
Να παρακολουθούν τις καλλιέργειές τους τις επόμενες ημέρες καλούνται οι καλλιεργητές βαμβακιού σε διάφορες περιοχές της χώρας για την παρουσία της κοινής πράσινης «βρομούσας». H ΔΑΟΚ Δράμας ενημερώνει με δελτίο της τους τοπικούς παραγωγούς για πιθανή εμφάνιση του εντόμου σε βαμβακοκαλλιέργειες και συνιστά προσοχή στην λήψη απόφασης για επέμβαση. Από την εξέταση δειγμάτων που λαμβάνονται από την Υπηρεσία στα πλαίσια τού Προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Βαμβακιού, δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη η παρουσία των ημιπτέρων.
Η κοινή πράσινη «βρομούσα» (Nezara viridula) αποτελεί το επικρατούν είδος ημιπτέρου σε βαμβακοκαλλιέργειες στον ν. Δράμας, ωστόσο συχνά παρατηρούνται και άλλα ημίπτερα όπως Dolycoris baccarum και Peribalus strictus. Οι βρωμούσες αποτελούν ευρέως διαδεδομένα έντομα που απομυζούν χυμούς των φυτών, με αποτέλεσμα τα βαμβακόφυτα να έχουν άσχημη εμφάνιση και να εμφανίζουν υποανάπτυξη με σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην ποσότητα, όσο και στην ποιότητα της παραγωγής.
Για την αντιμετώπιση των ημιπτέρων εντόμων στο βαμβάκι, επισημαίνονται τα παρακάτω:
- Η παρατήρηση απλώς της ύπαρξης αβγών, προνυμφών ή ενηλίκων ημιπτέρων στην καλλιέργεια βαμβακιού δεν συνιστά από μόνη της ανησυχητική ένδειξη. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί κριτήριο για επέμβαση με εντομοκτόνα, καθώς τα νύγματά τους δεν συνεπάγονται κατ’ ανάγκην εσωτερική υποβάθμιση των καψών.
- Τα συμπτώματα που μπορεί να προκληθούν από την προσβολή των καψών από ημίπτερα εκδηλώνονται με αποχρωματισμό (μελάνωση, καφέτιασμα) της ίνας στο εσωτερικό των καψών του βαμβακιού. Ο αποχρωματισμός και οι αλλοιώσεις αυτές οφείλονται σε ένζυμα που εκκρίνονται από τα έντομα αυτά και από παθογόνα που εισέρχονται από την πληγή τού νύγματος.
- Δεν έχουν καθοριστεί ελληνικά όρια επέμβασης. Για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόβλημα από προσβολές ημιπτέρων στο βαμβάκι και να εκτιμηθεί η αναγκαιότητα επέμβασης συνιστάται (σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις) η συλλογή τυχαίου δείγματος 30-40 καψών διαμέτρου 2-3 εκατοστών. Αν το 20% των καψών εμφανίζει αποχρωματισμό ή αλλοιώσεις τότε μπορεί να εξετασθεί η πιθανότητα επέμβασης.
Σε διαφορετική περίπτωση η εφαρμογή εντομοκτόνου αυξάνει το κόστος παραγωγής χωρίς κανένα αντίκρισμα, ενώ προκαλεί διαταραχή της ισορροπίας τού αγροοικοσυστήματος (αυξημένη πιθανότητα έξαρσης πληθυσμών τετρανύχου και πράσινου σκουληκιού).