BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Σταθερές τιμές στα πρόσφατα υψηλά για το σκληρό

Στην αγορά μας έχει αρχίσει να είναι λίγο υποτονικά τα πράγματα για το σκληρό σιτάρι, τόσο στο κομμάτι της εξαγωγής όσο και στην εσωτερική αγορά.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

110
0

Η εξαγωγή δεν πληρώνει για την ώρα το κάτι παραπάνω που ζητούν οι τοπικοί εξαγωγείς / έμποροι, ενώ από την άλλη διακριτικά οι τοπικοί μύλοι καλύπτουν τις ανάγκες τους χωρίς πλέον ιδιαίτερο άγχος για τα αποθέματα τους. Φυσικά είναι λογικό όσο μειώνονται τα στοκ, οι δουλειές να γίνονται πιο δύσκολες και επιλεκτικές. Άλλωστε γενικότερα φέτος το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η προσφορά σίτου και όχι η ζήτηση.

Στα σκληρά σιτάρια, οι τιμές στη Φότζια δεν μεταβλήθηκαν για άλλη μια εβδομάδα επιβεβαιώνοντας το κλίμα σταθεροποίησης που επικρατεί. Συγκεκριμένα για τα ποιοτικά σιτάρια με ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12% η τιμή αποθήκης εμπόρου διαπραγματεύεται στα 550-555 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11,5% η τιμή αποθήκης εμπόρου κυμαίνεται στα 540-545 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία επίσης οι τιμές έμειναν στα 440 ευρώ ο τόνος. Μάλιστα η αρμόδια υπηρεσία της χώρας αναθεώρησε υψηλότερα τη φετινή παραγωγή στους 1,55 εκατ. τόνους από 1,3 εκατ. τόνους πέρυσι. Παράλληλα οι γνωστές φετινές δυσκολίες με τη σοδειά του Καναδά δίνουν προβάδισμα στις ευρωπαϊκές παραγωγές σε τυχόν ζητήσεις από τις βορειο-αφρικανικές χώρες.

Στο χρηματιστήριο του Σικάγο, η πρόσφατη έκθεση του USDA προσφοράς και ζήτησης για τα μαλακά σιτάρια ήταν θετική για τις τιμές και φυσικά αυτό αποτυπώθηκε στο χρηματιστήριο με νέα υψηλά. Σ’ αυτό ως συνήθως βοήθησε και η γενικευμένη άνοδος των εμπορευμάτων. Συγκεκριμένα υπήρξε μείωση των τελικών αποθεμάτων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η παραγωγή στη Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε κατά 1 εκατ. τόνους. Τέλος, στη Γαλλία φυσικά οι τιμές ενισχύθηκαν μ’ αυτά τα νέα και οι τιμές συμβολαίων Δεκεμβρίου ‘21 πλησιάζουν τα 295 ευρώ ο τόνος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία