BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Πριμ 60 ευρώ το στρέμμα για το Tritordeum, πληρώνει όσο το σκληρό

Εύκολη καλλιέργεια µε πολλαπλές χρήσεις που απολαµβάνει και ειδικό πριµ 60,6 ευρώ το στρέµµα στη νέα ΚΑΠ, αποτελεί το Tritordeum (σιταροκρίθαρο).

4_122

Γιάννης Ρούπας

20110
11

Πριμ 60 ευρώ το στρέμμα για  καλλιέργεια Tritordeum που  πληρώνει όσο το σκληρό

Πρόκειται για ένα δηµητριακό διασταύρωση σκληρού σίτου και αγριοκρίθαρου που ενσωµατώνει τα φυσικά χαρακτηριστικά των «προγόνων» του και υπόσχεται έσοδα ανάλογα ή και µεγαλύτερα των άλλων δηµητριακών.

Το νέο είδος έχει καλλιεργηθεί σε πραγµατικές συνθήκες στην Ελλάδα από το 2017 έως και σήµερα σε Βοιωτία, Θεσσαλία και Μακεδονία µέσα από δράσεις της εταιρίας Alfa Seeds σε συνεργασία µε καινοτόµους παραγωγούς. Όπως αποδείχτηκε, η καλλιέργεια ανταποκρίνεται πολύ καλά σε ένα ευρύ φάσµα εδαφικών συνθηκών, αποδίδοντας ποιοτικό καρπό σε ενδιαφέρουσες αποδόσεις.

Οι αγρότες που ενδιαφέρονται να δοκιµάσουν το νέο είδος δηµητριακού, θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι απαιτήσεις του σε εισροές είναι µικρότερες από εκείνες  του κριθαριού και του σίτου.  Με δεδοµένο µάλιστα ότι από την νέα καλλιεργητική περίοδο (2022-2023) η καλλιέργεια του Tritordeum θα απολαµβάνει και το ειδικό πριµ εισαγωγής καινοτόµων καλλιεργειών, είναι σαν το κόστος της καλλιεργητικής φροντίδας για τον παραγωγό να περιορίζεται σχεδόν στο µισό. 

Αθροιστικά, ο συνδυασµός αποδόσεων, χαµηλότερου κόστους εισροών και ειδικού πριµ καθιστά την καλλιέργεια σιταροκρίθαρου κατά τη νέα προγραµµατική περίοδο µία άκρως ενδιαφέρουσα επιλογή.

Για όσους θέλουν να ασχοληθούν µε τη καλλιέργεια, αξίζει να σηµειωθεί πως η Alfa Seeds είναι σε θέση να διαθέσει συγκεκριµένες ποσότητες σπόρου για την καινούργια καλλιεργητική περίοδο, καθώς και να απορροφήσει (αγορά) την επερχόµενη παραγωγή στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου.

Αναφορικά µε τα αγρονοµικά χαρακτηριστικά της καλλιέργειας, µεταπτυχιακή εργασία της Ευπραξίας Κοντονασάκη στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο της Αθήνας το 2021, αναφέρει πως το Tritordeum µοιάζει µορφολογικά µε το σιτάρι, όµως διαθέτει κοντύτερο στέλεχος, που του εξασφαλίζει µεγαλύτερη αντοχή στο πλάγιασµα.

Πλεονέκτηµα αποτελεί επίσης η υψηλότερη αντοχή σε ξηροθερµικές συνθήκες σε σχέση µε τον σίτο. Επίσης, το Tritordeum έχει µεγαλύτερη αποδοτικότητα χρήσης αζώτου εν συγκρίσει µε τα υπόλοιπα σιτηρά, που το καθιστούν ανθεκτικότερο σε συνθήκες χαµηλού αζώτου.

Άξιες αναφοράς είναι επίσης και οι πιθανές χρήσεις του Tritordeum. Πρέπει να επισηµανθεί πως το αλεύρι που προκύπτει µετά την άλεση του νέου δηµητριακού, παρουσιάζει εξαιρετική αρτοποιητική ικανότητα.

Τα αρτοσκευάσµατα µε Tritordeum έχουν καλό οργανοληπτικό προφίλ µε χαρακτηριστικά όπως γλυκιά γεύση, φυσικό άρωµα και ελκυστικό χρυσοκίτρινο χρώµα. Επίσης, το Tritordeum χρησιµοποιείται και στην βιοµηχανία δηµητριακών πρωινού χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και τον χαµηλότερο γλυκαιµικό του δείκτη σε σχέση µε το σιτάρι. Ας σηµειωθεί πως µελέτες αναφέρουν ότι ο σπόρος σιταροκρίθαρου θα µπορούσε να χρησιµοποιηθεί και στην βιοµηχανία παραγωγής µπύρας.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

24-11-2022 22:12Νίκος

Με τον πόλεμο της Ουκρανίας όλοι έτρεξαν να προμηθευτούν και κάνουν απόθεμα αλευριού (απο μαλακό σιτάρι). Η κυβέρνηση διαμήνυσε οτι έχουμε έλλειμμα σε μαλακό σιτάρι και ζήτησε απο φορείς να αναφέρουν τα αποθέματά τους. Τώρα η κηβέρνηση με την Πράσινη Δράση της νέας ΚΑΠ δίνει τεράστια επιδότηση στο Σιταροκρίθαρο (όπου όλοι θα στραφούν) και τίποτα στο μαλακό σιτάρι. Τελικά που έχουμε έλλειμμα συο Σιταροκρίθαρο ή στο Μαλακό σιτάρι;

Απάντηση

15-11-2022 07:33Αποστολος

Δυστυχώς ουδείς ασχολείται με τις πραγματικές καταστάσεις στην γεωργία και την κοστολόγηση της παραγωγικής διαδικασίας. Υπάρχουν ποικιλίες μαλακού σίτου με μικρές απαιτησεις σε νάτριο και νερό και μηδενικές σε φυτοφάρμακα, παράλληλα δημιουργούν συνθήκες μείωσης των τιμών αλεύρου και ζωοτροφών. Το κόστος παραγωγής είναι ιδιαίτερα μειωμένο, αλλά και η επαναχρησιμοποίηση του ίδιου σπόρου ξεπερνά την επταετία. Προς τι η όλη φιλοσοφία επιδότησης μη αποδοτικών φυτών. Συζητάμε για χρήση φυτών με χαμηλές ανάγκες σε νερά, λίπανση, φυτοφαρμακα, δυστυχώς ως γεωργός επί σαράντα συναπτά έτη μπορώ να θέσω ζήτημα έλλειψης γνώσης από τους διοικούντες, αλλά και κατευθυνόμενης γεωργίας από τις εταιρείες. Επιτέλους ας γίνει και ένας πραγματικός έλεγχος από συνδυασμένο κλιμάκιο ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ, θα έχουμε πολλά γέλια.

Απάντηση

14-11-2022 22:14Αριστειδης

Τελικά τα πριμ , συνδεδεμένες και ότι άλλη επιδότηση το υπεύθυνο Ελληνικό Κράτος τα μοιράζει με βάση τις ανάγκες των εταιρειων και όχι των ανθρώπων, Οι καλλιεργητές έγιναν οπισθοδρομικοί και η κάθε ανεγκεφαλη ενέργεια ονομάστηκε καινοτόμος. Αλήθεια υπήρξε ποτέ αγροτική στρατηγική σε αυτή τη χώρα, έστω και σαν αναφορα

Απάντηση

13-11-2022 18:25123

Δε ξερετε τι σας γινεται και ξεσηκωνετε τους αγροτες. Για να παρει καποιος αυτο το πριμ δεσμευεται να το καλλιεργεί για μια 5ετια, να το λετε και αυτο όπως και πολλους αλλους παράγοντες.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

13-11-2022 14:58Καραγγελίδου Ελπίδα

Δώστε τα παγωμένα σιτηρά στον Έβρο πρώτα γιατί δεν έχουμε λεφτά ούτε για σιτηρά να απορούμε και μετά βλέπουμε για φυτοντερ καλά θα ήταν να πάρουμε κάτι αλλά δεν βλέπω φως ο Έβρος ξεχασμένος είναι , όλοι πήρανε παγωμένα τον Έβρο τον ξεχάσατε και ίδιος στην περιοχή της Ορεστιάδας καί Διδυμοτείχου ευχαριστώ

Απάντηση

13-11-2022 09:54K@

Καινουργιο ειδος ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ για καντε το πιο λιανα ρε παλληκαρια να καταλαβουμε και εμεις πως βρεθηκαν αυτοι και εμεις δεν παιρνουμε χαμπαρι τι γινεται!!!!.Μηπως ειναι τιποτα μιλημενοι με στελεχη του ΟΠΕΚΕΠΕ μπα δεν γινονται τετοια πραγματα!1

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία