BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Συμφωνίες με 34 λεπτά το κιλό στο κριθάρι δίνουν ρυθμό στ' αλώνια

Εξελίξεις στην αγορά σιτηρών έχουν ήδη διαμορφώσει τα 34 λεπτά το κιλό για τα φετινά κριθάρια, με μεγάλη εταιρεία στο πεδίο των ζωοτροφών να κλείνει από τώρα συμφωνίες για αγορά ποσοτήτων τις επόμενες εβδομάδες με την τιμή αυτή.

22_40

10302
8

«Ένα πράγµα είναι σίγουρο» -λένε έµπειρα στελέχη της αγοράς- «κριθάρι φέτος δύσκολα θα βρει κάποιος φθηνό». Σύµφωνα µε τα όσα αναφέρουν, οι εκτάσεις φέτος ήταν περιορισµένες, αφού αρκετά χωράφια σπάρθηκαν µε ελαιοκράµβη, ενώ οι ισορροπίες στο πεδίο των καλλιεργητικών εξόδων, αποθάρρυναν αρκετούς από το να ακολουθήσουν την πλήρη ρουτίνα που απαιτεί η καλλιέργεια. Λίγο νωρίτερα, είχε πέσει σήμα στην αγορά για τα 32 λεπτά το κιλό, ενώ μεγάλοι μεσίτες ζητούν προαγορά με 24 λεπτά το κιλό, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερη απήχηση. 
Οι ισορροπίες αυτές δείχνουν ότι υπάρχουν σαφή περιθώρια ενίσχυσης της τιµής τις επόµενες εβδοµάδες, εφόσον επαναληφθεί το περσινό µοτίβο στην αγορά σιτηρών. 

Τα περσινά κριθάρια είναι ανύπαρκτα τόσο στην εγχώρια όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου πλέον διαπραγµατεύονται τιµές παράδοσης για τον Ιούλιο του 2022. Το ενδιαφέρον εδώ έχει να κάνει µε τη διατήρηση των επιπέδων τιµών που είχαν τα αποθέµατα της προηγούµενης σοδειάς (2022), σε µια πρώτη επιβεβαίωση του σεναρίου που έχει αναπτύξει εδώ και µήνες η Agrenda, ότι φέτος η αγορά σιτηρών θα συνεχίσει µε τις νέες σοδειές εκεί που θα σταµατήσει η περσινή παραγωγή. Έτσι, οι τιµές που διαµορφώνουν τα εµπορικά κέντρα της Γαλλίας στο κριθάρι, ανέρχονται στα 381 ευρώ ο τόνος στην κατηγορία των κτηνοτροφικών, ενώ για τα βυνοποιήσιµα κριθάρια οι τιµές υπερβαίνουν τα 450 ευρώ ο τόνος (τιµές FOB και στις δύο κατηγορίες).

Πίσω στην Ελλάδα, οι πρώτες θεριζοαλωνιστικές µηχανές αναµένεται να µπουν στα χωράφια την τελευταία εβδοµάδα του Μαΐου, ενώ αυτή την περίοδο οι παραγωγοί ολοκληρώνουν τα τελευταία ποτίσµατα πριν ξεκινήσει ο αλωνισµός, µιας και οι βροχές την περίοδο του Πάσχα βελτίωσαν ελάχιστα τα επίπεδα υγρασίας στο χώµα. Σε κάθε περίπτωση, µε την προϋπόθεση να µην αιφνιδιάσει τους κάµπους κάποιος λίβας, φαίνεται ότι οδεύουµε προς έναν αλωνισµό µε βελτιωµένη εικόνα στις αποδόσεις.

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

16-05-2022 13:42Σωτήρης

Από 32 τώρα 34 αύριο 1ευρω μπραβο

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

16-05-2022 00:31Γιάννης

Ξεκίνησαν τα παπαγαλάκια των εμπόρων το κελάηδημα.

Απάντηση

15-05-2022 19:54ΑΓΡΟΤΗΣ

Βούλγαροι το δίνουν 0.40 σε εμπόρους Έλληνες με πολύ μικρότερο κόστος παραγωγής εμείς εδώ 0.32 με διπλάσια κόστη ε όχι ψάξτε να βρείτε κριθαρι είδος πολυτέλειας είναι φέτος

Απάντηση

15-05-2022 17:28ΘΩΜΑΣ

32 Λεπτά είναι το κόστος. Όποιος πουλήσει 32 λεπτά δεν θα μπορέσει να μπεί στην καινούρια καλλιεργειτική σεζόν. Ξυπνάτε.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

15-05-2022 13:46Derauf

32λ είναι λίγο πάνω από 50λ στα αλώνια κάτι γίνεται

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία