BACK TO
TOP
Ζαχαρότευτλα

Απαξίωση μονάδων ΕΒΖ χάριν εισαγωγών βλέπουν τευτλοπαραγωγοί

Φουντώνει το κύμα αντιδράσεων στις τάξεις των αγροτών στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης και Θεσσαλονίκης κατά των σχεδίων της Royal Sugar να «σβήσει» οριστικά τα φουγάρα της μονάδας της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας και να τη χρησιμοποιήσει ως αποθηκευτικό χώρο.

Sugar-beets-agriculture---PULP2VALUE--AdobeStock_40515332

Λεωνίδας Λιάμης

35
0

Όπως καταγγέλλουν, βλέπουν να στήνεται ένα ιδιωτικό ολιγοπώλιο στη θέση του κρατικού και δεν πρόκειται πλέον να συνεχίσουν να μένουν με τα χέρια σταυρωμένα, πολλώ δε μάλλον που φαίνεται πως υπάρχει και από αλλού ενδιαφέρον για τη μονάδα.

Έτσι, μετά τις συναντήσεις που οργανώθηκαν με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και με τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές του νομού Ημαθίας, εκπρόσωποί τους προγραμματίζουν επίσκεψη στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (σ.σ. ήταν να γίνει την περασμένη Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, αλλά το ακύρωσε ο κ. Βορίδης γιατί προέκυψε ανωτέρα βία. Στην ατζέντα θα είναι και το θέμα του de minimis για τις ζημίες που υπέστησαν το 2018) και αν τα καταφέρουν θα κλείσουν ραντεβού και στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Πρόθεση της αντιπροσωπείας των παραγωγών είναι να ζητήσουν από τον Μάκη Βορίδη και τον Άδωνι Γεωργιάδη να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να αποδεσμευτεί το εργοστάσιο στο Πλατύ από τη συμφωνία που έχει υπογραφεί με τον εκμισθωτή του, με το επιχείρημα ότι δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί από τον επιχειρηματία και η υποδομή οδηγείται σε απαξίωση.

Μάλιστα θα θέσουν τους δύο υπουργούς προ των ευθυνών τους, καθώς τους καταλογίζουν πως πρωτοστάτησαν για να κλείσει η συμφωνία της εκμίσθωσης των δύο μονάδων της ΕΒΖ και ειδικά ο Άδωνις Γεωργιάδης άσκησε και πιέσεις για να μπουν οι υπογραφές, ενώ επισκέφτηκε και το εργοστάσιο στο Πλατύ, εμφανιζόμενος ως θεματοφύλακας του deal.

Οι παραγωγοί θεωρούν πως το τελευταίο «φύλλο συκής» στην υπόθεση έπεσε την περασμένη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, όταν η RoyaSugar, ως εκμισθωτής -μαζί με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας- ανακοίνωσε το τιμολόγιο με το οποίο θα συνάψει συμβάσεις (στη βάση συμβολαιακής τραπεζικής, με συμμετοχή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας) με αγρότες για την παραγωγή τεύτλων, ενόψει της καμπάνιας ζάχαρης του 2020.

 

Σε αυτό, όπως τονίστηκε στο Agrenda από παραγωγούς των επίμαχων νομών, πέραν του ότι οι τιμές ανά κατηγορία ζαχαρικού τίτλου δεν είναι ικανοποιητικές για τους ίδιους, εκλείπει οποιαδήποτε αναφορά σε λειτουργία άλλων κέντρων παραλαβής εκτός εκείνου των Σερρών και δεν ενσωματώνεται το μεταφορικό κόστος. Που σημαίνει πως, ειδικά για μακρινές αποστάσεις, καθιστά ασύμφορη την καλλιέργεια αφού τη δαπάνη για τη μεταφορά της σοδειάς στις Σέρρες θα πρέπει να την επωμιστεί ο παραγωγός.

«Μέχρι τώρα κάναμε την ανάγκη φιλότιμο και δεν πολυμιλούσαμε γιατί είχαμε τα τεύτλα από 15.000 στρέμματα στα χωράφια και περιμέναμε μήπως και γίνει η παραλαβή. Περιμέναμε επίσης να λειτουργήσει το εργοστάσιο για να μπορέσουμε να σπείρουμε και φέτος. Πλέον ούτε το ένα έγινε, ούτε το άλλο θα γίνει. Οπότε δεν υπάρχει λόγος να σιωπούμε περισσότερο και να παρακολουθούμε να απαξιώνεται μια παραγωγική υποδομή της περιοχής. Που είναι οι υποσχέσεις ότι το εργοστάσιο θα λειτουργεί 365 ημέρες το χρόνο;», είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια στο Agronews στέλεχος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας.

Υπογράμμισε δε, πως από τη στιγμή που ο επενδυτής δεν θέλει να λειτουργήσει τη μονάδα στο Πλατύ θα πρέπει να την αποδεσμεύσει, γιατί διαφορετικά δημιουργεί ένα νέο μονοπώλιο, αφού ουσιαστικά στερεί τη δυνατότητα από κάποιον άλλο επενδυτή να το διεκδικήσει και να μπει στην παραγωγή ζάχαρης.

«Έτσι όπως είναι τώρα το εργοστάσιο στο Πλατύ, χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος, χωρίς υποχρέωση για καλλιέργεια τεύτλων και το υψηλό κόστος μισθοδοσίας να εκλείπει πλέον καθώς οι παλαιοί εργαζόμενοι έχουν μεταταχθεί ή πρόκειται να μεταταγούν, οι προϋποθέσεις είναι ευνοϊκές και μαθαίνουμε πως υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους να αναλάβουν το συγκρότημα, κυρίως από βιομηχανίες κονσέρβας που καταναλώνουν ετησίως χιλιάδες τόνους ζάχαρης», επισήμανε ο συνομιλητής μας και κάλεσε το υπουργείο Ανάπτυξης να κινητοποιηθεί και να αναθεωρήσει όσα έχει συνομολογήσει με τη στάση του.

Στο νομό Σερρών, πάντως, οι αγρότες είναι μάλλον ικανοποιημένοι από την εξέλιξη και μετά και την ανακοίνωση του τιμολογίου για τη φετινή σεζόν σπεύδουν να σπείρουν τεύτλα, αξιοποιώντας και την εγγύηση που τους δίνει η συμβολαιακή που προσφέρεται από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας. Φημολογείται επίσης ότι ο εκμισθωτής τους έχει μεταφέρει δέσμευση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, ότι η συνδεδεμένη στην τρέχουσα καλλιεργητική χρονιά θα είναι 120 ευρώ -καθώς οι εκτάσεις που θα συμβολαιοποιηθούν δεν θα είναι πάνω από 15.000 στρέμματα- οπότε ακόμη και με το σχετικά χαμηλότερο φετινό τιμολόγιο, το «ταμείο» στο τέλος της χρονιάς θα είναι θετικό για όσους καλλιεργήσουν.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία