BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Το φιξάρισμα τιμών στο ελληνικό σύσπορο και οι αμερικανικές εκλογές

Σε άμεση συνάρτηση με τις τιμές παραγωγού στο ελληνικό βαμβάκι φαίνεται να τίθενται αυτή τη φορά οι αμερικανικές εκλογές και φυσικά η επίπτωση του εκλογικού αποτελέσματος στα διεθνή χρηματιστήρια. Τις τελευταίες ημέρες το βαμβάκι έπεσε και πάλι κάτω από τα 70 σεντς η λίμπρα, ωστόσο, ένα γρήγορο ξεκαθάρισμα της κατάστασης στο Λευκό Οίκο μπορεί να το φέρει πάλι κοντά στο φετινό στόχο των 75 σεντς η λίμπρα. Αντίθετα, μια παρατεταμένη αβεβαιότητα μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του αιόλου, δεδομένης και της εύθραυστης κατάστασης που δημιουργεί η πανδημία.

22-35_17

2
1

Τα πρώτα μηνύματα από το άνοιγμα των αγορών την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου ήταν μάλλον θετικά, αφού οι βασικοί δείκτες της Wall Street ξεκίνησαν την εβδομάδα και τον μήνα με ισχυρά κέρδη με τους επενδυτές να περνούν στην αντεπίθεση μετά τις βαριές απώλειες του προηγούμενου μήνα. Έτσι και το βαμβάκι, το οποίο τελευταία δείχνει σταθερά συγχρονισμένο με τις διαθέσεις της υπόλοιπης αγοράς, σημείωσε μια μικρή πρόοδο, ανεβαίνοντας στα 68,70 σεντς από τα 68,20 που ξεκίνησε την ημέρα.

Η περασμένη εβδομάδα οδήγησε σε σημαντική διόρθωση 4 σεντς ανά λίμπρα τα προϊόν που βρέθηκε πάνω από τα 72 σεντς. Σε μια προσπάθεια να ξεδιαλύνουν το τοπίο ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι δεν θα είναι η μέρα των εκλογών αυτή καθέ αυτή που θα επηρεάσει τις διαθέσεις της αγοράς ειδικά και γενικά, αλλά η διάρκεια της αβεβαιότητας επί του εκλογικού αποτελέσματος, σε συνδυασμό με τους σταθερούς λόγους ανησυχίας όπως η εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας.  

Προς το παρόν, οο Δημοκρατικός υποψήφιος συνεχίζει να διατηρεί ένα άνετο προβάδισμα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την περασμένη Κυριακή για λογαριασμό των NBC News και Wall Street Journal ο Τζο Μπάιντεν διατηρεί μια διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων με 52% έναντι 42% του προέδρου Τραμπ. Αρκετοί αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι ο Τραμπ θα δρομολογήσει νομικές κινήσεις εάν ηττηθεί στις κάλπες σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του εκλογικού αποτελέσματος.

Αυτό είναι που φοβούνται και οι περισσότεροι για την πορεία των αγορών και ειδικά του βάμβακος που υπέστη πολλά σκαμπανεβάσματα κατά την διακυβέρνηση Τραμπ. Έτσι, ενώ συνήθως το αποτέλεσμα θα ήταν γνωστό το βράδυ της ίδιας ημέρας, το σύνθετο της διαδικασίας καταμέτρησης και τα περιθώρια αμφισβήτησης του αποτελέσματος και από τους δύο υποψήφιους εξαιτίας του πρωτόγνωρου της κατάστασης, θα μπορούσαν να σύρουν το ερωτηματικό για το αποτέλεσμα πάνω από τις επόμενες εβδομάδες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το βαμβάκι ξεκίνησε µια πορεία διόρθωσης των τιµών που απ' ό,τι φαίνεται µπορεί να µετριάσει και να ανακόψει η αντίδραση της φυσικής αγοράς.

Ειδικότερα, από το υψηλό 18µήνου που προσέγγισε η αγορά στις 27 Οκτωβρίου στα 72,11 σεντς η λίµπρα, κάτι που διαµόρφωνε προσδοκίες για άνοιγµα προς τα 75 σεντς, ανακοινώσεις για µερικά ή ολικά lockdown σε µεγάλες εµπορικές µητροπόλεις του κόσµου έγιναν η αφορµή ώστε οι επενδυτές να σπεύσουν σε ρευστοποίηση.

Όπως επισηµαίνουν αναλυτές, η διόρθωση των τιµών αναµένεται από την άλλη να ενεργοποιήσει τα κλωστήρια και τις επιχειρήσεις ίνας, που θα βγουν στις αγορές για πρώτη ύλη ευκαιριακά µε αφορµή την υποχώρηση των τιµών. Άλλωστε ήδη Κίνα και Πακιστάν προχωρούν σε αυξηµένες αγορές, µε την Κίνα να έχει ανεβάσει στο 90% την παραγωγικότητα της βιοµηχανίας υφασµάτων της από το 30% που άγγιξε στην πανδηµία. Τα παραπάνω δεν αποκλείεται σύµφωνα µε τους αναλυτές να ανακόψουν ελαφρώς την πίεση επί των χρηµατιστηριακών τιµών, ωστόσο κατά κανόνα όλοι σε αυτή τη φάση διατηρούν χαµηλό προφίλ, έως ότου το νέο µοτίβο µεταβλητότητας των αγορών εν γένει γίνει καλύτερα αντιληπτό.

Αξίζει να σηµειωθεί πάντως ότι όταν προ ολίγων ηµερών οι διεθνείς χρηµαταγορές υπέκυψαν ξανά στην αβεβαιότητα της πανδηµίας, το βαµβάκι συγκράτησε την πτώση.

Την ίδια στιγµή, βελτιωµένη εικόνα στην αγορά βάµβακος αποτυπώνει πρόσφατη έκθεση της Παγκόσµιας Τράπεζας. Σύµφωνα µε αυτήν, οι πρώτες εκτιµήσεις για την περίοδο 2020-21 της Παγκόσµιας Τράπεζας, δείχνουν πτώση της προσφοράς κατά 5% κυρίως από τις Ηνωµένες Πολιτείες και τη Βραζιλία, σε συνδυασµό µε µια ευρεία αύξηση της ζήτησης, η οποία αποτιµάται στο 6%. Ωστόσο, όπως υπογραµµίζει ο Οργανισµός, παρά την επανεξισορρόπηση, τα αποθέµατα αναµένεται να φθάσουν σχεδόν τους 9 εκατ. τόνους, ως αποτέλεσµα της αναπάντεχης υποχώρησης της ζήτησης την προηγούµενη εµπορική περίοδο, περιορίζοντας έτσι την ανάκαµψη των τιµών. Σε κάθε περίπτωση, οι τιµές του βαµβακιού αναµένεται να αυξηθούν κατά 3% το 2021, έχοντας όµως υποχωρήσει κατά σχεδόν 10% τους προηγούµενους µήνες.

Συνοψίζοντας, σε μια εβδομάδα η αγορά αντιμετωπίζει:

·         Ένα σκληρό παγετώνα στα νοτιοδυτικά.

·         Ένας τυφώνας στα νοτιοανατολικά.

·         Η αύξηση των κρουσμάτων Covid σε όλο τον κόσμο με την χρηματιστηριακή αγορά να κόβει ρυθμό εμφανίζοντας τάσεις που δεν έχουν παρατηρηθεί από τον περασμένο Μάρτιο.

·         Προεδρικές εκλογές

Με όλους τους παραπάνω παράγοντες να συνυπάρχουν, ορισμένοι αναλυτές σχολιάζουν ότι η διόρθωση της αγοράς βαμβακιού ήταν μάλλον συγκρατημένη. Η άνοδος ενός μήνα από 65 σεντ σε πάνω από 72 σεντ σταμάτησε απότομα.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν πρόκειται απλώς για μια μικρή διόρθωση ή, ακόμη χειρότερα, μια αντιστροφή στην ανοδική τάση. Μόνο ο χρόνος θα το δείξει αυτό, αλλά σίγουρα η αγωνία μεταξύ των αγοραστών και των επενδυτών θα εκδηλωθεί έντονα την εβδομάδα αυτή. «Θα μπορούσε να είναι χειρότερα» σχολιάζει ο Τζεφ Θόμπσον, από μεγάλο αμερικανικό συνεταιρισμό βάμβακος. Όσο τα συμβόλαια Δεκεμβρίου πλησιάζουν στο τέλος τους τα επενδυμένα κεφάλαια θα ξεκινήσουν την περίοδο κύλισης που μπορεί να προκαλέσει κάποιες τεράστιες μεταβολές των τιμών.

Ωστόσο, παραμένουν κάποια ευνοϊκά σημάδια που θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια στήριξη τιμών μακροπρόθεσμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι απώλειες της περασμένης εβδομάδας θα ήταν πολύ μεγαλύτερες αν δεν υπήρχε μια πολύ ενθαρρυντική έκθεση εξαγωγικών πωλήσεων. Πάνω από 322.000 μπάλες πωλήθηκαν σε 18 διαφορετικές χώρες.

Επιπλέον, η εικόνα της ζήτησης βελτιώνεται. Επιπλέον οι αποδώσεις και οι ποιότητες στις ΗΠΑ είναι προβληματικές εξαιτίας του καιρού. Μερικοί μπορούν εύκολα να δουν την αμερικανική σοδειά να πέφτει κάτω από 16 εκατομμύρια μπάλες. Έτσι, μια περαιτέρω διόρθρωση της τιμής δεν αποκλείεται τις επόμενες εβδομάδες, όμως όσο οι επενδυτές επιμένουν να τοποθετούνται μακροπρόθεσμα σε αύξηση της τιμής, η διόρθωση θα είναι μικρή και τα περιθώρια ανάκαμψης μεγάλα τους επόμενους μήνες.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

04-11-2020 08:06Γεωργός

Βορίδη ποτέ θα επέμβεις ; Αποζημίωση πήρε, λόγω κορονοιου κ ο κάθε πικραμένος. Το βαμβάκι ποτέ θα το στηρίξετε; Βαμβάκοπαραγωγοί ,ποιον περιμένετε;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία