BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Με το βλέμμα στις καιρικές συνθήκες σε Ιταλία, Ελλάδα

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου η εξαγωγή για νέες δουλειές πληρώνει περί τα 300 ευρώ ο τόνος FOB και σ’ αυτά τα επίπεδα δεν υπάρχει διάθεση από τους τοπικούς εµπόρους για πωλήσεις.

ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ_4

Γιάννης Παπαδογιάννης

1553
0

Παράλληλα υπάρχουν προς φόρτωση παλαιότερες εξαγωγές σε λίγο υψηλότερες τιµές.

Η σοδειά δείχνει ακόµα υποσχόµενη, εντούτοις υπάρχει και µια ανησυχία όσον αφορά τις συνεχιζόµενες βροχοπτώσεις.  

Στα σκληρά σιτάρια, οι τιµές στη νέα λίστα της Φότζια σταθεροποιήθηκαν µετά από αρκετές εβδοµάδας πτώσης. Συγκεκριµένα για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 340-345 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 330-335 ευρώ ο τόνος. Εν τω µεταξύ επικρατεί έντονη ανησυχία από τις εκτενείς βροχοπτώσεις σε περιοχές της Ιταλίας όπου καλλιεργούνται σιτηρά.

Θεωρείται πως ήδη έχει προκληθεί ζηµιά στις ποιότητες και ποσότητες που θα αλωνιστούν. Στη Γαλλία αντίστοιχα οι τιµές έχασαν άλλα 5 ευρώ σε σχέση µε την προηγούµενη εβδοµάδα, φτάνοντας τα 365 ευρώ ο τόνος. 

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, τα µαλακά σιτάρια βρίσκονται για άλλη µια εβδοµάδα υπό πίεση, καθώς οι σοδειές στο βόρειο ηµισφαίριο για την ώρα δείχνουν υποσχόµενες. Παράλληλα, η καλή πορεία της συγκοµιδής δηµητριακών στη Βραζιλία δυσκολεύει την ανάκαµψη των τιµών, όπως επίσης και το ανοδικό δολάριο.

Στη Γαλλία, τέλος, το ξεφούσκωμα συνεχίζεται με τα συμβόλαια Δεκεμβρίου '23 να βρίσκονται πλέον κάτω από τα επίπεδα των 230 ευρώ ο τόνος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία