Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Οι προβληματικές αποδόσεις στην ΕΕ στηρίζουν τις τιμές σκληρού

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου η εξαγωγή βρίσκεται στα 530 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας και έχουν γίνει κάποιες δουλειές.

παπαδοιφ_2_2

Γιάννης Παπαδογιάννης

1571
0

Παράλληλα, η ανησυχία για τις φετινές ποιότητες είναι έκδηλη τόσο από τους παραγωγούς όσο και από τους εµπόρους. Από πλευράς αποδόσεων φαίνεται πως θα είναι χαµηλότερες από αυτές που περιµέναµε, ενώ αντιθέτως οι τιµές είναι ελκυστικές. Οι τιµές παραγωγού κυµαίνονται µεταξύ 48-49 λεπτών το κιλό.

Στα σκληρά σιτάρια, στην πρώτη λίστα της Φότζια για τη νέα σοδειά οι τιµές είναι υψηλές, ενώ οι ποιότητες ελαφρά υποβαθµισµένες σε σχέση µε την προηγούµενη σοδειά. Συγκεκριµένα, για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου είναι στα 575-580 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου στα 570-573 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία οι τιµές νέας σοδειάς αυξήθηκαν κατά 15 ευρώ, πιάνοντας τα 515 ευρώ ο τόνος. Η άνοδος των τιµών στην Ευρώπη οφείλεται κυρίως στις τελικά χαµηλότερες αποδόσεις σε βασικές σοδειές (Ιταλίας και Γαλλίας), λόγω των απότοµων καιρικών αλλαγών σε κρίσιµα σηµεία της καλλιέργειας. Παράλληλα και οι ποιότητες είναι χαµηλότερες των προσδοκιών.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, εν τω µεταξύ όλα τα δηµητριακά καταγράφουν απώλειες στα πλαίσια του γυρίσµατος των χρηµατιστηρίων υπό τον φόβο της παγκόσµιας ύφεσης. Παράλληλα σηµειώνεται και η παραδοσιακή πίεση που προκαλείται κατά τη διάρκεια της εποχής του αλωνισµού, καθώς προµηνύεται αύξηση της διαθεσιµότητας του µαλακού σίτου. Οι αναλυτές περιµένουν να δουν πως θα εξελιχθεί και το σίριαλ των φορτώσεων ουκρανικού και ρωσικού σίτου. Στη Γαλλία επίσης σηµειώθηκε πτώση για τους ίδιους λόγους, µε τις τιµές Σεπτεµβρίου ‘22 να πέφτουν στα 363 ευρώ ο τόνος, οι οποίες σηµειωτέων ένα µήνα πριν είχαν σηµειώσει υψηλό στα 438 ευρώ ο τόνος.  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία