Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Σε υψηλές τιμές η αγορά σκληρού από την Τυνησία

Στην αγορά μας η εξαγωγή σκληρού σίτου ξανάπιασε τα 500 ευρώ ο τόνος FOB λιμάνι μας, λαμβάνοντας δυναμική από την άνοδο στους ευρωπαικούς δείκτες και την πρόσφατη αγορά της Τυνησίας 100.000 τόνων στα 681 δολάρια ο τόνος (587 ευρώ ο τόνος) παραδοτέα σε λιμάνι τους.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

337
0

Δεν ξέρουμε αν θα καλυφθεί για μια μικρή ποσότητα με σιτάρια ελληνικά, εντούτοις η τιμή δημιουργεί ένα ευνοϊκό κλίμα. Υπόψιν βέβαια πως οι ναύλοι από την εποχή του κορωνοϊού έχουν εκτοξευθεί. Στην εσωτερική αγορά τα αποθέματα φυσικά λιγοστεύουν, καθώς οι τοπικοί μύλοι καλύπτουν όποτε τους δίνεται η δυνατότητα τις μελλοντικές τους ανάγκες. Παράλληλα η προσφορά είναι αισθητά μειωμένη.

Στα σκληρά σιτάρια, οι τιμές στη Φότζια ενισχύθηκαν για άλλα 20 ευρώ ο τόνος για κάθε ποιότητα. Συγκεκριμένα για τα ποιοτικά σιτάρια με ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12% η τιμή αποθήκης εμπόρου διαπραγματεύεται στα 535-540 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11,5% η τιμή αποθήκης εμπόρου κυμαίνεται στα 525-530 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία οι τιμές επίσης ενισχύθηκαν κατά 30 ευρώ σε μια εβδομάδα πιάνοντας τα 460 ευρώ ο τόνος. Η προσφορά εξακολουθεί να είναι μειωμένη, λόγω της χαμηλής παραγωγής στον Καναδά και των χαμηλών αποθεμάτων στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα η ζήτηση από την Ιταλία παραμένει δυνατή.

Στο χρηματιστήριο του Σικάγο, είχαμε πτώση στα μαλακά σιτάρια, κατόπιν της ανακοίνωσης της έκθεσης παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης δημητριακών. Τα αποθέματα καλαμποκιού και σόγιας ήταν περισσότερα των εκτιμήσεων, ενώ στα μαλακά σιτάρια ήταν θετικότερες οι ειδήσεις, αλλά πιέστηκαν λόγω των γενικευμένων ρευστοποιήσεων. Στη Γαλλία οι τιμές επίσης ακολούθησαν την πτώση του Σικάγο φτάνοντας τα 265 ευρώ ο τόνος, δηλαδή 3 ευρώ χαμηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία