BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Η επιλογή εκκοκκιστών με διαφορά τιμής θολώνει την υγρασία στο σύσπορο

Με τον μανδύα της Διεπαγγελματικής ντύνει ο Μάρκου το σχέδιο των εκκοκκιστών που καθηλώνει το σύσπορο γύρω από τα 40 λεπτά το κιλό και θολώνει την υγρασία

22_3

Γιάννης Πανάγος

34
0

Με τη σφραγίδα της ∆ιεπαγγελµατικής επικυρώνουν οι εκκοκκιστές τον φετινό τους σχεδιασµό για το καθεστώς παραλαβής και τις τιµές αγοράς στο σύσπορο βαµβάκι. Ελλείψει αξιόλογων οργανώσεων από την πλευρά των παραγωγών, µε µια ∆ιεπαγγελµατική κοµµένη και ραµµένη στα µέτρα της βιοµηχανίας (πρώτης µεταποίησης) και µε τις αρµόδιες αρχές απούσες, οι εκπρόσωποι των εκκοκκιστών παίζουν και φέτος το παιχνίδι όπως τους βολεύει.   

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τη συνεδρίαση της ∆ιεπαγγελµατικής την περασµένη Τετάρτη να επιβάλει µε το παραπάνω τη βούληση των µεταποιητών, στέλνοντας τους παραγωγούς στα εκκοκκιστήρια ως πρόβατα επί σφαγήν. Έτσι, εκτός από την αυστηρή ανάγνωση των διεθνών χρηµατιστηριακών τιµών και την ωµή µεταφορά τους στην «πλάστιγγα», δηλαδή εκεί όπου τιµολογούνται οι παραδόσεις του σύσπορου, η ενηµέρωση θέλει τη διοίκηση της ∆ιεπαγγελµατικής να «θολώνει τα νερά» και σε ότι αφορά την υγρασία. Το 1% µπόνους ή ποινή αντίστοιχα, επί της βασικής τιµής, στο οποίο κατέληξαν τελικά για υγρασίες, όταν αυτές κινούνται έξω από τη ζώνη (13 έως 15) που καθορίζει την τιµή βάσης, µάλλον δεν θα έχει τελικά κανένα αντίκρυσµα για την ανταµοιβή της ποιότητας της παραγωγής. Η προσέγγιση αυτή αφήνει µεγάλα περιθώρια στους εκκοκκιστές να διαχειρίζονται τις εισκοµίσεις κατά βούληση και να παίζουν µε την αξιολόγηση της ποιότητας ανάλογα µε το ποιος φέρνει το βαµβάκι. Σηµειωτέον ότι οι παραγωγοί βρίσκονται αντιµέτωποι µε µια δύσκολη διεθνή συγκυρία, η οποία αξιοποιείται δεόντως από τις εγχώριες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, που διατηρούν πλήρως τον έλεγχο της εγχώριας αγοράς.

Κι ενώ µέχρι πριν λίγα 24ώρα το χρηµατιστήριο εµπορευµάτων της Νέας Υόρκης δεν έλεγε να σπάσει τα 60 σεντς η λίµπρα, γινόταν φανερό ότι οι τιµές στο σύσπορο του οποίου η συγκοµιδή αρχίζει την επόµενη εβδοµάδα, δεν θα µπορούσαν να βλέπουν πάνω από τα 40 λεπτά το κιλό. Ωστόσο το tweet του Αµερικανού προέδρου Τραµπ ήταν αρκετό –ως φάνηκε- να ξεκολλήσει τα χρηµατιστήρια βάµβακος και να ανεβάσει την τιµή στα 62 σεντς.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία