Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Αντισυσπείρωση παραγωγών στα σχέδια των εκκοκκιστών για τις τιμές στο βαμβάκι, μικρή ανάσα από την άνοδο της διεθνούς τιμής

Τρόπους αντίδρασης στο σκληρό σχέδιο Μάρκου για τις φετινές τιμές στο σύσπορο βαμβάκι, τουλάχιστον όπως αυτό ξεδιπλώθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της δδιεπαγγελματικής (ΔΟΒ), αναζητούν οι βαμβακοκαλλιεργητές.

2a_cotton

Γιάννης Πανάγος

66
0

Παράλληλα με τις κινήσεις οι οποίες γίνονται από τις οργανώσεις των παραγωγών (Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου, Ομάδα Παραγωγών - Cotton Farsala, Συνεταιρισμός Λαρισαίων, Ομάδα Παραγωγών Ορχομενού, Ομάδα Παραγωγών Φοτολόβος κα) πολλά θα εξαρτηθούν αυτή τη φορά και από τη στάση που τηρήσει εις εκάστων των παραγωγών στη διαπραγμάτευση με το εκκοκκιστήριο και ειδικά κατά την παράδοση του προϊόντος.

Με δεδομένο ότι ο καιρός φέτος δείχνει να πηγαίνει καλά και τα βαμβάκια να μαζεύονται στεγνά και χωρίς υγρασία, αυτό είναι ένα ακόμη όπλο στα χέρια των παραγωγών που μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερη τιμή.

Άλλωστε, ήδη καταγράφεται μια ανοδική κίνηση στα διεθνή χρηματιστήρια, με τη Νέα Υόρκη να πιάνει τα 62-63 σεντς η λίμπρα, κάτι που επιτρέπει υπολογισμούς με πρόσημο το 4 για το σύσπορο. Το θέμα όμως δεν είναι το ελληνικό βαμβάκι να κινηθεί αυστηρά με βάση τη διεθνή τιμή. Το θέμα είναι να εισπράξει την πραγματική του αξία και τα ανταλλάγματα της πολύ καλής ποιότητας (micronair, μήκος ίνας, λευκότητα κα) καθώς και της ομοιογένειας που παρουσιάζει φέτος. Σε αυτό ιδιαίτερο ρόλο μπορούν να έχουν οι λεγόμενοι μεγάλοι παραγωγοί που συνήθως αρκούνται στο κάτι παραπάνω χωρίς να διαπραγματευόνται σοβαρά και οργανωμένα με τους εκκοκκιστές.

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Μέσα στο γενικότερα αρνητικό κλίμα για την φετινή πορεία της τιμής στο βαμβάκι, η σύσκεψη συγκαλείται στο πλαίσιο των δράσεων της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και καλούνται τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου και όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής να συμμετέχουν μαζικά στην σύσκεψη. 
Ακολουθεί το δελτίο τύπου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Στα πλαίσια των δράσεων της ΕΟΑΣΝΛ, ο Αγροτικός Σύλλογος πρώην Δήμου Πλατυκάμπου καλεί τους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου και ώρα 8 το βράδυ στην αίθουσα του Συνεταιρισμού στον Πλατύκαμπο. Το θέμα της σύσκεψης είναι η διεκδίκηση τιμής στο βαμβάκι που να καλύπτει το κόστος παραγωγής, να αφήνει ένα βιώσιμο εισόδημα, και να ανταποκρίνεται στην εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος καθώς και οι πρωτοβουλίες που θα πάρουμε για αυτές τις διεκδικήσεις. Καλούμε τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου, όλους τους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής να συμμετέχουν μαζικά στην σύσκεψη.

ΕΟΑΣΝΛ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ πρώην Δήμου ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ

 

Νωρίτερα το Agronews.gr έγραφε:


Η επιλογή εκκοκκιστών με διαφορά τιμής θολώνει την υγρασία στο σύσπορο

Του Γιάννη Πανάγου

 

Με τον μανδύα της Διεπαγγελματικής ντύνει ο Μάρκου το σχέδιο των εκκοκκιστών που καθηλώνει το σύσπορο γύρω από τα 40 λεπτά το κιλό και θολώνει την υγρασία.

Με τη σφραγίδα της ∆ιεπαγγελµατικής επικυρώνουν οι εκκοκκιστές τον φετινό τους σχεδιασµό για το καθεστώς παραλαβής και τις τιµές αγοράς στο σύσπορο βαµβάκι. Ελλείψει αξιόλογων οργανώσεων από την πλευρά των παραγωγών, µε µια ∆ιεπαγγελµατική κοµµένη και ραµµένη στα µέτρα της βιοµηχανίας (πρώτης µεταποίησης) και µε τις αρµόδιες αρχές απούσες, οι εκπρόσωποι των εκκοκκιστών παίζουν και φέτος το παιχνίδι όπως τους βολεύει.  

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τη συνεδρίαση της ∆ιεπαγγελµατικής την περασµένη Τετάρτη να επιβάλει µε το παραπάνω τη βούληση των µεταποιητών, στέλνοντας τους παραγωγούς στα εκκοκκιστήρια ως πρόβατα επί σφαγήν. Έτσι, εκτός από την αυστηρή ανάγνωση των διεθνών χρηµατιστηριακών τιµών και την ωµή µεταφορά τους στην «πλάστιγγα», δηλαδή εκεί όπου τιµολογούνται οι παραδόσεις του σύσπορου, η ενηµέρωση θέλει τη διοίκηση της ∆ιεπαγγελµατικής να «θολώνει τα νερά» και σε ότι αφορά την υγρασία. Το 1% µπόνους ή ποινή αντίστοιχα, επί της βασικής τιµής, στο οποίο κατέληξαν τελικά για υγρασίες, όταν αυτές κινούνται έξω από τη ζώνη (13 έως 15) που καθορίζει την τιµή βάσης, µάλλον δεν θα έχει τελικά κανένα αντίκρυσµα για την ανταµοιβή της ποιότητας της παραγωγής. Η προσέγγιση αυτή αφήνει µεγάλα περιθώρια στους εκκοκκιστές να διαχειρίζονται τις εισκοµίσεις κατά βούληση και να παίζουν µε την αξιολόγηση της ποιότητας ανάλογα µε το ποιος φέρνει το βαµβάκι. Σηµειωτέον ότι οι παραγωγοί βρίσκονται αντιµέτωποι µε µια δύσκολη διεθνή συγκυρία, η οποία αξιοποιείται δεόντως από τις εγχώριες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, που διατηρούν πλήρως τον έλεγχο της εγχώριας αγοράς.

Κι ενώ µέχρι πριν λίγα 24ώρα το χρηµατιστήριο εµπορευµάτων της Νέας Υόρκης δεν έλεγε να σπάσει τα 60 σεντς η λίµπρα, γινόταν φανερό ότι οι τιµές στο σύσπορο του οποίου η συγκοµιδή αρχίζει την επόµενη εβδοµάδα, δεν θα µπορούσαν να βλέπουν πάνω από τα 40 λεπτά το κιλό. Ωστόσο το tweet του Αµερικανού προέδρου Τραµπ ήταν αρκετό –ως φάνηκε- να ξεκολλήσει τα χρηµατιστήρια βάµβακος και να ανεβάσει την τιµή στα 62 σεντς.

Με αυτή την έκτακτη εξέλιξη αναµένονται στη χώρα µας φιξαρίσµατα ανοιχτών συµβολαίων µε τελική τιµή στα 65 σεντς ανά λίµπρα, που σηµαίνει ότι το άνοιγµα στο σύσπορο θα µπορούσε να είναι τα 43 λεπτά το κιλό. Την ίδια ώρα, βέβαια, η σκληρή στάση των εκκοκκιστών διευκολύνει το γεγονός ότι τα γνωστά «µέτρα Κόκκαλη» προέβλεπαν εφαρµογή από την επόµενη εκκοκκιστική περίοδο, ενώ η νέα κυβέρνηση δεν δείχνει διάθεση ώστε να εµπλακεί τόσο νωρίς σε ένα θέµα που καίει. Άλλωστε όλοι το ξέρουν ότι οι εκκοκκιστές είναι παραδοσιακά οι καλύτεροι «σπόνσορες» όλων των βουλευτών του κάµπου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία