BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Στα 110 εκατ. ευρώ η ζημιά στον κρητικό ελαιώνα από τον δάκο

 Μειωμένη κατά 30% αναμένεται πως θα είναι η τελική παραγωγή στην Κρήτη έπειτα από την όψιμη επέλαση του δάκου στο νησί, με τις ζημιές να αποτιμώνται στα 110 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ).

kritixwrisladibdcxwristonmani

15
0

Ο ΣΕΔΗΚ συνέταξε υπόμνημα στο οποίο κοινοποιείται μεταξύ άλλων και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, εξηγώντας πως είναι επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης τρόπου αποζημίωσης των πληγέντων από εθνικούς η κοινοτικούς πόρους. Παράλληλα στο υπόμνημα δίνεται σημαντική βαρύτητα στην εξεύρεση ριζικής λύσης για την άρση της  ανα-ποτελεσματικότητας της μεθόδου, η οποία ταλανίζει την Κρήτη και άλλες περιοχές τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΣΕΔΗΚ, η παραγωγή - η  οποία φέτος στην Κρήτη αναμενόταν  γύρω στους 90.000 τόνους-  εκτιμάται  πλέον  μειωμένη κατά  30% (30.000 τόνους)  και η αξία της αποτιμάται  συνολικά σε  περίπου 80.εκατ. €. 

 Η υποβάθμιση της ποιότητας, της οποίας το επίπεδο παλαιότερα  ήταν πολύ υψηλό και γνωστό διεθνώς αφού   τα ελαιόλαδα του νησιού  είχαν  κατά  95%  οξύτητες 0,3ο -0,4ο  και χαρακτηρίζονταν  από τους Ιταλούς ως  extrissima,  φέτος είναι   απελπιστική.  Λάδια υψη-λής ποιότητας με οξύτητες 0,3ο -0,4ο  είναι πολύ σπάνια και μονο λίγα απο αυτά  περίπου 20%  είναι  0,5ο -0,8ο  (έξτρα παρθένα). Τα περισσότερα απο αυτά ( 50%)  είναι 0,8ο-2,0ο   (κοι-νά παρθένα) ενώ τα υπόλοιπα  30% είναι  2ο -8ο ( βιομηχανικά)  

      Συνολικά εκτιμάται  ότι υπάρχει  αύξηση  του μέσου επίπεδου οξύτητας κατά  2,0ο και πλέον,  η όποια,  σύμφωνα με τα ισχύοντα στην αγορά (μείωση τιμής  κατά   -0,03€/κ  ανά αύξηση οξύτητας κατά 0,01%),   προκαλεί  μείωση  των τιμών τουλάχιστο κατά 0,50€ ανά κιλό. Συνέπεια  της υποβάθμισης αυτής  αποτελεί η μείωση της αξίας της  παραγωγής κατά 30 εκατ.€.Επομένως συνολικά οι οικονομικές απώλειες λόγω δακοπροσβολές εκτιμώνται σε 110.εκ.€.

Το υπόμνημα του ΣΕΔΗΚ είναι διαθέσιμο εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία