
Στην Ελλάδα, οι τιµές που λαµβάνουν οι καλλιεργητές, παρά το γεγονός ότι περίπου η µισή παραγωγή των 300.000 τόνων εκκοκκισµένου έχει πουληθεί, παραµένουν αόριστες, µε τους περισσότερους παραγωγούς να πληρώνονται για το σύσπορο στα 40 µε 41 λεπτά ανοιχτά.
Εν τω µεταξύ, έχουν σηµειωθεί στην ελληνική αγορά κάποιες πωλήσεις προς το Πακιστάν για ποιότητες που επιτρέπουν σχετικά ανταγωνιστικές τιµές για τα δεδοµένα της αγοράς, πέριξ των 67 σεντς, όσο προβληµατίζει τους συντελεστές της αγοράς η υποτονικότητα της Τουρκίας, της οποίας άλλωστε τα οικονοµικά δεδοµένα διαµορφώνουν νέα ιστορικά χαµηλά κάθε εβδοµάδα.
Από την άλλη, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, βιοµηχανίες από την Άπω Ανατολή βρίσκονται σε αναζήτηση ποιοτικών ποσοτήτων εκκοκκισµένου λευκού βαµβακιού, από καλές ποικιλίες, ωστόσο µε δεδοµένη τη ζηµιά στο Θεσσαλικό κάµπο από τον Ιανό, είναι αισθητά περιορισµένες οι δυνατότητες να καλυφθεί η ζήτηση αυτή. Πάντως το πριµ αγγίζει τα 4 λεπτά σχεδόν επί των χρηµατιστηριακών τιµών ∆εκεµβρίου, ήτοι σηµαίνει ότι οι προσφορές κυµαίνονται περί τα 73 σεντς ανά λίµπρα.
Διαβάστε επίσης: Στην αγορά προϊόντα ντομάτας της Μινέρβα σε συνεργασία με Damavand
Χρηµατιστηριακά, οι επόµενες ηµέρες θα κρίνουν την πορεία του προϊόντος στο υπόλοιπο της εµπορικής σεζόν, αφού τώρα καλούνται οι επενδυτές να αποφασίσουν αν θα ρολάρουν τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου που λήγουν το τελευταίο δεκαήµερο του Νοεµβρίου ή αν θα ρευστοποιήσουν. Προς το παρόν τα συµβόλαια Μαρτίου φαίνονται αρκετά ελκυστικά στους αγοραστές, µε την τιµή πάνω από τα 71 σεντς.
Να σηµειωθεί ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν µια επιστροφή της βιοµηχανίας µεταποίησης βαµβακιού παγκοσµίως, κάτι που σύµφωνα µε αναλυτές δεν θα καθυστερήσει να φανεί στην αγορά βάµβακος. Όπως εξηγούν, η διαφορά ανάµεσα στην κρίση του 2020 που έκοψε απότοµα την κατανάλωση βάµβακος και ίνας, και στην οικονοµική κρίση του 2008, έγκειται στο γεγονός ότι σήµερα, τόσο η κατανάλωση όσο και η παραγωγή τελικών προϊόντων µειώθηκαν ταυτόχρονα. Με την ύφεση του 2008, η καταναλωτική δαπάνη έπεσε κατακόρυφα, ενώ η παραγωγική δραστηριότητα συνεχίστηκε, µε τα αποθέµατα να απορροφούνται «άτακτα», καθυστερώντας την ανάκαµψη των τιµών στην πρώτη ύλη.