BACK TO
TOP
Ζαχαρότευτλα

Υπό κατάληψη το εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες από τευτλοπαραγωγούς

Σε κατάληψη του εργοστασίου των Σερρών, όπου και άδειασαν συμβολικά ένα φορτηγό με τεύτλα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, έχουν προχωρήσει από το πρωί της Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου αγανακτισμένοι τευτλοπαραγωγοί του νομού, οι οποίοι βρίσκονται και πάλι στο ίδιο έργο θεατές, αφού η περίοδος της καμπάνιας είναι προ των πυλών και εκείνοι δεν γνωρίζουν τί θα κάνουν την παραγωγή τους.

IMG_4462new

Λεωνίδας Λιάμης

386
1

Οι φήμες που από τα μέσα του καλοκαιριού ήθελαν την Royal Sugar να μην είναι “ζεστή” στο να παραλάβει τη φετινή παραγωγή από τα συνολικά περίπου 10.500 στρέμματα, που έχουν σπαρθεί σε Σέρρες, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Ημαθία και την Πιερία, επιβεβαιώθηκαν τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, όταν σε συνάντηση με τους παραγωγούς ο επιχειρηματίας Χρήστος Καραθανάσης φέρεται να τους δήλωσε ότι  δεν θα λειτουργήσει η μονάδα κι ως εκ τούτου δεν θα παραλάβει τα τεύτλα.

Το βασικό επιχείρημα που έβαλε στο τραπέζι για την απόφασή του αυτή, είναι ότι η σύμβαση μίσθωσης που έχει υπογράψει με την Τράπεζα Πειραιώς για τις μονάδες των Σερρών και του Πλατέος είναι για 28 μήνες και δεν αρκούν για να μπορέσει να αποσβέσει τις επενδύσεις ύψους 5 εκατ. Ευρώ που απαιτεί, κατά τις εκτιμήσεις του, ο εκσυγχρονισμός του εργοστασίου στις Σέρρες, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει, χωρίς το κόστος παραγωγής να είναι απαγορευτικό.

Υπό τη θεώρηση αυτή, όπως διαμήνυσε στους συνομιλητές του, μόνη περίπτωση να αλλάξει κάτι σε σχέση με την απόφασή του είναι να επεκταθεί η διάρκεια της εκμίσθωσης, κατά περίπου άλλα 7-8 χρόνια, για να έχει μπροστά του μια γεμάτη δεκαετία να αναπτύξει τα σχέδιά του για την τοπική μονάδα και την καλλιέργεια.

Με το αίτημα αυτό, μάλιστα, κατά πληροφορίες του Agronews, ο επιχειρηματίας Χρήστος Καραθανάσης, μαζί με τον επικεφαλής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν μεταβεί στην Αθήνα για να συναντηθούν στη 1 μ.μ. της Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και να του ζητήσουν να μεσολαβήσει στην πιστώτρια τράπεζα για να γίνει δεκτή η πρότασή του. Και προφανώς θα χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης και τις αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει η απόφασή του στους παραγωγούς.

Κοντά στα 2 εκατ. Ευρώ, η αξία της φετινής παραγωγής τεύτλων

Οι καταληψίες παραγωγοί, που συγκεντρώθηκαν στο εργοστάσιο των Σερρών και διαμαρτύρονται, ωστόσο, δηλώνουν εξαπατημένοι τόσο από τον επιχειρηματία, όσο και από την Συνεταιριστική Τράπεζα και την επίσημη Πολιτεία και καθιστούν σαφές πως δεν τους ενδιαφέρει ποιες είναι οι επιδιώξεις της Roya Sugar, αλλά οι δεσμεύσεις που προβλέπονται στη σύμβαση να τηρηθούν.

φωτογραφία 1: ο παραγωγός Χρήστος Βαρούτης

“Έχουμε σπείρει περίπου 7.500 - 8.000 στρέμματα στο νομό Σερρών. Αυτό αν το μεταφράσουμε σε όγκο παραγωγής, σημαίνει μια ποσότητα που πλησιάζει τους 60.000 τόνους τεύτλα. Μιλάμε δηλαδή για μια αξία παραγωγής, ακόμη και με τα μειωμένα κατά 40% τιμολόγια που έχουμε υπογράψει, που μπορεί να φτάσει κοντά στα 2 εκατ. Ευρώ. Αυτά τα χρήματα πρέπει να τα πάρουν οι παραγωγοί”, ανέφερε με αγανάκτηση ο παραγωγός Χρήστος Βαρούτης. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι αγρότες εμπιστεύτηκαν αρχικά τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και κατόπιν την 
Συνεταιριστική Τράπεζα και των επιχειρηματία και τώρα βρίσκονται ξεκρέμαστοι χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη.

“Ο Άδωνις Γεωργιάδης πριν περίπου ένα χρόνο μας ανακοίνωσε πως θα ανοίξει το εργοστάσιο των Σερρών και μας προέτρεψε να βάλουμε τεύτλα, λέγοντας πως έτσι θα έρθει η ανάπτυξη της καλλιέργειας και του νομού. Εμείς τους πιστέψαμε και βάλαμε πλάτη. Τώρα να βρει λύση να παραδώσουν οι παραγωγοί τη σοδειά τους και να πληρωθούν για τον κόπο τους”, ανέφερε ο κ. Βαρούτης, αφήνοντας αιχμές για την επίδραση που είχε η στάση του υπουργού. Αποκάλυψε ακόμη, με προειδοποητικό μήνυμα, πως “σήμερα ρίξαμε τεύτλα στο εργοστάσιο, αύριο θα πάμε ένα φορτίο στα γραφεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας και αν δεν γίνει κάτι από τις επόμενη εβδομάδα, θα κάνουμε το ίδιο στα γραφεία των βουλευτών της ΝΔ του νομού”.

“Πέρσι μας έλεγαν να τα πάμε στην Κουμουνδούρου, φέτος στην Πειραιώς;”

Για ακέραια ευθύνη της κυβέρνησης, από την οποία ζήτησε να πάρει θέση, έκανε λόγο και ο παραγωγός Γιάννης Τζόλας. “Πέρυσι ο Άδωνις Γεωργιάδης μας έλεγε να πάμε και να παραδώσουμε τα τεύτλα στην Κουμουνδούρου. Φέτος να τα πάμε στην οδό Πειραιώς, στα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας;” διερωτήθηκε με σκωπτικό τρόπο ο κ. Τζόλας, προσθέτοντας πως “ήρθε η ώρα να βγάλουμε την παραγωγή από τα χωράφια. Ζητάμε να τα φέρουμε εδώ στο εργοστάσιο, να ζαχαρομετρηθούν και μετά ας τα κάνουν ό,τι θέλουν. Οι παραγωγοί πρέπει να πληρωθούμε γιατί έχουμε κάνει ένα σωρό έξοδα σε γεωπόνους και εισροές”.



φωτογραφία 3: πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Εμμανουήλ Παππά, Στέλιος Νικητόπουλος


Μεγάλο φιάσκο με θύματα τους παραγωγούς χαρακτήρισε τα όσα γίνονται και φέτος με την παραγωγή τεύτλων και ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Εμμανουήλ Παππά, Στέλιος Νικητόπουλος, υπογραμμίζοντας, παράλληλα και τον κίνδυνο που υπάρχει για τα ίδια τα χωράφια, με την υποβάθμιση που θα υπάρξει στα χώματα για πάνω από τρία έτη, αν η πρώτη ύλη δεν βγει από το έδαφος. Ο ίδιος σημείωσε πως δεν είναι λύση να βγουν τα τεύτλα και να παραμείνουν στο πλάι των χωραφιών, διότι θα εξελιχθούν σε εστίες μόλυνσης, καθώς θα σαπίζουν και θα προκαλέσουν και την αντίδραση άλλων κοινωνικών ομάδων.

οδό Πειραιώς, στα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας;” διερωτήθηκε με σκωπτικό τρόπο ο κ. Τζιόλας, προσθέτοντας πως “ήρθε η ώρα να βγάλουμε την παραγωγή από τα χωράφια. Ζητάμε να τα φέρουμε εδώ στο εργοστάσιο, να ζαχαρομετρηθούν και μετά ας τα κάνουν ό,τι θέλουν. Οι παραγωγοί πρέπει να πληρωθούμε γιατί έχουμε κάνει ένα σωρό έξοδα σε γεωπόνους και εισροές”.



Ο παραγωγός Γιάννης Τζόλας

Μεγάλο φιάσκο με θύματα τους παραγωγούς χαρακτήρισε τα όσα γίνονται και φέτος με την παραγωγή τεύτλων και ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Εμμανουήλ Παππά, Στέλιος Νικητόπουλος, υπογραμμίζοντας, παράλληλα και τον κίνδυνο που υπάρχει για τα ίδια τα χωράφια, με την υποβάθμιση που θα υπάρξει στα χώματα για πάνω από τρία έτη, αν η πρώτη ύλη δεν βγει από το έδαφος. Ο ίδιος σημείωσε πως δεν είναι λύση να βγουν τα τεύτλα και να παραμείνουν στο πλάι των χωραφιών, διότι θα εξελιχθούν σε εστίες μόλυνσης, καθώς θα σαπίζουν και θα προκαλέσουν και την αντίδραση άλλων κοινωνικών ομάδων.

Στην κατάληψη του εργοστασίου των Σερρών συμμετείχε και αντιπροσωπεία τευτλοπαραγωγών από την περιοχή του Πλατέος, αλλά και από τη Λάρισα, οι οποίοι επίσης εξέφρασαν την αγωνία τους για την τύχη της σοδειάς τους.

“Το πρόβλημα διαιωνίζεται και κάποια στιγμή πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά”, ανέφερε ο Γιάννης Σαμαράς, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, για να προσθέσει πως η πολιτεία οφείλει να παρέμβει γιατί διακυβεύεται το μέλλον της καλλιέργειας σε μια εποχή που δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, το μέλλον του εργοστασίου, αλλά και το μέλλον άλλων τουλάχιστον 20 δορυφορικών επαγγελμάτων, που ζουν από το κύκλωμα της παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας ζάχαρης.


Στ. Αραχωβίτης: Η ΝΔ εξαπάτησε τους τευτλοπαραγωγούς. Θα τους πει και φέτος να πάνε στην Κουμουνδούρου;

Με Ερώτηση που κατατέθηκε  την Παρασκευή 11/9 προς τον Υπουργό  Ανάπτυξης και Επενδύσεων από τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Στ. Αραχωβίτη και συνυπογράφεται από 25 ακόμα Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., επιχειρούμε να καταδείξουμε την επείγουσα και αβέβαιη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ιστορική Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ).

Οι περσινές τυμπανοκρουσίες που συνοδεύτηκαν από υποσχέσεις φέτος ηχούν  φάλτσες στα αυτιά  των τευτλοπαραγωγών. Δεν έκλεισε χρόνος από τις ενσταντανέ με επενδυτές, τις βαρύγδουπες δηλώσεις αλλά και τον προκλητικό χλευασμό των καλλιεργητών και των κόπων τους όταν προκλητικά ο Υπουργός απευθυνόμενος σε αυτούς δήλωνε «Άμα έχει καλύτερη (τιμή) δώσε τα αλλού, αγόρι μου. Εσύ τα έσπειρες με Τσίπρα  όχι με μένα. Να πας στην Κουμουνδούρου».

Οι τευτλοπαραγωγοί ενώ θα έπρεπε να αρχίσουν σταδιακά τη συγκομιδή και τη παράδοση διαπιστώνουν ότι ακόμη και το εργοστάσιο των Σερρών που μέχρι πρόσφατα υπόσχονταν ότι θα λειτουργήσει, έχει ακόμη τις πύλες εισόδου για την παραγωγή τους κλειστές. Γνωρίζουν καλά ότι οι εργασίες συντήρησης του εργοστασίου, βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία του και υποχρέωση του επενδυτή, δεν έχουν γίνει. Ανησυχούν για την τύχη της παραγωγής  και το σοβαρό ενδεχόμενο  για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά  να μείνει αδιάθετη και να καταστρέφεται στο χωράφι.

Ευτυχώς για αυτούς, ισχύει ακόμη η Απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με  Αρ. 264/28699 που υπογράφηκε στις  22.2.2019. Γιατί σύμφωνα με αυτή, είναι εγγυημένη και για τη φετινή παραγωγή, όπως και για τη περσινή,  η αυξημένη τιμή ανά εκτάριο (190 ευρώ/στρ.) συνδεδεμένης ενίσχυσης. Όμως, οι ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις, δεν μπορούν να αποκαταστήσουν το χαμένο –για δεύτερη μάλιστα χρονιά- εισόδημα των τευτλοπαραγωγών. Ούτε να βάλουν μπροστά τις καμινάδες. Οι παραγωγοί πρέπει να απολαμβάνουν εισόδημα ανάλογο με τους κόπους τους γιατί αυτό είναι το δίκαιο.  Η κυβέρνηση όμως της ΝΔ επιφύλαξε την εξαπάτηση και καταδικάζει στον μαρασμό έναν ακόμη παραγωγικό κλάδο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: «Λειτουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ)»

Η ιστορική Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) αποτελούσε και αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο για τη διατήρηση και ενίσχυση της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας, την επίτευξη δίκαιου εισοδήματος στους καλλιεργητές και τη συνέχιση της παραγωγής ελληνικής ζάχαρης.

Κατά το έτος 2019, ενώ η καλλιέργεια των τεύτλων ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε κανονικά, η διάθεση ων τεύτλων στην ΕΒΖ για παραγωγή ζάχαρης δεν κατέστη εφικτή μετά την ενοικίαση των κτιρίων  της ΕΒΖ από την RoyalSugar, η οποία και δεν παρέλαβε ελληνικά τεύτλα. Οι καλλιεργητές θα έπρεπε να παραδώσουν τα τεύτλα σε μονάδες παραγωγής ενέργειας, ενώ υποχρεώνονταν να προβούν στη συγκομιδή και στην παράδοση των τεύτλων με δική τους φροντίδα και ευθύνη μέχρι τις εγκαταστάσεις της μονάδας παραγωγής ενέργειας που επέλεξαν. Έτσι, τα τεύτλα παρέμειναν αδιάθετα, αφού και οι λοιπές διέξοδοι (βιοαέριο, ζωοτροφή) δεν ήταν εφικτές. Η μοναδική στήριξη για την παραγωγή του 2019 ήταν η συνδεδεμένη ενίσχυση που αποδόθηκε στους τευτλοπαραγωγούς με βάση την από 22.2.2019 και με Αρ. 264/28699 Απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. η οποία τροποποιούσε τους διαθέσιμους πόρους και τα στρέμματα και οδηγούσε σε αυξημένη τιμή ανά εκτάριο (190 ευρώ/στρ.), συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Αντίστοιχα για την παραγωγή του 2018 οι παραγωγοί έλαβαν 79 ευρώ/στρ.

Με την  ανακοίνωση της  17ηςΦεβρουαρίου 2020 από την Royal Sugar του τιμολογίου, και την  παράδοση των ζαχαροτεύτλων στο εργοστάσιο Σερρών, αποκλείστηκε η παράδοση και η λειτουργία των εργοστασίων σε  Ημαθία και Πλατύ ενώ με την ίδια ανακοίνωση έγινε επίσης γνωστό ότι η διάθεση σπόρου για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο ξεκινάει από στις 18/02/2020 στο εργοστάσιο Σερρών.

Την ίδια περίοδο, επρόκειτο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Royal Sugar, να ξεκινήσει τη λειτουργία της η μονάδα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στις Σέρρες το αργότερο στις αρχές Αυγούστου 2020, ύστερα από έξι χρόνια που παρέμενε ανενεργή.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και σχετικά δημοσιεύματα καθώς και σχετικές κινητοποιήσεις των τευτλοπαραγωγών που πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες, αμφισβητείται η συντήρηση και η έγκαιρη ετοιμότητα έστω και του ενός εργοστασίου, που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις θα λειτουργούσε φέτος ώστε να υποδεχτεί τα τεύτλα. Οι δε παραγωγοί,  εδώ και αρκετές μέρες θα έπρεπε να αρχίσουν τη συγκομιδή των τεύτλων και την παράδοση στο εργοστάσιο που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις θα έπρεπε να λειτουργεί ήδη.

Επειδή οι τευτλοπαραγωγοί διαπιστώνουν ότι για δεύτερη χρονιά δεν έχει διασφαλιστεί - παρά τις περί αντιθέτου ανακοινώσεις- η δυνατότητα παράδοσης του προϊόντος στο ένα εργοστάσιο των Σερρών

Επειδή χωρίς το εργοστάσιο υποδοχής σε λειτουργία, οι τευτλοπαραγωγοί οδηγούνται στην τεχνητή καθυστέρηση της συγκομιδής που έπρεπε να έχει αρχίσει

Επειδή η καθυστέρηση της συγκομιδής έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα του συγκομιζόμενου προϊόντος και κατά συνέπεια και στην προσδοκώμενη τιμή

Επειδή η εξασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα αφού την περσινή χρονιά δεν διέθεσαν την παραγωγή στην ΕΒΖ και οι παραγωγοί δεν εισέπραξαν χρήματα από το προϊόν τους,

Επειδή η ύπαρξη ενός ακόμη κλάδου παραγωγών που πλήττονται φέτος έχει αθροιστικές επιπτώσεις στις ήδη πληττόμενες λόγω της πανδημίας και έλλειψης στήριξης οικονομικές συνθήκες στην ύπαιθρο,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποια ημερομηνία θα ανοίξει και θα λειτουργήσει και ποιο εργοστάσιο της ΕΒΖ  για να υποδεχτεί την παραγωγή;
  2. Έχουν πραγματοποιηθεί από τον επενδυτή οι προβλεπόμενες εργασίες συντήρησης για τη λειτουργία του εργοστασίου δυνάμει της από 5-11-2019 συμφωνίας με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε. και την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.;
  3. Ποιες οι ρήτρες που έχουν συμφωνηθεί με τον επενδυτή για την περίπτωση μη παραλαβής ζαχαροτεύτλων και μη λειτουργίας εργοστασίων δυνάμει της από 5-11-2019 συμφωνίας  με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε. και την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.;
  4. Πώς υλοποιείται το συμφωνηθέν σύμφωνα με το άρθρο 8 της συμφωνίας εξυγίανσης και πριν την υπογραφή της, όπως προβλέφθηκε, για τους σκοπούς της εξυγίανσης;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Αραχωβίτης Σταύρος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Γκιόλας Ιωάννης

Δραγασάκης Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κατρούγκαλος Γεώργιος

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπυρίδων

Μάρκου Κων/νος

Μπάρκας Κων/νος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης (Μιλτος)

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

 


*φωτογραφίες από Λεωνίδας Λιάμης

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

11-09-2020 20:58Γιώργος

Το ενοικιαστήριο του εργοστασίου το διαβάσανε ;;;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία