Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Farming

«Φυσικoχημικό τείχος» κατά ίσκας αμπέλου από BASF

Το Tessior System αποτελεί προϊόν συνεργασίας της BASF με τις εταιρείες Mesto και Felco.

BASF_OLOI

Βασίλης Σοφός

853
2

Το πρώτο εγχείρημα στη φυτοπροστατευτική κάλυψη του επικίνδυνου κενού που μεσολαβεί για το αμπελι μετά το κλάδευμα κάνει η BASF Ελλάς με το Tessior system.

Σε ειδική εκδήλωση τη Τετάρτη (16/1) στο ξενοδοχείο Alkyon Resort Hotel & Spa στο Βραχάτι Κορινθίας η Basf παροουσίασε το νέο της προϊόν που αποτελεί προϊόν συνεργασίας της BASF με τις εταιρείες Mesto και Felco.

Όπως εξήγησαν οι ειδικοί, μετά το κλάδευμα και με ποσοστό προσβολής των αμπελοκαλλιεργειών στην Ευρώπη της τάξεως του 15-30%, η ευρέως γνωστή ασθένεια της ίσκας της αμπέλου απειλεί από τη πρώτη κιόλας μέρα τα πρέμνα της καλλιέργειας και αυτό επιχειρεί να αντιμετωπίσει το νέο σύστημα φυτοπροστασίας.Όπως εξηγεί στην Agrenda ο υπεύθυνος δενδροκομίας και αμπελιού της BASF Αριστείδης Νότης, πρόκειται για μία συσκευή που παρέχει τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα απέναντι στην εμφάνιση της ασθένειας της ίσκας σε ένα υγιές αμπέλι.

Δρώντας επιδερμικά σαν επίθεμα στα σημεία τομής που προκύπτουν μετά το κλάδευμα, το ψεκαστικό υγρό Tessior μαζί με τη συσκευή που ολοκληρώνει το Tessior System, χρησιμοποιεί τόσο χημικές ουσίες όσο και φυσικές για να εμποδίσει την είσοδο των σπορίων της ίσκας μέσα από τις νέες τομές κλαδεύματος, οι οποίες αποτελούν την βασικότερη εστία μόλυνσης.

Ουσιαστικά αποτελεί ένα φυσικό και χημικό τείχος κατά της ίσκας με εμφανή βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη για τον αμπελοπαραγωγό. Περιγράφοντας τον τρόπο λειτουργίας της συσκευής, ο υπεύθυνος δενδροκομίας και αμπελιού της BASF εξήρε την ευκολία εφαρμογής του υγρού μέσω του συστήματος.Το Tessior System αποτελείται από μία μπαταρία, ένα μικρό χειριστήριο και ένα πιστόλι ψεκασμού. Χωρίς την ανάγκη για πρόσθετο νερό ή άλλου είδους ανάμιξη, το υγρό Tessior τοποθετείται στο μικρό σακίδιο πλάτης που φορά ο ψεκαστής.

Λειτουργώντας με μπαταρία, και κρατώντας το στα χέρια του μπορεί να στοχεύσει ακριβώς στη τομή του πρέμνου. Η τομή σφραγίζεται με ένα πολυμερές αόρατο συστατικό, προστατεύοντας το κάθε πρέμνο από την απειλή της ίσκας.Συνοπτικά, ο αμπελοκαλλιεργητής επωφελείται από τα υγιή αμπέλια του, ειδικά αν πρόκειται για κάποιον που ξεκινά τις πρώτες φυτεύσεις. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη παρουσίαση ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φυτοπαθολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Καραογλανίδης, η συγκομιδή καθιστάται ομοιογενής, χωρίς τη παρουσία αναμπελώσεων και πάνω από όλα αυτά, διατηρείται η ιστορικότητα του αμπελώνα από γενιά σε γενιά.

Ακολουθεί το σχετικό δελτίο τύπου:

Την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, στην αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης ΙΙ» του Alkyon Resort Hotel & SPA, στο Βραχάτι Κορινθίας, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η επίσημη παρουσίαση του πρωτοποριακού συστήματος Tessior® για το αμπέλι.

Περισσότεροι από 120 προσκεκλημένοι γνώρισαν το νέο Tessior® System που ανέπτυξαν η BASF σε συνεργασία με την FELCO και την MESTO, το οποίο συνδυάζει ένα υψηλής αποτελεσματικότητας μυκητοκτόνο με μια συσκευή ψεκασμού ακριβείας.

Το αμπέλι είναι μια πολύ σημαντική καλλιέργεια για την χώρα μας και η BASF Ελλάς Α.Β.Ε.Ε. αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα και την ιστορικότητα αυτής της καλλιέργειας στέκεται δίπλα στον Έλληνα αμπελουργό.

«Στεκόμαστε στο πλευρό του Έλληνα παραγωγού και τον στηρίζουμε με καινοτόμα προϊόντα και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, για να προστατεύσει τη σοδειά του και να αυξήσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών του, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον» δήλωσε ο Βασίλης Γούναρης, Διευθύνων Σύμβουλος της BASF Ελλάς Α.Β.Ε.Ε.

Δυστυχώς, όμως η αμπελοκαλλιέργεια πλήττεται εδώ και πολλά χρόνια από ένα σύμπλοκο παθογόνων του ξύλου, το οποίο είναι ευρέως γνωστό ως ίσκα.

Για τις ασθένειες του ξύλου της αμπέλου και ειδικότερα για την ίσκα, μας μίλησε ο Γιώργος Καραογλανίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Φυτοπαθολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Το μέγεθος της προσβολής από την ίσκα της αμπέλου παγκοσμίως φτάνει έως και 30% επί των καλλιεργουμένων εκτάσεων σε ορισμένες περιοχές, ενώ το κόστος αναμπέλωσης εξαιτίας της ίσκας ανέρχεται σε 1,5 δις δολάρια σε όλον τον κόσμο. Γι’ αυτό το λόγο οι ειδικοί αναφέρονται στις ασθένειες του ξύλου ως η νεα φυλλοξήρα.»

Στη συνέχεια,  ο καθηγητής ανέλυσε την επιδημιολογία της ασθένειας. «Το σύμπτωμα της ίσκας είναι η σταδιακή μείωση της παραγωγικότητας και ζωηρότητας του πρέμνου, που έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη απώλεια του. Τα αμπέλια κλαδεύονται κατά την περίοδο του ληθάργου, από το χειμώνα προς την άνοιξη. Αμέσως μετά το κλάδεμα, και ενώ οι κληματίδες είναι εκτεθειμένες, τα παθογόνα της ίσκας διεισδύουν στο εσωτερικό τους και εγκαθίστανται.»

Αξιόπιστη προστασία από τις ασθένειες του ξύλου της αμπέλου και την ίσκα προσφέρει το νέο Tessior® System.

 «Το Tessior® System είναι μία καινοτόμος λύση που συνδυάζει την άριστη προστασία του ξύλου, με μια ταχύτατη συσκευή εφαρμογής, υψηλής ακρίβειας που καλύπτει τα κενά στην φυτοπροστασία του αμπελώνα. Εξασφαλίζει τη μέση και μακροπρόθεσμη απόσβεση μεγιστοποιώντας την παραγωγή και την ποιότητα.

Ενεργοποιεί την ομοιογενή συγκομιδή και ποιότητα από φυτά της ίδιας ηλικίας διατηρώντας υγιή τα αμπέλια προστατεύοντας τα από την ίσκα. Και τέλος διατηρεί την ιστορικότητα του αμπελώνα σας, για τις επόμενες γενιές.» δήλωσε Άρης Νότης, Crop Manager Δενδροκομίας & Αμπελιού,  BASF Ελλάς Α.Β.Ε.Ε.

Ανέφερε επίσης ότι «Το Tessior® παρουσιάζει μια μεγάλη καινοτομία στην εφαρμογή του προϊόντος καθώς είναι το πρώτο μυκητοκτόνο για επαγγελματική χρήση το οποίο είναι ετοιμόχρηστο και εφαρμόζεται αδιάλυτο χωρίς προσθήκη νερού. Η εφαρμογή γίνεται στοχευμένα, μόνο στα κλαδεμένα τμήματα του πρέμνου, και έτσι ελαχιστοποιούνται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.» 

Ο Στέργιος Μπιτιβάνος, Technical Market Development, υπεύθυνος για το αμπέλι έκανε την τεχνική τοποθέτηση και μας εξήγησε ότι «Το Tessior® System περιέχει 2 αναγνωρισμένες δραστικές ουσίες: Pyraclostrobin και Boscalid. Καθώς και ένα εξελιγμένο πολυμερές, το οποίο προσδίδει μια κολλοειδή μορφή στο τελικό προϊόν  για να προσκολλάται χωρίς να απορρέει και χρώμα για να είναι ορατές οι ψεκασμένες τομές.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά την εφαρμογή, το Tessior® στεγνώνει και το χρώμα μετατρέπεται σε ένα άχρωμο προστατευτικό φιλμ, το οποίο προσφέρει φυσικοχημική προστασία. Η εφαρμογή του Tessior® συνίσταται όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά το κλάδεμα, έως και 7 ημέρες, καλύπτοντας με μεγάλη ακρίβεια όλες τις τομές, όπως ακριβώς ένα επίθεμα, το οποίο επουλώνει την πληγή του δέρματος, αμέσως μετά το κόψιμο.

Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στην αποτελεσματικότητα του Tessior® και στα πειράματα δράσης που κατατέθηκαν για το φάκελο του προϊόντος, καθώς και στη διάρκεια προστασίας η οποία φτάνει τους 3 μήνες.

 Ο Τάσος Κλειτσινάρης, Field Trials Services Manager της BASF Ελλάς Α.Β.Ε.Ε. μίλησε για τον πειραματισμό αγρού μεγάλης διάρκειας στην Ευρώπη καθώς και στην Ελλάδα. «Η BASF από το 2014, σε συνεργασία με 8 Πανευρωπαϊκούς φορείς, ανάμεσα στους οποίους και το ΑΠΘ, πραγματοποιεί πειράματα δράσης κατά των παθογόνων ξύλου σε εγκατεστημένους αμπελώνες. Παράλληλα έχει εγκαταστήσει στην Ελλάδα πειραματικούς αμπελώνες νέας φύτευσης με σκοπό να καταγράψει τη δράση του Tessior σε βάθος 15ετίας.»

 Κλείνοντας, ο Βασίλης Γούναρης αναφέρθηκε στα νέα project της BASF και δεσμεύτηκε ότι η εταιρία θα συνεχίσει να επενδύει στην καινοτομία και τη βιώσιμη γεωργία και να στηρίζει έμπρακτα τις συλλογικές προσπάθειες εξωστρέφειας και παραγωγής ποιοτικά ανταγωνιστικών προϊόντων που μπορούν να βρουν τη θέση τους στις διεθνείς αγορές.

«Μετά την επιτυχημένη ημερίδα «Μάρκετινγκ Οίνου», που διοργανώθηκε με χρυσό χορηγό τη BASF Ελλάς και οδήγησε στην τοποθέτηση ελληνικών κρασιών σε μία από τις μεγαλύτερες κάβες της Γερμανίας, θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε τις κατάλληλες ευκαιρίες ώστε τα ποιοτικά ελληνικά κρασιά να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές. Συγκεκριμένα, προγραμματίζουμε για το Μάιο του 2019 στη Νότια Ελλάδα, Ημερίδα προώθησης ελληνικών κρασιών στη γερμανική αγορά, σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.»

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

19-01-2019 10:43Σωτήρης Κουρής

Είναι ένα σοβαρό προϊόν που μας δίνει την δυνατότητα και ελπίδες για την γρήγορη και ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται μετά το κλάδεμα . Αναμένουμε να κυκλοφορήσει στην αγορά.

Απάντηση

18-01-2019 11:25Ιωάννης Παπαγρηγοράτος

καλημερα σας.. μπορειτε να μου πειτε εαν εχει βγει στην αγορα , εαν οχι να το περιμενουμε?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία