BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Φιξαρίσματα στα 46 λεπτά για σύσπορο βάσει διεθνούς τιμής

Οι αγοραστές έχουν επιβληθεί στις διεθνείς  αγορές βάμβακος, με την τιμή του προϊόντος να υφίσταται τα τελευταία 24ωρα μια διαρκή ανοδική ώθηση. Η τιμή για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου που έληξαν πρόσφατα, ανήλθε στα72,70 σεντς η λίμπρα, όσο τα συμβόλαια Μαρτίου 2021 κυνηγούν τα 74 σεντς.

IMG_9330

2
1

Πάνω στα κλεισίματα πετυχαίνει αυτή τη φορά τους Έλληνες καλλιεργητές βάμβακος, η ανάκαμψη των διεθνών χρηματαγορών βαμβακιού, με τα ταμπλό του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης να βρίσκεται πέριξ των 74 σεντς η λίμπρα στα ενεργά συμβόλαια Μαρτίου του 2021 μέχρι το απόγευμα της Δυτέρας23 Νοεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή, μεταφράζεται σε τιμή σύσπορου με μια μέση απόδοση στο 34%, σε 46,9 λεπτά το κιλό, χωρίς να έχουν προσμετρηθεί πριμ ή εκπτώσεις ποιότητας.

Σε αυτήν την περίοδο, όπως εκτιμούν αναλυτές, η διεθνής αγορά βρίσκεται σε μια φάση αναμονής της εξέλιξης που θα καθορίσει μια περαιτέρω βελτίωση του εμπορικού κλίματος ή που θα σηματοδοτήσει την μια πιθανή διόρθωση των χρηματιστηριακών τιμών. Οι παράγοντες περιλαμβάνουν από την μετάβαση της εξουσίας στον Λευκό Οίκο, μέχρι έναν πιο σαφή προσδιορισμό της παραγωγής του 2020 στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς επίσης και την πορεία του αγώνα για την διάθεση ενός αποτελεσματικού εμβολίου και του περιορισμού της πανδημίας.

Φυσικά, απροσδιόριστη παραμένει και η συμπεριφορά των αγορών σε κάθε ένα από τα πιθανά σενάρια έκβασης των παραπάνω εξελίξεων, με το μόνο σίγουρο προς στιγμήν να είναι η δεδομένη επιστροφή της φυσικής αγοράς, αφού τα κλωστήρια σε Τουρκία, Αίγυπτο, Πακιστάν, Μπανγκλαντές, Ταϊβάν, Βιετνάμ και Κίνα έχουν επιστρέψει σε σχεδόν προ πανδημίας ρυθμούς λειτουργίας, με την συνεπαγόμενη ζήτηση σε πρώτη ύλη.

Ωστόσο το παραπάνω θετικό κλίμα δεν έχει φτάσει στην ελληνική αγορά βάμβακος, όπου τα εκκοκκιστήρια καθυστερούν τα φιξαρίσματα έως ότου κατά τα λεγόμενά τους, συλλεχθεί και το τελευταίο στρέμμα, με την συγκομιδή να βρίσκεται στο 99%. Μέχρι στιγμής, στις περισσότερες περιπτώσεις αγροτών έχει συμφωνηθεί μια προκαταβολή που κυμαίνεται από τα 30 μέχρι τα 37 λεπτά το κιλό, με τα κλεισίματα πλέον να αφήνουν περιθώρια ενός συμπληρωματικού τιμολογίου που θα ανεβάσει την τιμή στα 46 σεντς τουλάχιστον. Πάντως καθοριστικό ρόλο στην την τελική τιμή που θα πληρωθεί ο παραγωγός θα παίξουν τόσο οι ποσότητες που έχει παραδώσει, όσο και η ποιότητα της πρώτης ύλης, με τις μεγαλύτερες και ποιο ποιοτικές παραγωγές να εξασφαλίζουν τιμές κοντά ή και πάνω από τα 47 λεπτά που επιτρέπει την δεδομένη στιγμή η διεθνής τιμή βάμβακος.

Στα 21 λεπτά το καλαμπόκι

Εν τω μεταξύ, σε ανοδική τροχεία βρίσκεται και το καλαμπόκι, το οποίο διαπραγματεύεται πλέον σε τιμή αποθήκης παραγωγού στα 21 λεπτά το κιλό, όσο το τριφύλλι ά ποιότητας έχει πιάσει τα 26 λεπτά το κιλό. Με το σπυρί στα 21 λεπτά, το ενσίρωμα καλαμποκιού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει φτάσει να πωλείται στα 11 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι τέτοιο καιρό η αξία του δεν υπερέβαινε τα 9 λεπτά. Η ζήτηση για καλαμπόκι είναι έντονη σε Κρήτη και Δυτική Ελλάδα, με την Πελοπόννησο και τη Νάξο,  να έχουν περιορίσει το διάστημα αυτό τις παραγγελίες τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, η ζήτηση και οι τιμές αυτές ευνοούν όσους παραγωγούς κράτησαν στις αποθήκες τους προϊόν, που τέτοια εποχή δεν είναι πολλοί, ενώ οφείλεται στις ζημιές που σημειώθηκαν από το ακραίο καιρικό φαινόμενο του Ιανού, αφήνοντας σημαντικές εκτάσεις κυρίως στην Θεσσαλία, ως γνωστόν κάτω από την λάσπη.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία