Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Farming

Εκκίνηση έναρξης συγκομιδής των ακτινιδίων Hayward

Ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου που έχει οριστεί ως ημερομηνία έναρξης κάθε έτους, η συγκομιδή της ποικιλίας ακτινιδίων Hayward για όλη τη χώρα. Ως ημερομηνία έναρξης της περιόδου εμπορίας για την εγχώρια αγορά έχει οριστεί η 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, όπως επισημαίνεται σε σχετική ενημέρωση από το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ξάνθης.

untitled-7-148

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

619
0

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της με αριθ. 9475/136897/10.10.2018 απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ρυθμίσεις θεμάτων εμπορίας και διακίνησης των ακτινιδίων» (ΦΕΚ 4728/Β΄/22.10.2018) επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Οι ποσότητες των ακτινιδίων όλων των ποικιλιών που εισέρχονται σε εγκαταστάσεις τυποποιητηρίων/συσκευαστηρίων προκειμένου να τυποποιηθούν/συσκευαστούν, πρέπει να έχουν αποκτήσει βαθμό ωρίμανσης τουλάχιστον 6,2 βαθμούς Brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15% . Επίσης , οι έμποροι που διαθέτουν ακτινίδια στην εγχώρια αγορά οφείλουν να διασφαλίζουν ότι κατά το χρόνο διάθεσης τους, τα ακτινίδια έχουν αποκτήσει βαθμό ωρίμανσης 9,5 βαθμούς Brix.

Ορίζεται για πρώτη φορά η «περιοχή παραγωγής» για το ακτινίδιο κατά την έννοια του άρθρου 4 παρ. 2 περίπτ. α΄ και β΄ του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 543/2011, για τα ακτινίδια όλων των ποικιλιών. Περιοχή παραγωγής ορίζεται όλη η χώρα.

Αυτό σημαίνει ότι τα ακτινίδια μεταφέρονται από τους τόπους παραγωγής τους προς εγκαταστάσεις τυποποιητηρίων - συσκευαστηρίων που βρίσκονται αποκλειστικά και μόνο εντός της χώρας.

Καθορίζεται το βάρος των συσκευασιών για παρτίδες ακτινιδίων που διακινούνται στην εγχώρια αγορά (μετά την τυποποίηση/ συσκευασία) καθώς και αυτών που αποστέλλονται σε κράτη μέλη της Ε.Ε. ή εξάγονται σε τρίτες χώρες, στα 20 κιλά κατά το μέγιστο.

Παρτίδες ακτινιδίων κατά τα στάδια εισαγωγής από τρίτες χώρες και παραλαβής από κράτη - μέλη της Ε.Ε., αποτελούμενες από συσκευασίες που υπερβαίνουν τα 20 κιλά, υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο συμμόρφωσης προδιαγραφών εμπορίας (100% έλεγχος φορτίων).

Στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ δημιουργήθηκε νέα ψηφιακή υπηρεσία με τίτλο «Δηλώσεις Ακτινιδίου προς τυποποίηση/συσκευασία», με σκοπό τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της τήρησης των προδιαγραφών εμπορίας των ακτινιδίων ελληνικής παραγωγής και της διακίνησης συνολικά.

Οι τυποποιητές/συσκευαστές (έμποροι τύπου Α & τύπου Β) υποχρεούνται να καταχωρούν συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν σε κάθε εισερχόμενη ποσότητα ακτινιδίων από τους παραγωγούς στις εγκαταστάσεις τους.

Προβλέπεται η λήψη συγκεκριμένων μέτρων κατά την επιβολή κυρώσεων στην περίπτωση διαπίστωσης μη συμμορφώσεων και συγκεκριμένα, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν.4235/2014.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Π.Ε Ξάνθης, Τηλ.: 2541350191,190,189,187 και στις Ηλ. Διευθύνσεις estoila@xanthi.gr  & kougoulho@xanthi.gr  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία