Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
FARMING

Ποιοτικότερα και ομοιόμορφα μήλα που ζητά η αγορά φέρνει το αραίωμα των καρπών

Αύξηση του μεγέθους των καρπών, εξάλειψη της ανομοιομορφίας τους, βελτίωση της ποιότητάς τους και διατήρηση της ζωηρότητας των δέντρων είναι τα κυριότερα οφέλη που αποκομίζει ο παραγωγός από το αραίωμα και το καθιστούν απαραίτητη πλέον επέμβαση, σύμφωνα με τον Αποστόλη Καφετσιούλη, παραγωγό μήλων από την Αγιά.

apples-on-apple-tree-branchesgreen-young-apples-on-a-branch-of-apple-tree-in-the-garden_4fhhvrglx__F0000

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

146
0

Σημειώνεται πως κάνοντας χρήση και αυτής της τεχνικής, αυτή ο Α. Καφετσιούλης πετυχαίνει εξαιρετική ποιότητα στα μήλα του, που εξάγονται ήδη σε χώρες της Μέσης Ανατολής και έχουν νέο στόχο την Ευρώπη. Το αραίωμα συμβάλλει στη μείωση του σπασίματος των κλάδων λόγω μεγάλου βάρους καρπών και μειώνει το κόστος συλλογής των καρπών καθώς είναι όλοι μεγάλοι και ομοιόμορφοι.

Το αραίωμα γίνεται με τα χέρια, μετά τη φυσική καρπόπτωση, όταν οι καρποί αποκτήσουν το μέγεθος καρυδιού. Αφήνεται συνήθως ένας καρπός σε κάθε ταξικαρπία και σε απόσταση 15-20cm μεταξύ τους, αν η παραγωγή προβλέπεται μεγάλη, διαφορετικά αφήνονται δύο καρποί σε κάθε ταξικαρπία. Σε μερικές ποικιλίες μηλιάς, όπως η Red Delicious και η Starking Delicious, παρατηρείται φυσική πτώση καρπών 20 μέρες πριν από την κανονική περίοδο συγκομιδής και αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά το αραίωμα.

Ο Μάιος είναι ο μήνας κατά τον οποίο ξεκινά να γίνεται αραίωμα των καρπών στα φυλλοβόλα δέντρα κυρίως από τις ορεινές περιοχές. Προτιμάται να επιλέγονται και να αφαιρούνται οι καρποί οι οποίοι θα είναι ακατάλληλοι για εμπορία, δηλαδή κακοσχηματισμένοι και με προσβολές από εχθρούς και ασθένειες, αλλά και υγιείς καρποί, ίσως με μικρότερο μέγεθος, για να δώσουν χώρο και θρεπτικά στους εναπομείναντες να φτάσουν σε υψηλό ποιοτικό επίπεδο.

Στην εξωτερική περιφέρεια των δέντρων, όπου οι καρποί αερίζονται και εκτίθενται καλύτερα στον ήλιο και αποκτούν καλύτερο χρώμα και γεύση πιο εύκολα, το αραίωμα πρέπει να είναι ελαφρότερο, να αφαιρούνται δηλαδή λίγοι καρποί, ενώ στο εσωτερικό του δέντρου αυστηρότερο (αφαίρεση περισσοτέρων καρπών). Στους ζωηρούς βλαστούς, μέσα στους οποίους μετακινούνται περισσότερα θρεπτικά, το αραίωμα πρέπει επίσης να είναι ελαφρότερο, σε σχέση με τους αδύνατους. Επίσης τα νεαρά δέντρα γενικά αντέχουν ελαφρότερο κλάδεμα, ενώ στα γερασμένα πρέπει να αφαιρούνται παραπάνω καρποί.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία