BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Με το σύσπορο 70 λεπτά έληξαν τα συμβόλαια Δεκεμβρίου σε Νέα Υόρκη

Έληξαν και επίσημα στις 7 Δεκεμβρίου τα συμβόλαια Δεκεμβρίου στο χρηματιστήριο βάμβακος της Νέας Υόρκης, σε μια πτωτική συνεδρίαση η οποία έγραψε απώλειες 3,26% στη διεθνή τιμή, κάτι που μεταφράζεται σε μια τιμή για το ελληνικό σύσπορο στην περιοχή των 70 λεπτών το κιλό.

Ekkokistirio-1

Πέτρος Γκόγκος

6161
3

Πέρα από τη λήξη των συμβολαίων Δεκεμβρίου, πλησιάζει και η καταληκτική ημερομηνία για φιξάρισμα τιμής στις ποσότητες σύσπορου που έχουν παραδώσει οι Έλληνες παραγωγοί στα εκκοκκιστήρια. Εν προκειμένω, οι εκκοκκιστές έχουν δώσει προθεσμία μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, την επόμενη Πέμπτη δηλαδή, προκειμένου να κλείσουν την τιμή για το βαμβάκι.

Με τον Μάρτιο του 2023 να μονοπωλεί πλέον το διαπραγματευτικό ενδιαφέρον, οι διεθνείς αναλυτές δεν αναμένουν για το επόμενο διάστημα εκπλήξεις, αν και η μεταβλητότητα στην αγορά είναι υψηλή. Για την ακρίβεια, τις προηγούμενες ημέρες, η αγορά εμφάνισε μια διακύμανση της τάξης των 10 σεντς η λίμπρα, με τα υψηλά στα 87,23 σεντς και τα χαμηλά στα 77,50 σεντς η λίμπρα. Με τους οικονομικούς δείκτες σε γενικές γραμμές να υποδεικνύουν πλέον μια οικονομία σε ύφεση, στην περίπτωση της αγοράς βάμβακος, οι αναλυτές τοποθετούν σε βάθος εξαμήνου την επιστροφή της ζήτησης από τα κλωστήρια. Αυτό, στο αισιόδοξο σενάριο, αφού ορισμένοι τοποθετούν μετά το πέρας του εννεαμήνου κάποια αξιόλογη δραστηριότητα στην φυσική αγορά ίνας. Ήδη η δραστηριότητα στην φυσική αγορά βάμβακος είναι περιορισμένη σε διεθνές επίπεδο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το ελληνικό βαμβάκι είναι στα αζήτητα. Ωστόσο, όσο η τιμή για το εγχώριο σύσπορο πλαισιώνεται απευθείας από τις κινήσεις στη διεθνή αγορά βάμβακος, τόσο τα περιθώρια εξασφάλισης υψηλότερων επιπέδων τιμών θα είναι πιο στενεμένα.

Με άλλα λόγια, η ανακατεύθυνση της εγχώριας παραγωγής βάμβακος προς την πιο σταθερή ζήτηση που διαμορφώνουν οι μεγάλοι οίκοι μόδας, θα μπορούσε να εξασφαλίσει πριμ ποιότητας ικανά να εξασφαλίσουν τους Έλληνες παραγωγούς από τη μεταβλητότητα των χρηματιστηριακών αγορών. Φυσικά, για να συμβεί κάτι τέτοιο, δεν απαιτείται μόνο από πλευράς παραγωγών η επένδυση σε εισροές, πιστοποιήσεις και συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, κάτι που λίγο έως πολύ γίνεται, ειδικά από καλά οργανωμένους παραγωγούς. Απαιτούνται αντίστοιχες επενδύσεις εκσυγχρονισμού και από την πλευρά της μεταποίησης, δηλαδή των εκκοκκιστηρίων.

Επιστρέφοντας στην χρηματιστηριακή αγορά, ενδιαφέρον παρουσιάζει η μικρή ψαλίδα ανάμεσα στα ενεργά συμβόλαια της παλιάς σοδειάς (2022) και εκείνης της νέας, με πρώτο και κύριο τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου 2023. Με την τιμή στα 78,50 με 79 σεντς η λίμπρα, η διαφορά είναι κάτω των 5 σεντς, κάτι που μαρτυρά μια προσγειωμένη αγορά, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Οι αριθμοί αυτοί, δείχνουν πως η αγορά χρωστά μια ανοδική μετατόπιση σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εκτάσεις βάμβακος στην καθοριστική για την εξέλιξη τιμών ζώνη των ΗΠΑ θα βρεθούν κάτω από τα 10 acres, ένα πιθανό ενδεχόμενο που στο μέλλον θα δώσει αφορμές για ανοδικά ράλι στο χρηματιστήριο βάμβακος, ειδικά σε περίπτωση που η περιπέτεια της ύφεσης ξεπεραστεί.

Με υψηλά αποθέματα ξεκινά η διαπραγμάτευση για το 2023

Οι τελευταίες εκτιμήσεις, εν αναμονή της έκθεσης προσφοράς και ζήτησης του USDA, που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Δεκεμβρίου, θέλουν τα παγκόσμια αποθέματα να αυξάνονται στα 89 εκατ. δέματα, με τις εξαγωγές των ΗΠΑ να δέχονται πλήγμα έως 300.000 δέματα, κάτι που θα μπορούσε να δώσει σοβαρές αφορμές για περαιτέρω υποχώρηση των τιμών στο ταμπλό. Ακόμα και μια πιθανή μείωση της σοδειάς των ΗΠΑ κάτω από τα 14 εκατ. δέματα, δεν θα ήταν ικανή να βελτιώσει τα θεμελιώδη της αγοράς, τα οποία πλέον υπαγορεύουν μια πίεση των τιμών έως ότου αυτές συναντήσουν μια πιο πρόθυμη ζήτηση. Φυσικά, τα αυξημένα κόστη καλλιέργειας, δεν επιτρέπουν σημαντικές εκπτώσεις στη διεθνή τιμή, κάτι που δεν αποκλείεται να μεταφραστεί σε περιορισμό των εκτάσεων την προσεχή άνοιξη στο βόρειο ημισφαίριο, αφήνοντας μια παρακαταθήκη έντονης μεταβλητότητας και για τη σοδειά του 2023.

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

09-12-2022 19:43Eagle power

Βρήκαν και τα κάνουν οι αληταραδες οι εκκοκιστές αυτά.Αν υπήρχαν αγρότες με καρύδια θα πληρώνονταν όλοι με βάση τα ελληνικά κοστολογια τουλάχιστον 90 λεπτά το κιλό και όχι με βάση τις πουρδές των αγελάδων στην Βενεζουέλα Αλλά μπουρδέλο το κράτος,σκρόπιοι οι αγρότες αλωνιζουν τα λαμόγια..

Απάντηση

08-12-2022 17:45Γιανκος

ΛΑΔΙ πολύ ΛΑΔΙ ΠΑΡΑΠΟΛΥ ΛΑΔΙΙΙΙΙΙΙΙ (Για τη ΣΚΟΥΡΙΑ)

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία