
Άµεση συνέπεια αυτής της αντιστροφής στην τάση, είναι η τιµή παραγωγού στην Ελλάδα να ανακτήσει τα 30 λεπτά το κιλό, µε πράξη από τον συνεταιρισµό Πλατυκάµπου. Λίγο νωρίτερα, η Φότζια κατέγραψε άλµα 50 ευρώ στα 385 ευρώ, ενώ τα λιγοστά ποιοτικά σιτάρια του Καναδά να προσέγγισαν τα 400 ευρώ στις ευρωπαϊκές αγορές. Είχε προηγηθεί η αγορά της Τυνησίας στα 387 ευρώ.
Κινητήρια δύναµη της ανάκαµψης των τιµών, είναι οι διαπιστώσεις γύρω από την ποιότητα των ευρωπαϊκών αγορών, µε µεγάλο ποσοστό της ιταλικής παραγωγής, να είναι µετά βίας αξιοποιήσιµο για την παρασκευή ζυµαρικών. Σ’ αυτό έρχεται να προστεθεί το µέγεθος της παραγωγής, που είναι σαφώς χαµηλότερη των αρχικών προσδοκιών στην Ιταλία, κατά τουλάχιστον 300.000 τόνους. Τελευταία και καθοριστική µεταβλητή, είναι και η συνθήκη της ξηρασίας που εδραιώνεται στους κάµπους του Καναδά και δεν αποκλείεται να πετύχει σηµαντικό πλήγµα στην επερχόµενη παραγωγή της χώρας, µε βάση την οποία «σόρταρε» εν ολίγοις τις τιµές παραγωγού το εµπόριο.
Για τον Καναδά, οι µετεωρολογικοί πίνακες δείχνουν πως η ξηρασία είναι έντονη στην επαρχεία της Αλµπέρτα, το δεύτερο µεγαλύτερο παραγωγικό κέντρο σκληρού σίτου του Καναδά, ενώ «ασυνήθιστα υψηλή» είναι η συνθήκη της ξηρασίας στο Σασκάτσουαν, την επαρχεία που έχει µετεξελιχθεί σε παγκόσµιο σιτοβολώνα. Τοπικά ΜΜΕ στην περιφέρεια του Σασκάτσουαν, αναφέρουν ενδεικτικά πως τα αιτήµατα ασφάλισης καλλιεργειών που κατατίθενται σε ασφαλιστικές αυξάνονται κατακόρυφα, όσο η πρόγνωση καιρού δίνει υψηλές θερµοκρασίες και ελάχιστες βροχές για όλες τις επόµενες ηµέρες.
Αναλυτές επισηµαίνουν ότι η αγωνία γύρω από την κατάσταση της σοδειάς στον Καναδά, δεν έχει ακόµα αποτιµηθεί όπως θα έπρεπε, µε την αγορά στη Βόρεια Αµερική να κινείται προς το παρόν επιφυλακτικά. Ενδεικτικό αυτού, οι τιµές για τις παραδόσεις Σεπτεµβρίου είναι στα 360 δολάρια Καναδά, άνοδος µόλις 6,5 δολαρίων που µεταφράζεται σε 244 ευρώ. Σηµειώνεται ότι η στατιστική υπηρεσία του Καναδά, εκτιµά πως ακόµα και έτσι, µια σοδειά 5,7 εκατ. τόνων το φθινόπωρο παραµένει το πιο ρεαλιστικό σενάριο.