Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Ζήτηση για λευκές ποιότητες εγχώριου βάμβακος στα 73 σεντς από την Άπω Ανατολή

Σε µια διαδικασία ανάκαµψης βρίσκεται το βαµβάκι, µε τη φυσική αγορά σε διεθνή κλίµακα να επιχειρεί επανεκκίνηση, όσο χρηµατιστηριακά τα καλά νέα από την προοπτική αποτελεσµατικού εµβολίου παρασέρνουν στην άνοδο τις αξίες των συµβολαίων.

22-35_18

1675
1

Στην Ελλάδα, οι τιµές που λαµβάνουν οι καλλιεργητές, παρά το γεγονός ότι περίπου η µισή παραγωγή των 300.000 τόνων εκκοκκισµένου έχει πουληθεί, παραµένουν αόριστες, µε τους  περισσότερους παραγωγούς να πληρώνονται για το σύσπορο στα 40 µε 41 λεπτά ανοιχτά.

Εν τω µεταξύ, έχουν σηµειωθεί στην ελληνική αγορά κάποιες πωλήσεις προς το Πακιστάν για ποιότητες που επιτρέπουν σχετικά ανταγωνιστικές τιµές για τα δεδοµένα της αγοράς, πέριξ των 67 σεντς, όσο προβληµατίζει τους συντελεστές της αγοράς η υποτονικότητα της Τουρκίας, της οποίας άλλωστε τα οικονοµικά δεδοµένα διαµορφώνουν νέα ιστορικά χαµηλά κάθε εβδοµάδα.

Από την άλλη, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, βιοµηχανίες από την Άπω Ανατολή βρίσκονται σε αναζήτηση ποιοτικών ποσοτήτων εκκοκκισµένου λευκού βαµβακιού, από καλές ποικιλίες, ωστόσο µε δεδοµένη τη ζηµιά στο Θεσσαλικό κάµπο από τον Ιανό, είναι αισθητά περιορισµένες οι δυνατότητες να καλυφθεί η ζήτηση αυτή. Πάντως το πριµ αγγίζει τα 4 λεπτά σχεδόν επί των χρηµατιστηριακών τιµών ∆εκεµβρίου, ήτοι σηµαίνει ότι οι προσφορές κυµαίνονται περί τα 73 σεντς ανά λίµπρα. 

Χρηµατιστηριακά, οι επόµενες ηµέρες θα κρίνουν την πορεία του προϊόντος στο υπόλοιπο της εµπορικής σεζόν, αφού τώρα καλούνται οι επενδυτές να αποφασίσουν αν θα ρολάρουν τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου που λήγουν το τελευταίο δεκαήµερο του Νοεµβρίου ή αν θα ρευστοποιήσουν. Προς το παρόν τα συµβόλαια Μαρτίου φαίνονται αρκετά ελκυστικά στους αγοραστές, µε την τιµή πάνω από τα 71 σεντς. 

Να σηµειωθεί ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν µια επιστροφή της βιοµηχανίας µεταποίησης βαµβακιού παγκοσµίως, κάτι που σύµφωνα µε αναλυτές δεν θα καθυστερήσει να φανεί στην αγορά βάµβακος. Όπως εξηγούν, η διαφορά ανάµεσα στην κρίση του 2020 που έκοψε απότοµα την κατανάλωση βάµβακος και ίνας, και στην οικονοµική κρίση του 2008, έγκειται στο γεγονός ότι σήµερα, τόσο η κατανάλωση όσο και η παραγωγή τελικών προϊόντων µειώθηκαν ταυτόχρονα. Με την ύφεση του 2008, η καταναλωτική δαπάνη έπεσε κατακόρυφα, ενώ η παραγωγική δραστηριότητα συνεχίστηκε, µε τα αποθέµατα να απορροφούνται «άτακτα», καθυστερώντας την ανάκαµψη των τιµών στην πρώτη ύλη.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

13-11-2020 12:28Ορχομενός

Το βαμβάκι χρειάζεται στήριξη. Πολλές καλλιέργειες πήραν αποζημίωση λόγω κορονοιου,κ σωστά πήραν,αλλά για το βαμβάκι που το αποδεκάτισε ο κορονοιος δεν μιλάει κανείς. Χρειάζεται στήριξη ,μιλάμε για δεκάδες χιλιάδων παραγωγών που καλλιεργούν οριακά στο κοστος. Η κυβέρνηση θα κριθεί για το ότι άφησε τόσες χιλιάδες παραγωγούς στο έλεος του Θεού ενώ τους ημέτερους τους ταιζει.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία