Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Να «χωνέψουν» το πριμ ποιότητας δείχνουν να ψάχνουν οι εκκοκκιστές

Κίνδυνος να χαθούν τα ισχυρά κίνητρα  βελτίωσης της ποιότητας που εγκαινίασε η προηγούμενη καλλιεργητική περίοδος, όταν οι τιμές παραγωγού στο σύσπορο ήταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μοιάζει να δημιουργείται μέσα στο φετινό κλίμα ανατιμήσεων των διεθνών τιμών του προϊόντος.

IMG_0051

2434
0

Οι πρώτες ενδείξεις από τις συζητήσεις των παραγωγών με τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, στο κατώφλι της νέας συγκομιδής, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να χαθεί η πριμοδότηση της ποιότητας μέσα στην γενική ευφορία για τις τιμές του προϊόντος φέτος.  


Από το πρωί της Παρασκευής 17 Σεπτεμβρίου τρέχουν και οι εργασίες του Συνεδρίου Βάμβακος στη Λάρισα, τη στιγμή που στα πηγαδάκια γύρω από την Σκεπαστή Αγορά, γίνονται κουβέντες για τις φετινές τιμές στο σύσπορο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ εκφράζονται ανησυχίες ότι μάλλον οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις διαμορφώνουν κοινή γραμμή ώστε να απορροφήσουν φέτος το πριμ ποιότητας των 2 έως 3 λεπτών το κιλό, αφού αποφεύγουν να προβούν σε αναφορές πέραν της βασικής τιμής.

 Οι ζυμώσεις του Συνεδρίου εστιάζουν στο πώς το ευρωπαϊκό βαμβάκι θα μπορούσε να αποκτήσει προστιθέμενη αξία, σε μια συζήτηση που αποκτά βαρύτητα ενόψει της οριστικοποίησης της ελληνικής ΚΑΠ για την επόμενη περίοδο 2023-2027, καθώς και της δημόσιας διαβούλευσης για την Εθνική Στρατηγική. Ταυτόχρονα, έγιναν και διατυπώσεις για εδραίωση ποικιλιών που δίνουν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και υπό αυτήν την έννοια εκτιµάται πως τα εκκοκκιστήρια θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για καλύτερη τιµή στις καλές ποιότητες.

 Πάντως, το γεγονός ότι με τις τιμές που ακούγονται (από 55 έως 65 λεπτά παράδοση στην πόρτα του εκκοκκιστηρίου) εξαλείφεται για φέτος η ποιότητα στην πρώτη ύλη, την οποία άλλωστε ευαγγελίζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ανέδειξε με παρέμβασή του παραγωγός της δραστήριας Ομάδας Cotton Farsala, ο οποίος σχολίασε πως «αμέσως μόλις η διεθνής αγορά κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα χρηματιστηριακών τιμών, οι χαμηλές υγρασίες, οι εξεζητημένες και απαιτητικές ποικιλίες, το μήκος της ίνας, ενσωματώθηκαν στη βασική τιμή που προσφέρουν τα εκκοκκιστήρια». Φαίνεται λοιπόν πως και από την πλευρά τους οι οργανωμένοι παραγωγοί, δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν το ζήτημα της ποιότητας να ξεχαστεί φέτος.

 Για κίνητρα σε παραγωγούς έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Καραΐσκος ο οποίος τόνισε πως «άλλο η εμπορική αξία και άλλο η χαμηλή υγρασία». Όπως μεταφέρει ο ίδιος στο Agronews, οι τιμές που συζητούνται φέτος φτάνουν τόσο χαμηλά όσο τα 55 λεπτά το κιλό, μέχρι και τα υψηλά των 65 λεπτών το κιλό για παράδοση στην πόρτα του εκκοκκιστηρίου, ανάλογα με την συναλλακτική σχέση που έχει ο κάθε παραγωγός με την εκάστωτες επιχείρηση. Μάλιστα ο ίδιος έχει ακούσει και για ειδικές συμφωνίες με μεγάλους παραγωγούς που υπερβαίνουν τα 67 λεπτά το κιλό.

Στο συνέδριο τοποθετήθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος εστίασε στην ένταξη και χρηματοδότηση του βαμβακιού για πιστοποίηση AGRO 2 στο Μέτρο 3.1 της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του ΠΑΑ (εντός του 2022) ως φιλοπεριβαλλοντικής δράσης της Εθνικής Στρατηγικής με προϋπολογισμό 40 εκ ευρώ, ικανοποιώντας ένα μακροχρόνιο και δίκαιο αίτημα της ΔΟΒ. Δεν έκανε καμία αναφορά, όπως ήταν πάντως αναμενόμενο στην ξεχασμένη υπόσχεση για έκτακτη ενίσχυση στο βαμβάκι, την οποία άλλωστε αναίρεσε με κάθε επισημότητα προ ολίγων ημερών από το βήμα της Βουλής, υποστηρίζοντας επί της ουσίας ότι η μείωση των τιμών πέρυσι, δεν ήταν τέτοια που να δικαιολογεί κάποια στήριξη.

Ο υπουργός έκανε μια αναφορά στα Σχέδια Βελτίωσης που υλοποιούνται αυτήν την περίοδο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για να ενταχθούν οι επιλαχόντες, ενώ επεκτάθηκε και στα επερχόμενα Σχέδια, καθώς και στον προγραμματισμό της νέας περιόδου ΚΑΠ από το 2023 και μετά, κατά την οποία, όπως εξήγησε, τα Σχέδια Βελτίωσης θα «σπάσουν» σε μικρές πιο συχνές προκηρύξεις, για να αποφευχθεί η σύγχυση  που σημειώθηκε αυτήν τη φορά.  

 

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει

 

Σπ. Λιβανός: Επενδύουμε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού βαμβακιού

 Παρέμβαση στο 2ο Συνέδριο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος

 Κεντρική επιλογή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποτελεί η επένδυση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού βαμβακιού και στη δημιουργία προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, τόνισε ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο 2ο Συνέδριο της Διεπαγγελματικής Βάμβακος που έγινε στη Λάρισα.

 Πεποίθηση του ΥΠΑΑΤ είναι ότι η Ελλάδα και οι βαμβακοκαλλιεργητές πρέπει να αξιοποιήσουν την αυξημένη παγκόσμια ζήτηση και την ανισορροπία που υπάρχει μεταξύ προσφοράς και ζήτησης καθώς τα αποθέματα είναι περιορισμένα, γεγονός που δίνει προοπτικές στο ελληνικό βαμβάκι, το οποίο χαρακτήρισε «πολύτιμο προϊόν» και «λευκό χρυσό», αφού  προσφέρει εισόδημα σε περισσότερες από 45.000 οικογένειες.

 Ως ενδεικτικό του διεθνούς ενδιαφέροντος για το ελληνικό βαμβάκι ανέφερε ότι γνωστοί  οίκοι του εξωτερικού, όπως η LACOSTE έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πιστοποιημένο ελληνικό βαμβάκι, το οποίο αποτελεί το 80%-85% του συνόλου της παραγωγής της ΕΕ.

 Όπως είπε ο κ. Λιβανός για να μπορέσουν οι Έλληνες παραγωγοί βάμβακος να αξιοποιήσουν αυτήν την προοπτική «πρέπει να προωθήσουμε ένα ανταγωνιστικό και προσανατολισμένο στην αγορά τομέα βαμβακιού. Να πετύχουμε μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα βάμβακος στην Ελλάδα.  Να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και να προσελκύσουμε νέους αγοραστές, για να πετύχουμε καλύτερες τιμές. Οφείλουμε, όλοι μαζί, να δράσουμε ενωμένοι και να στηρίξουμε το ελληνικό βαμβάκι».

 Σε αυτήν την προσπάθεια, όπως σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ρόλος της Διεπαγγελματικής βάμβακος είναι σημαντικός και τόνισε ότι για το ΥΠΑΑΤ «η ενίσχυση της καλλιέργειας βαμβακιού, η στήριξη της ΔΟΒ αλλά και ολόκληρου του τομέα αποτελούν πάγιους στόχους». Και θύμισε ότι από την πρώτη ημέρα της θητείας του συναντήθηκε με την Διεπαγγελματική και πρότεινε τη σύνταξη μιας ευρύτερης στρατηγικής για το βαμβάκι. Σήμερα κάνοντας πράξη όσα είχε εξαγγείλει έχει δώσει σε διαβούλευση το κείμενο της «Εθνικής Στρατηγικής για την καλλιέργεια, μεταποίηση και εμπορία βαμβακιού στην Ελλάδα», για τη σύνταξη του οποίου ευχαρίστησε τη ΔΟΒ.

 Περιγράφοντας τους κεντρικούς στόχους στην καλλιέργεια βάμβακος ο κ. Λιβανός είπε ότι είναι :

 η βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της βαμβακοκαλλιέργειας,

η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου μεταποίησης,

η βελτίωση της ποιότητας και η δημιουργία ταυτότητας του ελληνικού βάμβακος και

η ανάδειξη φιλοπεριβαλλοντικών χαρακτηριστικών

Για να υλοποιηθεί η κεντρική επιλογή του ΥΠΑΑΤ για επένδυση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού βαμβακιού , όπως είπε απαιτείται:

 να ενισχύσουμε την κατάρτιση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού.

να προωθήσουμε την έρευνα και καινοτομία, τις πειραματικές καλλιέργειες, τις προηγμένες τεχνολογίες καλλιέργειας.

να στοχεύσουμε στην ορθολογικότερη χρήση εισροών, την  εξοικονόμηση νερού και ενέργειας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση πολύ σημαντική είναι η πιστοποίηση AGRO 2.  Η ισοδυναμία των προδιαγραφών AGRO 2 και BCI που πετύχαμε με τον ΕΛΓΟ, συμβάλλει καθοριστικά στη διεθνή αναγνώριση της ποιότητας του ελληνικού βαμβακιού.

 Και προσέθεσε ότι το ΥΠΑΑΤ πέτυχε να εξασφαλίσει  την ένταξη και χρηματοδότηση του βαμβακιού του AGRO 2 στο Μέτρο 3.1 της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του ΠΑΑ (εντός του 2022) ως φιλοπεριβαλλοντικής δράσης της Εθνικής Στρατηγικής με προϋπολογισμό 40 εκ ευρώ, ικανοποιώντας ένα μακροχρόνιο και δίκαιο αίτημα της ΔΟΒ.

 Ο κ. Λιβανός τόνισε: «Με συντονισμένες προσπάθειες και με την υιοθέτηση και υλοποίηση μιας Εθνικής Στρατηγικής, θέλουμε να δώσουμε στο ελληνικό βαμβάκι νέα προοπτική και ώθηση. Να το στηρίξουμε για να οικοδομήσει το δικό του «brandname». Και αυτό το brandname, το «ελληνικό βαμβάκι», να ενισχυθεί σοβαρά στην Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές.  Όλοι μαζί οφείλουμε να δουλέψουμε ενωμένοι, προκειμένου το ελληνικό βαμβάκι να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό».

 Κλείνοντας ο κ Λιβανός κάλεσε τους παραγωγούς να εργαστούν από κοινού για να χτίσουν ένα κοινό μέτωπο

 «Να εκμεταλλευτούμε τις καλές συγκυρίες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ (ΚΑΠ και Ταμείο Ανάκαμψης) και να διαμορφώσουμε ένα καινούργιο πλαίσιο γι τις παγκόσμιες προοπτικές του ελληνικού βαμβακιού».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία