από την περιορισµένη παραγωγή του Καναδά και την αυξηµένη παγκόσµια ζήτηση.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, είχαµε ένα µικρό διάλειµµα µε ρευστοποιήσεις κερδών οι οποίες φρέναραν την αγορά και κατόπιν ξανά άνοδο υπό τη γενικευµένη ανοδική πορεία των περισσότερων εµπορευµάτων. Στη φυσική αγορά πρέπει να σηµειωθεί πως οι εξαγωγές από Αµερική έχουν πιάσει εξαιρετικό ρυθµό. Στη Γαλλία τέλος οι τιµές ακολούθησαν την άνοδο του Σικάγο, πιάνοντας τα επίπεδα των 268 ευρώ ο τόνος. Η περιορισµένη διαθεσιµότητα στην Ευρώπη φυσικά και θα στηρίζει τις τιµές όποτε αυτές πάνε να διορθώσουν σηµαντικά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία