BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Η μετάλλαξη Όμικρον χτύπησε και τα σιτάρια

Στην αγορά μας έχουν αρχίσει να διακρίνονται κάποια σημάδια πτώσης των τιμών σκληρού σίτου κι αυτό είναι λογικό καθώς είχαμε φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ παράλληλα βιώνουμε μια γενικευμένη πτώση σε όλα τα εμπορεύματα. Επιπρόσθετα και οι μύλοι έχουν καλύψει πλέον τις ανάγκες τους και δεν έχουν το ίδιο «άγχος» για να αγοράσουν κι άλλες ποσότητες.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

579
0

Στα σκληρά σιτάρια, οι τιμές στο χρηματιστήριο της Φότζια μειώθηκαν για άλλη μια εβδομάδα πάλι κατά 5 ευρώ ο τόνος. Συγκεκριμένα για τα ποιοτικά σιτάρια με ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12% η τιμή αποθήκης εμπόρου διαπραγματεύεται στα 535-540 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11,5% η τιμή αποθήκης εμπόρου κυμαίνεται στα 525-530 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία είχαμε γύρισμα προς τα 425 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιμάνι, ενώ ο Καναδάς έχασε 10 δολάρια ο τόνος μέσα σε μια εβδομάδα. Σε σύγκριση με άλλα εμπορεύματα το σκληρό σιτάρι δεν έχει παρόμοιες απώλειες κι αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί από την έλλειψη άμεσης σύνδεσης του σκληρού σίτου με κάποιο χρηματιστηριακό δείκτη, όπως συμβαίνει με τα μαλακά σιτάρια.

Στο χρηματιστήριο του Σικάγο, ο φόβος για τον αντίκτυπο που μπορεί να προκαλέσει η νέα μετάλλαξη Όμικρον της πανδημίας του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία προκάλεσε τη ραγδαία πτώση σε όλα τα χρηματιστήρια. Φυσικά τα δημητριακά δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν της γενικευμένης πτώσης και κατέγραψαν μεγάλες απώλειες μόλις σε λίγες συνεδριάσεις. Το θετικό είναι πως κατόπιν της πτώσης έχουμε δυναμική παρουσία αγοραστών στη φυσική αγορά (π.χ. Κίνα), η οποία μπορεί να φέρει την ανοδική αντίδραση που περιμένουμε. Στη Γαλλία, τέλος, είναι ακριβώς ίδιο το σκηνικό με τις τιμές να χάνουν από τα υψηλά τους 23 ευρώ ο τόνος. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου οι τιμές αντιδρούσαν ανοδικά προς τα 287 ευρώ ο τόνος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία