
«Ένα πράγµα είναι σίγουρο» -λένε έµπειρα στελέχη της αγοράς- «κριθάρι φέτος δύσκολα θα βρει κάποιος φθηνό». Σύµφωνα µε τα όσα αναφέρουν, οι εκτάσεις φέτος ήταν περιορισµένες, αφού αρκετά χωράφια σπάρθηκαν µε ελαιοκράµβη, ενώ οι ισορροπίες στο πεδίο των καλλιεργητικών εξόδων, αποθάρρυναν αρκετούς από το να ακολουθήσουν την πλήρη ρουτίνα που απαιτεί η καλλιέργεια. Λίγο νωρίτερα, είχε πέσει σήμα στην αγορά για τα 32 λεπτά το κιλό, ενώ μεγάλοι μεσίτες ζητούν προαγορά με 24 λεπτά το κιλό, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερη απήχηση.
Οι ισορροπίες αυτές δείχνουν ότι υπάρχουν σαφή περιθώρια ενίσχυσης της τιµής τις επόµενες εβδοµάδες, εφόσον επαναληφθεί το περσινό µοτίβο στην αγορά σιτηρών.
Τα περσινά κριθάρια είναι ανύπαρκτα τόσο στην εγχώρια όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου πλέον διαπραγµατεύονται τιµές παράδοσης για τον Ιούλιο του 2022. Το ενδιαφέρον εδώ έχει να κάνει µε τη διατήρηση των επιπέδων τιµών που είχαν τα αποθέµατα της προηγούµενης σοδειάς (2022), σε µια πρώτη επιβεβαίωση του σεναρίου που έχει αναπτύξει εδώ και µήνες η Agrenda, ότι φέτος η αγορά σιτηρών θα συνεχίσει µε τις νέες σοδειές εκεί που θα σταµατήσει η περσινή παραγωγή. Έτσι, οι τιµές που διαµορφώνουν τα εµπορικά κέντρα της Γαλλίας στο κριθάρι, ανέρχονται στα 381 ευρώ ο τόνος στην κατηγορία των κτηνοτροφικών, ενώ για τα βυνοποιήσιµα κριθάρια οι τιµές υπερβαίνουν τα 450 ευρώ ο τόνος (τιµές FOB και στις δύο κατηγορίες).
Πίσω στην Ελλάδα, οι πρώτες θεριζοαλωνιστικές µηχανές αναµένεται να µπουν στα χωράφια την τελευταία εβδοµάδα του Μαΐου, ενώ αυτή την περίοδο οι παραγωγοί ολοκληρώνουν τα τελευταία ποτίσµατα πριν ξεκινήσει ο αλωνισµός, µιας και οι βροχές την περίοδο του Πάσχα βελτίωσαν ελάχιστα τα επίπεδα υγρασίας στο χώµα. Σε κάθε περίπτωση, µε την προϋπόθεση να µην αιφνιδιάσει τους κάµπους κάποιος λίβας, φαίνεται ότι οδεύουµε προς έναν αλωνισµό µε βελτιωµένη εικόνα στις αποδόσεις.