BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Νόμος τα 45 λεπτά, έως και 47 η διεθνής τιμή στο βαμβάκι

Ακόµα και µε 70 σεντς οι πρόσφατες πωλήσεις, που αντιστοιχούν κοντά στα 46 λεπτά για το σύσπορο

vardoulis_2

Πέτρος Γκόγκος

405
3

Αφετηρία ανόδου στις χρηµατιστηριακές αγορές οι άσχηµες καιρικές συνθήκες στο βόρειο ηµισφαίριο

Θετικές ειδήσεις για τους παραγωγούς βάµβακος έφερε η περασµένη εβδοµάδα. Με το χρηµατιστήριο να σπάει το φράγµα των 65 σεντς ανά λίµπρα, λόγω των άσχηµων καιρικών συνθηκών στη συγκοµιδή του Τέξας, αλλά και την προσδοκία για εύρεση τελικής συµφωνίας µεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, δεν αποκλείεται οι Έλληνες βαµβακοπαραγωγοί να φτάσουν τα 47 λεπτά για το σύσπορο.

Αφενός υπάρχει ζήτηση παγκοσµίως, οπότε υπάρχει και υποστήριξη των τιµών σε περίπτωση διόρθωσης, αφετέρου αυτές τις µέρες σηµειώθηκαν στη χώρα µας αρκετές νέες πωλήσεις, µε κατεύθυνση το Πακιστάν και την Τουρκία. Στις δουλειές που γίνονται, σύµφωνα µε τους αναλυτές, οι αγοραστές αγοράζουν την τιµή και δεν κυνηγούν την ποιότητα, αλλά δεσµεύουν και µεταβροχικά βαµβάκια σε επίπεδα περίπου 3,5 σεντς ανά λίµπρα πάνω από τις αντίστοιχες χρηµατιστηριακές.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι οι τιµές που πληρώθηκαν µέσα στην εβδοµάδα κυµάνθηκαν ανάλογα ποιότητας στα 68 µε 70 σεντς ανά λίµπρα, επίπεδα που αντιστοιχούν σε 1,34 µε 1,38 ευρώ το κιλό για το εκκοκκισµένο βαµβάκι και στα 45,5 λεπτά το κιλό για το σύσπορο.

Να σηµειωθεί ότι µε τα µέχρι ώρας στοιχεία, πανελλαδικά ο µέσος όρος παράδοσης είναι στα 265 κιλά το στρέµµα, µε πρώτο το νοµό Ηµαθίας µε 375 κιλά το στρέµµα, ενώ ακολουθούν ο νοµός Λάρισας µε 355 κιλά και ο νοµός Τρικάλων µε 354 κιλά το στρέµµα.

Σε διεθνές επίπεδο τώρα, σύµφωνα µε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι καιρικές συνθήκες στις βασικές βαµβακοπολιτείες των ΗΠΑ, έχουν ανησυχήσει τους αγοραστές, οι οποίοι ανέβασαν πάνω από 1% την τιµή του προϊόντος για τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου. Τη στιγµή αυτή, η συγκοµιδή βρίσκεται στο 46%, 3% πάνω από τον µέσο όρο πενταετίας για τέτοια περίοδο, ωστόσο στους διαδρόµους του χρηµατιστηρίου κυκλοφορούν φήµες για ζηµιές στο ασυγκόµιστο βαµβάκι, οι οποίες αναµένεται «να αλλάξουν το µυαλό αρκετών», σύµφωνα µε τα όσα δήλωσε στο Reuters ο Τζακ Σκοβάιλ, αντιπρόεδρος του Price Futures Group στο Σικάγο. Η αλήθεια είναι ότι χιόνι και βροχή στο Τέξας αλλά και βροχές στο ∆έλτα του Μισισίπι κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι για το αµερικανικό βαµβάκι, στα µισά της συγκοµιδής. Μάλιστα το γεγονός αυτό ήταν αρκετό ώστε να καλύψει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν έπειτα από το µπλοκάρισµα ελέω Χιλής της αναµενόµενης συµφωνίας ΗΠΑ και Κίνας.

Κέρδισε 4 µονάδες ο δείκτης τιµών σιτηρών του IGC

Η αυξηµένη κατά 1% παραγωγή σιτηρών έρχεται να καλύψει τα κενά τριών κατά σειρά «φτωχών» συγκοµιδών, σύµφωνα µε στοιχεία του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Σιτηρών, το οποίο σε έκθεσή του αποτιµά πως η συνολική προσφορά στην παγκόσµια αγορά θα είναι µικρότερη για την περίοδο 2019-2020, ανεβάζοντας τις τιµές. Το IGC για τον µήνα Οκτώβριο, στέκεται στην άνοδο που σηµείωσε ο συνολικός δείκτης τιµών για την κατηγορία των σιτηρών, ο οποίος είναι αυξηµένος κατά 4,1% καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο τριών µηνών.

Ακόµα εκτιµά πως τα παγκόσµια αποθέµατα θα µειωθούν εκ νέου, αφού παρά την αυξηµένη κατά 15 εκατ. τόνους αναµενόµενη σοδειά σιτηρών, η κατανάλωση ειδικά για το σιτάρι και το κριθάρι αναµένεται να αυξηθεί. Τα τελικά αποθέµατα θα µειωθούν κατά 27 εκατ. τόνους από πέρυσι, σε χαµηλό πενταετίας.

Ισχυρή η ζήτηση στο βαµβάκι και αυξηµένες οι πωλήσεις

Λίγο οι άσχηµες καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ κατά τη συγκοµιδή, λίγο η προσδοκία πως θα έχουµε ευτυχής κατάληξη στον περιβόητο εµπορικό πόλεµο ΗΠΑ - Κίνας, συνετέλεσαν στο να δοκιµάσει το χρηµατιστήριο να σπάσει και να παραµείνει άνω των 65 σεντς ανά λίµπρα. Η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί πως στενεύουν τα περιθώρια για κάτι σηµαντικά καλύτερο στο χρηµατιστήριο, εφόσον δεν προκύψουν νέες θετικές ειδήσεις. Με τα σηµερινά δεδοµένα προτείνουν ρευστοποιήσεις θέσεων, όποτε η αγορά δίνει µια ανοδική ευκαιρία.

Σηµειώθηκαν αρκετές νέες πωλήσεις κατά τη διάρκεια της εβδοµάδας, οι οποίες αφορούσαν κυρίως υποδεέστερες ποιότητες από πλευράς χρώµατος. Οι αγορές που φάνηκαν πιο δραστήριες ήταν η τουρκική και η πακιστανική. Οι τιµές που πιάνουµε στα ανοιχτά συµβόλαια είναι κατά κύριο λόγο στα 3,5 σεντς ανά λίµπρα πριµ επί των χρηµατιστηριακών τιµών, µε φυσικά αργότερες φορτώσεις. Παράλληλα η χρηµατιστηριακή άνοδος έδωσε την ευκαιρία για κάποια τελευταία φιξαρίσµατα παλαιότερων ανοιχτών συµβολαίων βάση ∆εκεµβρίου ‘19.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου μαζί με το περιοδικό Profi
Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

15-01-2020 23:13Κωνσταντίνος Μπάτζιος

Η χρηματιστηριακή τιμή βάμβακος δεν έχει καμία σχέση με την τιμή πληρωμής των εκκοκκιστηρίων. Θεωρώ πώς θα ήταν πιό εύστοχο εάν δημοσιεύατε και τις τιμές που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι εκκοκκιστές, άλλωστε αυτή είναι και η τιμή που ενδιαφέρει τον παραγωγό. Ευχαριστώ

Απάντηση

06-11-2019 16:11Σαμαρα ελενη

Για την Λαρσα θα μιλανε στη Σερρες ειναι αλλος θεος Αλλα ετσι ειναι οπου υπαρχει μονοπωλιο ας τα κανουν αυτα στους τρικαλινους και τους λαρισαιους???????Πρεπει δηλ.να εχω email αλλιως δεν παω παρακατω;αντε λαμογια

Απάντηση

05-11-2019 17:47Ζ

ΓΙΑΤΙ ΛΕΤΕ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ! ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ 35 ΛΕΠΤΑ ΤΟ ΚΙΛΟ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΛΛΑ 3 ΛΕΠΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ! ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ. ΜΙΑ ΑΓΕΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΤΑΙΖΕΙΣ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΤΗΝ ΑΡΜΕΓΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΨΟΦΙΣΕΙ!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία