BACK TO
TOP
Farming

Όταν ο καρπός πέφτει κάτω τα έξοδα ανεβαίνουν πολύ πάνω στη συγκομιδή της ελιάς

Η αρχή της πορείας προς τη μείωση του κόστους παραγωγής στο ελαιόλαδο, πρέπει να γίνει από την μείωση του κόστους συγκομιδής, καθώς είναι κάτι άμεσο και επιτεύξιμο με τα υπάρχοντα μηχανήματα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τις διαλέξεις του σεμιναρίου «Σύγχρονες τεχνικές για την μηχανική συλλογή της ελιάς».

KAR_5537-Workshop_Elaiolado_Hub-events_Oct_19

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

792
1

Στο σεμινάριο που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των Olive Oil Seminars από τον Βασίλη Φραντζολά πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Κύριος εισηγητής ήταν ο καθηγητής Franco Famiani από το πανεπιστήμιο της Περούτζια, παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλα τα μηχανήματα που κυκλοφορούν στην αγορά για συλλογή ελαιοκάρπου, αλλά το μήνυμα ήταν ένα, αν οι ελιές πέσουν κάτω, το κόστος εργατικών εκτινάσσεται. Η εφαρμογή της λεγόμενης «ομπρέλας», που τυλίγει το δέντρο και συλλέγει τον καρπό που πέφτει, ή άλλων μηχανημάτων που συλλέγουν τον καρπό με παραπέτα χωρίς να τον αφήνουν να πέσει στο έδαφος μπορούν να μειώσουν δραστικά τα κόστη συγκομιδής, μειώνοντας παράλληλα κατά πολύ και τον απαιτούμενο χρόνο, με αποτέλεσμα το λάδι που θα προκύψει να έχει την ποιότητα που θέλει ο παραγωγός, αυτήν που έχει προγραμματίσει και όχι αυτήν που «έκατσε» λόγω καθυστέρησης στη συγκομιδή εκατοντάδων ελαιοδένδρων.

Τρεις κατηγορίες 

μηχανολογικού εξοπλισμού

Τρεις είναι οι µεγάλες κατηγορίες µηχανολογικού εξοπλισµού για τη συγκοµιδή του ελαιοκάρπου, οι δονητές κορµού που συνοδεύονται από οµπρέλα συλλογής (δύο εργάτες), οι µηχανές χειρός µε δόνηση ή χτένια (σηµειώθηκε πως τα καλύτερα αποτελέσµατα φέρνει το Olivium της Pellenc) και δίχτυα (>6 εργάτες) και τα µηχανήµατα συγκοµιδής υπέρπυκνης φύτευσης, ο «καβαλάρης» (straddle) ή νεώτερα µηχανήµατα για υπέρπυκνη φύτευση σε σειρές µεγαλύτερου πλάτους, όπως το «Athena». Τα µηχανήµατα υπέρπυκνης διαθέτουν πλατφόρµες µε παραπέτα για να συλλέγουν τον καρπό και οι δονητές κορµού οµπρέλες. Με δεδοµένο ότι στην πλειοψηφία τους οι ελαιώνες της χώρας µας δεν είναι υπέρπυκνοι, λόγος γίνεται για την εντατική καλλιέργεια όπου οι επιλογές είναι ο δονητής κορµού µε οµπρέλα και οι µηχανές χειρός. 

Προγραμματισμένο στήσιμο

ελαιώνα για χρήση δονητή κορμού

Οι συνδυασµοί που µπορούν να προκύψουν είναι πολλοί. ∆ονητής µε οµπρέλα και µηχανές χειρός για ποικιλίες που είτε µαζεύονται νωρίς είτε έχουν γενετικά µεγάλη απαιτούµενη δύναµη για αποκόλληση του καρπού, όπως είναι η Κορωνέικη. Μηχανές χειρός µε οµπρέλα χωρίς δονητή είτε γιατί δεν συµφέρει λόγω κόστους απόκτησης του δονητή, είτε γιατί τα δέντρα δεν έχουν το κατάλληλο σχήµα µόρφωσης για χρήση δονητή, είτε γιατί η κλίση του εδάφους δεν είναι κατάλληλη.

Να σηµειωθεί πως ένας ελαιώνας πρέπει να στηθεί από την πρώτη µέρα µε συγκεκριµένο τρόπο, αν επιθυµία του παραγωγού είναι να προχωρά σε συλλογή µε δονητή κορµού. Τα νέα δέντρα πρέπει να υποστυλώνονται σε χοντρούς απόλυτα κατακόρυφους και λείους πασσάλους µε καλό δέσιµο και να κλαδεύονται έτσι ώστε να σχηµατιστεί κατακόρυφος κορµός, οµαλός, χωρίς εξογκώµατα και διακλαδώσεις, µε ύψος 1-1,2 μ. πάνω από την επιφάνεια του εδάφους κι από εκεί και πέρα να συνεχίζουν οι βραχίονες µε µικρή γωνία προς τον κορµό.

Στο 80% η απόδοση του δονητή

Όµως ο κάθε παραγωγός χρειάζεται κάποιο διαφορετικό συνδυασµό, γι’ αυτό πρέπει να υπολογίσει τα έξοδα και τα έσοδα ανάλογα µε το δικό του χωράφι, όπως ειπώθηκε στο σεµινάριο. Η τιµή του ελαιολάδου, η τιµή του µεροκάµατου, το πόσο φορτωµένα είναι τα δέντρα, η εποχή που θέλει ο παραγωγός να συγκοµίσει και πολλά άλλα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη για να βρεθεί η συµφέρουσα σε χρήµατα λύση συγκοµιδής.

Μελέτη του καθηγητή Famiani που δίνει παραδείγµατα σε συγκεκριµένες περιπτώσεις έδειξε πως µε 7 ευρώ την ώρα µεροκάµατο και 3,5 ευρώ το κιλό το ελαιόλαδο, συµφέρει σε χρήµατα η χρήση δονητή µόνο αν τα δέντρα έχουν πάνω από 15 κιλά καρπό το ένα, αλλιώς συµφέρουν τα µηχανάκια. Αν το ελαιόλαδο έχει καλή τιµή, συµφέρουν τα µηχανάκια ή συνδυασµός µε δονητή, καθώς δεν πρέπει να χαθεί καθόλου από την παραγωγή, µε τον δονητή να πιάνει 80% απόδοση συγκοµιδής. 

Μέχρι και θάνατο

δέντρων προκαλούν οι λανθασμένοι

χειρισμοί

Η δημιουργία εκτεταμένων πληγών σε μεγάλους κλάδους, κλαδίσκους, αλλά και στον κορμό των δέντρων είναι το κύριο αρνητικό αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει από λανθασμένους χειρισμούς κατά τη μηχανική συλλογή του ελαιοκάρπου. Οι πληγές αποτελούν πύλη εισόδου για μύκητες και βακτήρια όπως αυτό της καρκίνωσης. Μάλιστα σε περιπτώσεις που αφαιρείται όλο το φλοίωμα περιμετρικά σε ένα σημείο κάποιου κλαδίσκου, βραχίονα ή κορμού, προκαλείται θάνατος στο τμήμα μετά την πληγή. Κάνοντας χρήση δονητή κορμού, η δύναμη πρέπει να είναι ειδικά ρυθμισμένη για τα δέντρα της καλλιέργειας, καθώς μεγαλύτερη πίεση σε συνδυασμό με πιο μαλακή κατάσταση του φλοιού του δέντρου μπορούν να ξεφλουδίσουν τον κορμό στο σημείο πρόσδεσης του δονητή. Αυτό αποβαίνει μοιραίο για το δέντρο, καθώς ο φλοιός αποτελεί το τμήμα μέσω του οποίου μετακινούνται τα φωτοσυνθετικά προϊόντα στο φυτό από και προς τις ρίζες.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

08-10-2019 14:45Panagiotis Georgoulis

Στα λόγια είναι όλα εύκολα το κόστος αρχίζει από την καλλιέργεια και φθάνει μέχρι τη συλλογή και είναι περίπου 2 ευρώ το κιλό το λάδι και περιμένεις 712 ημέρες για να πάρεις ξανά εισόδημα και με το λάδι να έχει 2,5-3,0 ευρώ το κιλό τι εισόδημα θα μείνει; ούτε για την συντήρηση των μηχανημάτων δεν φθάνει.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές