BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Σταθεροποίηση στο σκληρό µετά τη βαθιά πτώση

Στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου, εκτός από τις εξαγωγές στα επίπεδα των 380 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας, είχαµε και νέες πράξεις στα 375 ευρώ ο τόνος.

pιφ87θφ__1__2_2_2_2_2_2_2_2_2_3_15_4

Γιάννης Παπαδογιάννης

2476
0

Είναι αλήθεια πως όσοι είχαν σηµαντικά στοκ θορυβήθηκαν µε την απότοµη πτώση και βγήκαν πωλητές σε ολοένα και πιο ανταγωνιστικά επίπεδα. Οι τοπικοί µύλοι επίσης έκπληκτοι από τη µεγάλη πτώση των τιµών στο σκληρό σιτάρι έχουν κάπως αποτραβηχτεί ή αγοράζουν πολύ επιλεκτικά σε αντίστοιχα επίπεδα τιµών. 

Στα σκληρά σιτάρια, οι τιµές στη λίστα της Φότζια επιτέλους σταθεροποιήθηκαν. Συγκεκριµένα για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 420-425 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 410-413 ευρώ ο τόνος. Για να καταλάβουµε το µέγεθος της πτώσης των τιµών, η οποία εντάθηκε τις τελευταίες εβδοµάδες, από τις αρχές Νοεµβρίου 2022 οι τιµές έχουν µειωθεί κατά 95 ευρώ ο τόνος (από το επίπεδο των 520 ευρώ ο τόνος στα 425 ευρώ ο τόνος). Στη Γαλλία οι τιµές επίσης µειώθηκαν άλλα 10 ευρώ από την προηγούµενη εβδοµάδα, φτάνοντας τα 420 ευρώ ο τόνος.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, εκεί που είχαν αρχίσει τα µαλακά σιτάρια να ανακάµπτουν, ήρθε ξανά η πτώση η οποία δεν οφείλεται σε θεµελιώδη στοιχεία. Αντιθέτως, η άνοδος του δολαρίου σε συνδυασµό µε τη γενικευµένη πτωτική κίνηση των εµπορευµάτων δεν άφησε πολλά περιθώρια στα σιτάρια. Στη Γαλλία, το µοτίβο ήταν ίδιο µε την αγορά να µην µπορεί τελικά να πιάσει τα επίπεδα των 300 ευρώ ο τόνος, επιστρέφοντας στα 296 ευρώ ο τόνος. Παράλληλα, οι σοδειές της Μαύρης θάλασσας εξακολουθούν να είναι πιο ανταγωνιστικές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία