BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Η παγκόσμια αγορά ένδυσης ψάχνει το κάτι παραπάνω στο βαμβάκι, δίνοντας προβάδισμα στην ελληνική σοδειά

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019, κατά την ετήσια εκδήλωση της ΠΕΕΕΒ «4οι Μεσογειακοί Δρόμοι Βαμβακιού», η οποία διεξήχθη στη Βαρκελώνη, παρουσιάστηκε επίσημα στον κλάδο βάμβακος και κλωστοϋφαντουργίας η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος.

prwtovamvaki

Γιάννης Παπαδογιάννης

26
3

Επί της ουσίας πρόκειται για μια συμμαχία μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας, με σκοπό την προώθηση των ευρωπαϊκών σοδειών βάμβακος στις αγορές υπό την ετικέτα του EU cotton (βαμβάκι παραγωγής εντός της Ε.Ε.).

Αρκετούς μήνες πριν καλλιεργείτο η ιδέα δημιουργίας μιας «ετικέτας» στα δέματα βάμβακος, η οποία θα τα διαχώριζε από τα κοινά βαμβάκια και θα προσέθετε σταδιακά μια υπεραξία. Παρόμοια πρωτόκολλα ή «ετικέτες» έχουν εδραιωθεί σε άλλες σοδειές αλλά μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε κάτι ανάλογο για το ευρωπαΐκό βαμβάκι. Η ιδέα συζητήθηκε με τους Ισπανούς συναδέλφους και μετά από αρκετή δουλειά πήρε σάρκα και οστά.

Η παγκόσμια αγορά ένδυσης έχει αρχίσει να ψάχνει το κάτι παραπάνω στα προϊόντα της, το οποίο και θα είναι περιβαλλοντολογικά ευαισθητοποιημένο και θα μπορέσει να δώσει μια υπεραξία στο τελικό προϊόν. Ζητείται δηλαδή να βρεθεί μια ιστορία πίσω από το προϊόν (ρούχο κ.ο.κ.), η οποία θα πείσει τον καταναλωτή να το αγοράσει.

Λόγω της αυξημένης ευαισθητοποίησης του μέσου Ευρωπαίου πολίτη σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, ενδεχομένως και το εγχείρημα αυτό βρει ευκολότερη αποδοχή και αναγνώριση εντός των συνόρων τη Ε.Ε. Αλλά αυτό φυσικά θα κριθεί στην πορεία.

Στην περίπτωση του EU cotton σε πρώτη φάση η στήριξη βασίζεται πάνω σε βασικά χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής σοδειάς, όπως οι βιώσιμες πρακτικές βαμβακοπαραγωγής και ο μη γενετικά τροποποιημένος σπόρος (NON GMO) που καλλιεργείται στην Ε.Ε. Ειδικά για τις βιώσιμες πρακτικές βρίσκεται σε εξέλιξη το εγχείρημα να δέσουν τα γνωστά πρωτόκολλα παραγωγής «Agro» με το παγκόσμιου φήμης BCI πρωτόκολλο (το μεγαλύτερο πρόγραμμα βιώσιμης παραγωγής παγκοσμίως). 

Παράλληλα, το ευρωπαϊκό σήμα έρχεται να τονίσει τα βασικά χαρακτηριστικά που οι κλώστες αναζητούν στις αγορές τους. Η κλωσιμότητα του εγχώριου βαμβακιού για παράδειγμα θεωρείται υψηλής αξίας, καθώς η ίνα για την κατηγορία της είναι μακριά, ομοιόμορφη και υψηλής αντοχής. Το εγχώριο βαμβάκι είναι μηχανοσυλλογής και οπότε με πολύ χαμηλό ποσοστό ξένων υλών (contamination free). Φυσικά το ευρωπαϊκό βαμβάκι βάσει των κανόνων της Ε.Ε. είναι μη γενετικά τροποποιημένο, ενώ ανά σεζόν διακρίνεται μια στροφή στη χρησιμοποίηση ολοένα και πιο σύγχρονων σπόρων, βελτιώνοντας την ποιότητα παραγωγής.

Κατόπιν της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Σήματος Βάμβακος, σειρά έχει η κατάρτιση ενός αποδοτικού προγράμματος προώθησης το οποίο θα επικοινωνήσει όλα όσα πρεσβεύει το «EU cotton» στους μεταποιητές, κλώστες και τελικούς καταναλωτές. Η αγορά ένδυσης φαίνεται να ζητάει βαμβάκια που δηλώνουν το σεβασμό τους προς το περιβάλλον. Μην ξεχνάμε πως η Ε.Ε. παράγει σχεδόν το 2% της παγκόσμιας παραγωγής βάμβακος, επομένως δεν μπορούμε να στηριχτούμε στην ποσότητα και θα πρέπει να προσφέρουμε στην αγορά το κάτι παραπάνω στοχεύοντας στην εδραίωση μιας υπεραξίας.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

19-12-2023 01:44nBSvflfm

<a href=https://buycialis.skin>cialis online pharmacy</a> I m scheduled for an HSG next month I ve heard that an HSG sometimes raises the chances of conception

Απάντηση

13-02-2020 08:36ΗΛΙΑΣ ΜΑΥΡΑΔΑΣ

Βαμβάκι μόνο σε ιδιόκτητο χωράφι με σύμβαση σπορόκεντρου και ενταγμένο σε πρόγραμμα απονιτροποίησης αλλιώς καλύτερα μπαΐρι.

Απάντηση

12-02-2020 09:34Λεβαντοπαραγωγος ! Κοζανη ....

Ορματε μαγκες ... ολοι βαλτε βαμβακι ... ετοιμο χρημα μια ζωη . Συνδεδεμενη αποζημιωσεις για πρασινα κ κιτρινα σκουληκια ... κ δεν ξερω τι αλλο !

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία