Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Υψηλά μέχρι άνοιξη, με την εξαγωγή σκληρού σίτου στα 500 ευρώ

∆ύσκολα αναστρέψιµη φαίνεται πως είναι η πορεία ανόδου που ακολουθεί η τιµή του σκληρού σίτου στις ευρωπαϊκές αγορές, µε την Ελλάδα να επιστρέφει ξανά στα επίπεδα των 500 ευρώ ο τόνος στην τιµή εξαγωγής, τη Φότζια να σηµειώνει νέα άνοδο 20 ευρώ ο τόνος µέσα σε µια εβδοµάδα και τις τιµές του εισαγόµενου στην ιταλική αγορά να προσεγγίζουν πλέον τα 600 ευρώ ο τόνος.

20-37_pin

Πέτρος Γκόγκος

1852
0

Υψηλά μέχρι άνοιξη βλέπουν οι αναλυτές, με την εξαγωγή σκληρού σίτου στα 500 ευρώ

Βέβαια, η κινητικότητα στην αγορά το τελευταίο διάστηµα είναι περιορισµένη, αφού όσοι παραγωγοί κρατούν ακόµα στην αποθήκη ποσότητες, καθώς και οι έµποροι που έχουν συγκεντρώσει το µεγαλύτερο όγκο της παραγωγής, απέχουν από τις πωλήσεις, αναµένοντας µια νέα κορύφωση των τιµών.

Από την άλλη οι µύλοι, απέχουν κι αυτοί από τις αγορές τοποθετώντας την επιστροφή τους στην περίοδο ∆εκεµβρίου-Ιανουαρίου, χωρίς ωστόσο να αναµένουν κάποια διόρθωση στην αγορά. ∆εδοµένη συνεπώς θεωρείται µια περαιτέρω ενίσχυση της τιµής, όσο οι ανάγκες της µεταποίησης παραµένουν ακάλυπτες από τις διαθέσιµες ποσότητες και τα αποθέµατα στις αποθήκες των µύλων και του εµπορίου είναι περιορισµένα. Να σηµειωθεί ότι οι ανάγκες της αγοράς είναι ανελαστικές στην περίπτωση της συγκεκριµένης αγοράς. ∆ύσκολα δηλαδή και σε πολύ περιορισµένο βαθµό µπορεί η βιοµηχανία να αντικαταστήσει το σκληρό µε κάποιο άλλο δηµητριακό. 

Μέσα σ’ αυτό το κλίµα, η τιµή παραγωγού έχει κατακτήσει εδώ και µερικές ηµέρες ξανά τα 50 ευρώ το κιλό, όσο εξακολουθούν οι εισαγωγές από τον Καναδά στην αγορά της Ευρώπης να είναι παγωµένες, τόσο εξαιτίας της µεγάλης ζήτησης από τις ΗΠΑ όσο και λόγω του απαγορευτικού κόστους στα ναύλα.

Το ερώτηµα που τίθεται τώρα, έχει να κάνει µε ένα ενδεχόµενο ζήτηµα της αγοράς σε περίπτωση που οι επερχόµενες φθινοπωρινές σπορές επικυρώσουν το γενικό αίσθηµα ότι φέτος θα είναι σηµαντικά αυξηµένες. 

Την άνοιξη επαναξιολόγηση των ισορροπιών στην αγορά

Όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς στην Agrenda, σε µια τέτοια εξέλιξη η αγορά δεν αναµένεται ότι θα αντιδράσει µε κάποια αξιόλογη διόρθωση µέσα στο χειµώνα, αφού έτσι και αλλιώς το ράλι στις τιµές εκφράζει πιο πολύ την κατάσταση στην αγορά της Βόρειας Αµερικής. Συνεπώς, προς την άνοιξη αναµένεται κάποια επαναξιολόγηση των ισορροπιών στην αγορά, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η σπορά στον Καναδά.  

Με την ευρωπαϊκή αγορά σκληρού σίτου να έχει σηµειώσει αύξηση της τάξης του 80% από τις τιµές εκκίνησης που ακούστηκαν στα αλώνια και πάνω από 135% από τη µέση τιµή πενταετίας, αρκετοί σκέφτονται σήµερα σε Ελλάδα και Ιταλία αν αξίζει να σπείρουν ξανά φέτος σκληρό. Ο Φίλιπο Μπερτούζι, επικεφαλής αναλυτής στην Areté, εταιρεία αναλύσεων των τάσεων της αγοράς σε βασικές καλλιέργειες, απαντά σε σχετικό ερώτηµα ιταλικού Μέσου πως ναι.

«Μέσα στο 2021 υπήρξε µια ραγδαία µείωση της παραγωγής µε τον Καναδά που καταναλώνει 0,8 εκατ. τόνους να συγκοµίζει τελικά 3,5 από 6,5 εκατ. τόνους πέρυσι και τις ΗΠΑ να παράγουν 0,9 από 1,8 εκατ. τόνους πέρυσι.

Σε αυτά τα θεµελιώδη πρέπει να συµπληρώσουµε ότι τα αποθέµατα θα είναι σε ιστορικά χαµηλά στο τέλος της τρέχουσας περιόδου και ότι η ζήτηση είναι ανελαστική σε σχέση µε την προσφορά. Υπό αυτό το πρίσµα εκτιµούµε πως η σηµερινή κατάσταση στην αγορά θα διατηρηθεί τουλάχιστον µέχρι το πρώτο εξάµηνο του 2022» αναφέρει ο αναλυτής. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία