Με δηλώσεις του, το βράδυ της Τετάρτης 20 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ελληνο-τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, ο κ. Πιτσιόρλας επισήμανε πως διερευνώνται οι τρόποι για να σπαρθούν και φέτος τεύτλα και να μη χαθεί η χρονιά για τους αγρότες.
Όπως όμως παραδέχθηκε, το συγκεκριμένο σενάριο αν κι όχι ανέφικτο, έχει πολλά σημεία προς διευθέτηση όπως το ποιος θα χρηματοδοτήσει και σε τί τιμές μια έστω και περιορισμένη καμπάνια τευτλοπαραγωγής.
Το εγχείρημα, πάντως, δυσκολεύει και για έναν πρόσθετο λόγο, καθώς υπό κανονικές συνθήκες οι παραγωγοί θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει να σπέρνουν και όσο περνά ο καιρός χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις, τα χρονικά περιθώρια για μια κανονική σπορά λιγοστεύουν δραματικά.
«Λάστιχο» η καταληκτική για ΕΒΖ προθεσμία μήπως βρεθεί επενδυτής
Ο υπουργός κρατά επίσης, για όσο του επιτρέπουν οι συνθήκες ανοικτή την πόρτα και στην προοπτική της έλευσης στρατηγικού επενδυτή αφού όπως είπε «η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την Τράπεζα Πειραιώς, θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν όσο η ΕΒΖ βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της, προκειμένου να δοθούν περισσότερα χρονικά περιθώρια στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να ολοκληρώσουν τις επενδυτικές τους προτάσεις – προσφορές». Σε αυτό το σημείο δε, επισήμανε πως «μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις οπότε και θα γίνουν ανακοινώσεις».
Η ΕΒΖ είναι σε προστασία από τους πιστωτές μέχρι και τις 23 Απριλίου, αλλά οπωσδήποτε νωρίτερα θα πρέπει να υποβληθεί στο Δικαστήριο το αίτημα για υπαγωγή στο άρθρο 106 της Προπτωχευτικής Εξυγιαντικής Διαδικασίας. Αυτό σημαίνει ότι αν βρεθεί η χρυσή τομή με κάποιον από τους δυνάμει στρατηγικούς επενδυτές την αίτηση θα την υποβάλλει στο Δικαστήριο ο επενδυτής, ειδάλλως θα ενεργοποιηθεί η εναλλακτική της Τράπεζας Πειραιώς για «σαλαμοποίηση» μέσω τριών εταιρειών ειδικού σκοπού και τμηματική πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ, με ταυτόχρονη διαγραφή μέρους των υπέρογκων υποχρεώσεών της.