Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Διετής ζηµιά για σύσπορο με φιξαρίσματα στα 42 λεπτά

∆ύο απανωτές χρονιές οι βαµβακοπαραγωγοί πληρώθηκαν σε ιστορικά χαµηλές τιµές για την πρώτη ύλη που εφοδίασαν τα εγχώρια εκκοκκιστήρια, µε τα φιξαρίσµατα που έκλεισαν την τελευταία εβδοµάδα του έτους, να µην υπερβαίνουν τον κανόνα των 42 λεπτών παρά µια εκ νέου ανάκαµψη της διεθνούς τιµής στα 77 σεντς ανά λίµπρα.

16_17

2290
8

Την ίδια στιγµή η πλειοψηφία των αναλυτών εντοπίζουν υποστηρικτικά θεµελιώδη στη διεθνή αγορά βάµβακος, µε την παγκόσµια παραγωγή του 2020 να είναι µειωµένη και τη ζήτηση να ανακάµπτει σταθερά. Οι τοποθετήσεις στην άνοδο λοιπόν, των ξένων επενδυτών, µαρτυρούν ότι η ελληνική µεταποίηση µάλλον φόρτωσε στους παραγωγούς τα σπασµένα της χρονιάς του 2019 και της άνοιξης του 2020 που πάγωσε τα συµβόλαια και βούλιαξε στα 50 σεντς την τιµή του εκκοκκισµένου.

Σε αυτό το πλαίσιο δυναµώνουν και οι φωνές που διεκδικούν µια έκτακτη ενίσχυση στους παραγωγούς βάµβακος, προκειµένου να µπορέσουν αφενός να ανταπεξέλθουν στις καλλιεργητικές απαιτήσεις της νέας χρονιάς, αφετέρου να παραµείνουν στην καλλιέργεια η οποία καταγράφει ήδη στρεµµατικές απώλειες από τον έντονο ανταγωνισµό από τα σιτηρά και ειδικά το σκληρό σιτάρι. Τις πρώτες εβδοµάδες του 2021 αναµένεται ότι το αίτηµα αυτό θα απασχολήσει τους επιτελείς της πλατείας Βάθη.

Στο διεθνές σκηνικό τώρα, η παγκόσµια κατανάλωση µειώθηκε στα 102 εκατ. δεµάτια µπάλες από την σοδειά του 2019 λόγω του αναγκαστικού κλεισίµατος των εγκαταστάσεων παραγωγής σε πολλές χώρες. Αυτό αντιπροσωπεύει µείωση των 18 εκατ. δεµατίων σε σύγκριση µε την προηγούµενη εµπορική περίοδο, ενώ υπολείπεται κατά 24 εκατ. δεµάτια από τις αρχικές προσδοκίες για τη συγκοµιδή του 2019.

Το αµερικανικό υπουργείο γεωργίας USDA, αναµένει επί του παρόντος µια ανάκαµψη στην παγκόσµια κατανάλωση στα 114 εκατ. δεµάτια για τη φετινή παραγωγή, κατά πολλούς αναλυτές µια αρκετά αισιόδοξη προοπτική. Πάντως, η παγκόσµια παραγωγή προβλέπεται να είναι περίπου 116 εκατ. δεµάτια, ήτοι τουλάχιστον 6 εκατ. δεµάτια λιγότερα σε σχέση µε αυτά που έπεσαν στην αγορά τους προηγούµενους µήνες, όσο οι παγκόσµιες εκτάσεις φαίνεται ότι βαίνουν µειούµενες και για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Αυτό οφείλεται τόσο σε προβλήµατα παραγωγής στη Λατινική Αµερική, όσο και στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας ιδίως στις ΗΠΑ, µε αρκετούς παραγωγούς να αναλογίζονται στροφή προς το καλαµπόκι ή τη σόγια.

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

04-01-2021 15:51Μπατρακουλη Βασιλική

Πληρώθηκα με επιταγή Δεκεμβρίου για καθαρό στεγνό βαμβάκι 38 λεπτά το κιλό από τα εκκοκκιστήρια ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ-ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Α.Β.Ε.Ε. Μονά ζυγά όλα για τους ιδιώτες εκοκιστες βαμβακιού. Ποιο φιξαρισμα 42 λεπτών γράφετε;

Απάντηση

03-01-2021 17:59patsioyras athanasios

δυστηχως αναγκαζομαστε να σπερνουμε λογω νιτρορυπανσης και συνδεδεμενης τα χουνε κανει πλακακια οι εκκοκιστες με τους κυβερνητες και μεις ειμαστε τα κοροιδα και τα σκαμε χοντρα στο κρατος και στους γεωπονους ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία