BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Γκρίνια από Πολωνία και Ρουμανία για τις προνομιακές εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, εξετάζει λύσεις η ΕΕ

Πλήρη επίγνωση του πραγματικού αντίκτυπου που έχουν οι λεγόμενες λωρίδες αλληλεγγύης της ΕΕ σε χώρες όπως η Ρουμανία ή η Πολωνία για την ενίσχυση των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας, ισχυρίζεται πως έχει η Κομισιόν, προετοιμάζοντας λύσεις ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα.

107092694-1658489225220-gettyimages-1242038351-AFP_32F6349

1349
0

Άλλωστε, με πρωτοβουλία της ΕΕ ξεκίνησε η διαμόρφωση των «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στα τέλη Μαΐου 2022, για να βοηθήσει την Ουκρανία να εξάγει γεωργικά αγαθά μέσω όλων των πιθανών οδών –συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρομικών, οδικών και ποτάμιων μεταφορών– εξαιτίας των διαταραχών που προκλήθηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου, τα μέτρα μέχρι στιγμής αποδειχθεί επιτυχημένα: Τον Δεκέμβριο, συνολικά τρία εκατομμύρια τόνοι σιτηρών εξήχθησαν μέσω των λωρίδων αλληλεγγύης, σύμφωνα με τον Michael Scannell, αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Κομισιόν.

«Κανείς δεν προέβλεψε αυτό το επίπεδο επιτυχίας όταν ξεκίνησαν οι λωρίδες αλληλεγγύης, αλλά φυσικά, έχει κόστος από την άποψη της πρόσκαιρης διακοπής του τοπικού εμπορίου στις γειτονικές χώρες», είπε ο Scannell στους νομοθέτες κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. εβδομάδα.

Ενώ οι λωρίδες αλληλεγγύης προορίζονταν να διευκολύνουν τη μεταφορά μέσω γειτονικών χωρών όπως η Ρουμανία προς την ευρύτερη αγορά της ΕΕ και τις παγκόσμιες αγορές, οι αγρότες από αυτές τις χώρες έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι μεγάλες ποσότητες σιτηρών κολλάνε σε παραμεθόριες περιοχές, απωθώντας τους τοπικούς παραγωγούς από την αγορά.

Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο, οι Ρουμάνοι παραγωγοί σιτηρών προειδοποίησαν ότι μια εισροή ουκρανικών σιτηρών μέσω της πρωτοβουλίας των λωρίδων αλληλεγγύης τους ώθησε κοντά στη χρεοκοπία.

Η Επιτροπή επέμεινε εκείνη τη στιγμή ότι αυτό δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ενιαία αγορά, αλλά ο Scannell παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί και υποσχέθηκε ότι η Επιτροπή είναι «πολύ προσεκτική γι' αυτό».

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι τα μέτρα που απαιτούνται είναι βελτιωμένα δίκτυα διανομής, συμπεριλαμβανομένων καλύτερων οδικών, σιδηροδρομικών και φορτηγίδων συνδέσεων για να βοηθήσουν στη μεταφορά σιτηρών περαιτέρω και καλύτερες εγκαταστάσεις αποθήκευσης στις εν λόγω χώρες.

«Θα πραγματοποιηθούν μεγάλες επενδύσεις», τόνισε ο Scannell. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε ποσό ή χρονοδιάγραμμα και δεν επιβεβαίωσε εάν τέτοιες επενδύσεις προέρχονται από κοινοτικά, εθνικά ή ιδιωτικά κεφάλαια.

Ενώ η αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων «είναι μεγάλη προτεραιότητα», οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι σιτηρών «θα λειτουργήσουν τελικά προς όφελος αυτών των γειτονικών χωρών», διαβεβαίωσε, αναφέροντας τις «τεράστιες νέες αγορές» που θα έχουν στη διάθεσή τους μόλις η ΕΕ ενσωματώσει περαιτέρω την Ουκρανία.

Ωστόσο, οι νομοθέτες, ειδικά εκείνοι από τις εν λόγω χώρες, ήταν λιγότερο πεπεισμένοι.

«Η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη για χώρες όπως η Πολωνία και η Ρουμανία», τόνισε η σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Clara Aguilera κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ζητώντας ειδική βοήθεια και «αυξημένη υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» σε χώρες που μοιράζονται σύνορα με την Ουκρανία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία