BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Ανησυχίες εκφράζει η ICAC για την τιμή στο βαμβάκι

Μεγάλη αύξηση στην παραγωγή ξεπερνά κατά πολύ αυτήν της κατανάλωσης και οδηγεί σε αυξημένα παγκόσμια αποθέματα, πιέζοντας τις τιμές, σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος (ICAC). Επιπρόσθετη πίεση δέχεται όμως το βαμβάκι και από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, με δασμούς και από τις δύο πλευρές.

pinakas-vamvaki_pagkosmia-paragwgi_katanalwsi

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

25
0

Μολονότι η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1%, στην παραγωγή αναμένεται άλμα της τάξεως του 7%, με την αύξηση στα παγκόσμια αποθέματα που αυτό συνεπάγεται, να ασκεί περαιτέρω πίεση στις τιμές, σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος (ICAC).  Παράλληλα, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, συνεχίζει να κλιμακώνεται, με αυξανόμενους δασμούς και από τις δύο πλευρές.
Οι τιμές παγκοσμίως στο βαμβάκι φαίνεται να «υποφέρουν» από τους αυξανόμενους δασμούς, σημειώνοντας ελάχιστο για τη σεζόν που διανύουμε στα 76 cents/pound, στα μέσα Μαΐου (A Index). Ακόμη, η παραγωγή βάμβακος προβλέπεται να υπερκεράσει την κατανάλωση το 2019/20, ασκώντας περεταίρω πίεση προς τα κάτω στις τιμές.

Όπως αναφέρει η ICAC, υπάρχει κάποια ελπίδα, πως οι Αμερικανοί και Κινέζοι εκπρόσωποι ίσως καταφέρουν να αποκλιμακώσουν τη διαμάχη αργότερα μέσα στο μήνα, στη συνάντηση των G20 που θα λάβει χώρα στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ανακοίνωσε προσφάτως πως θα χορηγήσει 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετες ενισχύσεις προς τους αγρότες της, πιθανώς καταδεικνύοντας σχέδια για παρατεταμένη αντιπαράθεση.

 Η αγορά του βάμβακος αντιμετωπίζει συνεχή αβεβαιότητα, εξ’ αιτίας του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, με τις τιμές υπό πρόσθετη πίεση εξ’ αιτίας της αύξησης που προσδοκάται στα παγκόσμια αποθέματα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία