BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Με τελευταία υπόσχεση μοιάζει το 580 της Φότζια, στα 50 λεπτά ο Πλατύκαμπος

Στρογγυλό 50αρι για τον παραγωγό στον Πλατύκαµπο και νέα σοδειά µε 580 ευρώ ο τόνος στη λίστα της Φότζια, επιτρέπουν µια αδιαµφησβήτητη εδραίωση της αγοράς σκληρού σίτου στα 50 λεπτά το κιλό.

12-13_21

Λεωνίδας Λιάμης

6009
0

Στη Γαλλία η εβδοµάδα κύλησε µε άνοδο 15 ευρώ ο τόνος για τις παραδόσεις Ιουλίου, που πλέον διαπραγµατεύονται στα 515 ευρώ, µε την αγορά σκληρού σίτου να δείχνει προς το παρόν ότι δεν επηρρεάζεται από τις ισχυρές πιέσεις που οδήγησαν σε διόρθωση µαλακά σιτάρια και καλαµπόκι. Τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου δεν είναι ακόµα ξεκάθαρα. Το βασικό πάτηµα της αγοράς εντοπίζεται στις µειωµένες αποδόσεις τόσο στα ελληνικά χωράφια, όσο και σε αυτά της Ιταλίας όπου η παραγωγή δείχνει πως θα είναι µειωµένη φέτος κατά 30 µε 35%. Η επερχόµενη σοδειά του Καναδά ωστόσο, επιβάλει νηφαλιότητα στις επιλογές των παραγωγών.

Με διακυµάνσεις εµφανίζονται οι στρεµµατικές αποδόσεις και οι τιµές των σιτηρών στα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος, όπου ξαναµπαίνουν, σιγά σιγά, οι θεριζοαλωνιστικές στα χωράφια, έπειτα από την αναγκαστική παύση που υπήρξε τις προηγούµενες ηµέρες στα αλώνια, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων.

Στο σκληρό σιτάρι οι παραγωγές κυµαίνονται σε ένα εύρος από 250 έως και 450 – 500 κιλά το στρέµµα και οι τιµές παίζουν από 46 µέχρι και 50 λεπτά το κιλό, ανάλογα την περιοχή, ενώ αξιοσηµείωτες αποκλίσεις στα κιλά και στις τιµές, παρατηρούνται και στο µαλακό σιτάρι και το κριθάρι.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Στον παραδοσιακό σιτοβολώνα του Κιλκίς, όπως µας πληροφόρησε ο παραγωγός Φίλιππος Κοτανίδης, ο οποίος καλλιεργεί 700 στρέµµατα µε σκληρό σιτάρι στο χωριό Χέρσο, τα χωράφια άλλα έδειχναν στην αρχή κι άλλα εµφάνισαν τελικώς στο αλώνι.

«Ο αλωνισµός έχει προχωρήσει στο 1/3 των στρεµµάτων και έως τώρα η µέση παραγωγή δεν ξεπέρασε τα 250-300 κιλά το στρέµµα. Πιθανώς να τα επηρέασε η αναβροχιά του Μαΐου, διότι, ενώ έχουν όγκο, τους λείπει το ειδικό βάρος», µας είπε χαρακτηριστικά και δεν έκρυψε πως υπάρχει µια έκδηλη απογοήτευση στους παραγωγούς.

Ως προς τις τιµές, ο συνοµιλητής µας ανέφερε πως «αυτή τη στιγµή ο Συνεταιρισµός Αξιούπολης αγοράζει το σκληρό µε 50 λεπτά το κιλό. Οι µεγαλοπαραγωγοί, ωστόσο, στην πλειονότητά τους, αποθηκεύουν το προϊόν, προσβλέποντας πως η τιµή θα ανέβει και άλλο».

Ο παραγωγός Κώστας Πολυχρονίδης, από το Λεβεντοχώρι του Κιλκίς, ο οποίος καλλιεργεί συνολικά 4.000 στρέµµατα, µεταξύ των οποίων και σιτηρά, σηµειώνει πως σε πολλές περιπτώσεις φέτος το αλώνι εξέπληξε αρνητικά. «Από εµφάνιση φαίνονται πολύ καλά, αλλά όταν µπαίνει η µηχανή για να µαζέψει, τα κιλά είναι λιγότερα από ό,τι αναµένουν οι παραγωγοί», τόνισε και ανέφερε πως στα σκληρά στάρια οι αποδόσεις ξεκινούν από τα 150 κιλά το στρέµµα και φτάνουν έως και τα 300 κιλά το στρέµµα, ενώ για τις τιµές µας είπε πως «ακούγονται τα 46 λεπτά το κιλό». Καλύτερη είναι η κατάσταση στα µαλακά σιτάρια, στα οποίοι οι αποδόσεις φτάνουν έως και 400 – 500 κιλά το στρέµµα και οι τιµές στα 35-36 λεπτά το κιλό, ενώ στα κτηνοτροφικά κριθάρια, µε παρόµοιες παραγωγές, το εµπόριο πληρώνει 32 λεπτά το κιλό.

Στον κάµπο του ∆ρυµού Θεσσαλονίκης, οι αλωνιστές άρχισαν πλέον να µπαίνουν ξανά στα χωράφια, µε το αλώνι όµως να έχει πάει γύρω στις 10 ηµέρες πίσω συνεπεία των βροχοπτώσεων. «Περιµένουµε να δούµε αν και κατά πόσο έχουν επηρεαστεί ποιοτικά, διότι έπεσε πολύ νερό τις τελευταίες ηµέρες», µας είπε ο παραγωγός Κώστας Χατζηπαραδείσης.

Ο ίδιος εκτιµά πως στα σκληρά σιτάρια οι αποδόσεις κινούνται στα 250 κιλά το στρέµµα, κάτι που πιθανότατα οφείλεται στον πρώιµο καύσωνα του Μαΐου, που απέτρεψε το «γέµισµα» των σταχιών, ενώ για τις τιµές που ακούγονται, ανέφερε πως στο τραπέζι έχουν πέσει τα 48-50 λεπτά το κιλό. Στα µαλακά στάρια, προσθέτει, γίνονται πράξεις στα 40 λεπτά το κιλό και «για τα καλής ποιότητας αλευροποιήσιµα νοµίζω ότι η τιµή θα φύγει πιο πάνω από αυτό το επίπεδο. Στα κριθάρια δε, οι αποδόσεις είναι στα 120 έως 350 κιλά το στρέµµα και η τιµή στα 33 λεπτά το κιλό».

Με καθυστερήσεις λόγω βροχών τα αλώνια στη Βόρεια Ελλάδα, ποικίλουν οι αποδόσεις

Στον Άγιο Αθανάσιο στη δυτική Θεσσαλονίκη, λόγω του άστατου καιρού το αλώνι του σκληρού σίτου είναι ακόµη στα πρώτα του βήµατα, όπως σηµειώνει ο πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισµού, Χρήστος Φωτακίδης. «Πριν τις βροχές, οι αποδόσεις ήταν στα 200-280 κιλά το στρέµµα, σε ξερικά χωράφια. Περιµένουµε να δούµε ποιο θα είναι το στήσιµο της σεζόν», δήλωσε και τόνισε ότι «την παραγωγή της περιοχής τη συγκεντρώνουµε στα σιλό του συνεταιρισµού και τα πουλάµε όταν κρίνουµε πως έχουµε µια τιµή που να µας συµφέρει. Προς ώρας αυτό που ακούγεται από το εµπόριο είναι για 46 έως 49 λεπτά το κιλό».

Στη Χαλκιδική εκτός από τις πολλές βροχοπτώσεις, που έφεραν οψίµιση του αλωνιού, σε κάποιες περιοχές, όπως το Λάκκωµα, έπεσε και χαλάζι, µε συνέπεια να προκληθούν και ζηµιές, όπως σηµειώνει ο παραγωγός ∆ηµήτρης Παπαδάκης, από το χωριό Νέα Σύλλατα. «Στα σκληρά σιτάρια το στήσιµο, από τα χωράφια που έχουν µαζευτεί, είναι στα 350 κιλά το στρέµµα, που σηµαίνει ένα 15%-20% παραπάνω από πέρυσι, ενώ η τιµή κινείται στα 48 λεπτά. Αντίστοιχα, στο κριθάρι, η απόδοση είναι στα 500 κιλά και η τιµή στα 33 λεπτά», είπε.

Πιο πίσω λόγω καιρού στην Κοζάνη

Εν αναµονή έναρξης των αλωνιών ήταν στις αρχές της εβδοµάδας οι παραγωγοί και στην περιοχή της Πέλλας και των Γιαννιτσών, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισµού Πέλλας, Μιχάλη Φαρµάκη, ο οποίος µας πληροφόρησε πως για το σκληρό ακούγονται τα 47 λεπτά το κιλό. Αρκετά πιο πίσω είναι η καλλιέργεια στην Κοζάνη, µε τον παραγωγό Μίλτο Χατζηµουρατίδη από τον Τετράλοφο να µας αναφέρει πως το κριθάρι θα αρχίσει να αλωνίζεται στις αρχές της εβδοµάδας που έρχεται και το σκληρό στάρι σε 10-15 ηµέρες. «Για τιµές δεν µας έχουν πει ακόµη τί θα ισχύσει, αλλά όσον αφορά τις αποδόσεις, ο καιρός βοήθησε και φαίνεται πως θα πιάσουµε στα σκληρά στάρια ακόµη και πάνω από 500 κιλά το στρέµµα», µας είπε.

Τα πρώτα «µαχαίρια» ξεκίνησαν αυτές τις ηµέρες και στην Αλιστράτη Σερρών, µε τον παραγωγό Γιώργο Κούτλα να σηµειώνει πως κάποια χωράφια µε σκληρά, που αλωνίστηκαν, απέδωσαν γύρω στα 400-450 κιλά το στρέµµα. «∆εν πήγαν τόσο καλά όσο περιµέναµε. Θα δούµε τί θα γίνει και µε τα υπόλοιπα, όµως», τόνισε ο κ. Κούτλας, ενώ για την τιµή του σκληρού επεσήµανε πως «πιάνει τα 50 λεπτά το κιλό και όλοι οι έµποροι µας τηλεφωνούν και µας ζητούν την παραγωγή µας».

Στο 50% έχει προχωρήσει το αλώνι του κριθαριού στην περιοχή της Ξάνθης, σύµφωνα µε τον παραγωγό Γιάννη Γιαννέλη, από τη Γενισσέα. Ο ίδιος µας πληροφόρησε πως «οι αποδόσεις κυµαίνονται στα 600-700 κιλά το στρέµµα και η τιµή έχει ως βάση τα 30 λεπτά και οι έµποροι υπόσχονται πως θα καλύψουν οτιδήποτε παραπάνω δώσει η αγορά, ενώ ως προς το µαλακό σιτάρι, οι αποδόσεις είναι στα 400-500 κιλά το στρέµµα και η τιµή είναι στα 32 λεπτά το κιλό. Σκληρά σιτάρια η περιοχή έχει ελάχιστα».

Στην περιοχή του Έβρου, τέλος, οι αλωνιστικές µηχανές µπαίνουν αυτές τις µέρες στα χωράφια. Τα πρώτα δείγµατα, από πιο αδύναµα χωράφια, έδωσαν έως και 400 κιλά το στρέµµα, ενώ για τη συνέχεια αναµένονται αποδόσεις στα 450-500 κιλά το στρέµµα, µας ανέφερε ο υπεύθυνος για τη συγκέντρωση σιτηρών στην ΕΑΣ Ορεστιάδας, Στέλιος Τσακίρης. Όπως µας είπε, η Οργάνωση συναλλάσσεται µε περίπου 3.500 παραγωγούς της περιοχής, συγκεντρώνοντας περί τους 30.000 τόνους σκληρό σιτάρι, τους οποίους δηµοπρατεί, όποτε κρίνει προσφορότερο και εφόσον ικανοποιηθεί από τις τιµές που θα λάβει, τους εκποιεί και στη συνέχεια κάνει εκκαθάριση µε τους παραγωγούς. Με τον τρόπο αυτό πέρυσι πούλησε την παραγωγή της µε 310 ευρώ τον τόνο. Πέραν του σκληρού σταριού, η Ένωση συγκεντρώνει γύρω στους 5.000 µαλακό σιτάρι κι άλλους λίγο λιγότερο από 1.000 τόνους κτηνοτροφικό κριθάρι τους οποίους πουλά επίσης µε διαγωνισµούς.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία