BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Σε χαμηλότερη τιμή ο νέος διαγωνισμός της Τυνησίας για σκληρό

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου η εξαγωγή σαν να έχει βρει την ισορροπία της στα επίπεδα των 320 ευρώ ο τόνος FOB.

ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ_2

Γιάννης Παπαδογιάννης

1491
1

Η τιµή της Τυνησίας, ανάλογα µε την ισοτιµία δολαρίου και ναύλων, µπορεί να δικαιολογήσει τις σηµερινές τιµές εξαγωγής γι’αυτό και ένα τουλάχιστον κοµµάτι της αγοράς θα καλυφθεί µε ελληνική σοδειά. Αναφορικά µε την πορεία της καλλιέργειας, είµαστε σε οριακό σηµείο δεδοµένου ότι ναι µεν πάµε καλά στις περισσότερες περιοχές, εντούτοις οι συνεχιζόµενες βροχοπτώσεις και οι χαµηλές θερµοκρασίες, σύµφωνα µε ειδικούς, µπορούν να επηρεάσουν τις ποιότητες και ποσότητες εφόσον επιµείνουν και για τις επόµενες µέρες.

Στα σκληρά σιτάρια, οι τιµές στη νέα λίστα της Φότζια έχασαν άλλα 5 ευρώ ο τόνος. Συγκεκριµένα για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 340-345 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 330-335 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία, οι τιµές παρέµειναν στα 370 ευρώ ο τόνος, ενώ σηµαντικά χαµηλότερα έκλεισε ο νέος διαγωνισµός αγοράς σκληρού της Τυνησίας. Συγκεκριµένα αγόρασαν 100.000 τόνους στα 384 δολάρια ο τόνος παραδοτέα σε λιµάνι τους, τιµή περίπου 75 δολάρια χαµηλότερη από την προηγούµενη αγορά στις αρχές Μαρτίου.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, τα µαλακά σιτάρια πραγµατοποίησαν ανοδική αντίδραση από τα πρόσφατα χαµηλά τους, η οποία όµως δεν κράτησε για πολύ. Από τη µια πλευρά η διαφαινόµενη συµφωνία για παράταση του διαδρόµου εξαγωγής δηµητριακών από την Ουκρανία και από την άλλη η βελτίωση των καιρικών συνθηκών για τις εαρινές σπορές πίεσαν ξανά τις τιµές. Στη Γαλλία, ίδια πορεία τιµών, µε τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου ‘23 να κυµαίνονται πλέον στα 236 ευρώ ο τόνος. 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

18-05-2023 15:48Αγροτης

Φωτιές και ξηρασία στον Καναδά. Παρατεταμένος καύσωνας στην Ισπανία. Πλημμύρες στην Ιταλία (Emilia Romagna) και έντονες βροχοπτώσεις. Και έχουμε ακόμα.....!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία