BACK TO
TOP
Ζαχαρότευτλα

Πρωτοβουλία Άδωνι για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

 Μια ακόμα προσπάθεια αναζήτησης έστω και εμβαλωματικών λύσεων στο θέμα της πολύπαθης Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ξεδιπλώνεται το απόγευμα της Τρίτης (5μ.μ.), αυτή τη φορά υπό τον υπουργό Επενδύσεων και Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

Teutla

Γιάννης Πανάγος

284
0

Οι πληροφορίες θέλουν να συμμετέχουν στη σύσκεψη ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, εκπρόσωποι των τευτλοπαραγωγών και κατόχων τευτλοεξαγωγέων, εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς και ο επαμφοτερίζων ενδιαφερόμενος επενδυτής Λούκας Φέκερ.

Το περίεργο είναι ότι εκεί που οι σημερινοί κυβερνώντες κατηγορούσαν τους προηγούμενους για τις «δοσοληψίες» με τον κ. Φέκερ, σήμερα φαίνεται να τον φιλοξενούν στο υπουργείο Επενδύσεων και Ανάπτυξης, προκειμένου να «ξελασπώσει» τους λίγους αγρότες που πήραν κι αυτή τη φορά το ρίσκο να καλλιεργήσουν ζαχαρότευτλα, έχοντας πεισθεί, καθώς υποστηρίζουν από τις διαβεβαιώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ότι το εργοστάσιο ζάχαρης στο Πλατύ θα παραλάβει και φέτος την παραγωγή τους.

Από την άλλη πλευρά, το σχέδιο αναδιάταξης της ΕΒΖ, το οποίο έχει καταθέσει η Τράπεζας Πειραιώς και συζητείται στα αρμόδια δικαστήρια, δεν προβλέπει επαναλειτουργία για κανένα από τα εργοστάσια ζάχαρης στην ελληνική επικράτεια. Μένουν σε λειτουργία μόνο οι δύο μονάδες της ΕΒΖ στη Σερβία.

Το θέμα που θα απασχολήσει επομένως την απογευματινή σύσκεψη έχει να κάνει με το αν υπάρχει έστω και ένα μικρό ενδεχόμενο να λειτουργήσει την μονάδα του Πλατέως ο αμφιλεγόμενος κύριος Φέκερ και οι συν αυτώ, ή αν θα επικρατήσει η λύση η εγχώρια παραγωγή ζαχαροτεύτλων να παραληφθεί από το Πλατύ ή οποία άλλη ανενεργή μονάδα και να μεταφερθεί για μεταποίηση στα εργοστάσια της Σερβίας. Το μέγα ζήτημα που τίθεται για τους παραγωγούς, εκτός της παράδοσης της παραγωγής, είναι η επιβεβαίωση και πιστοποίηση της καλλιέργειας και των παραδόσεων, έτσι ώστε να μπορέσουν να εισπράξουν και την συνδεδεμένη ενίσχυση που προβλέπεται για το προϊόν και η οποία αποτέλεσε και αποτελεί το κύριο δέλεαρ την τελευταία τριετία.

Από την άλλη πλευρά, αυτό που έχει μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση, είναι να βρεθεί μια κάποια λύση ή τέλος πάντων να υπάρχει ανοικτή η προοπτική λύσης, έτσι ώστε να μην αποτελεί το συγκεκριμένο ζήτημα «αγκάθι» και αιτία διαμαρτυρίας στις επικείμενες εκδηλώσεις της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία