Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Farming

Υπάρχουν ποικιλίες που δίνουν διπλάσια κιλά στο στρέμμα από Thompson seedless και Crimson

Οι συνθήκες της διεθνούς αγοράς κατευθύνουν τον παραγωγό σε εγκατάσταση νέων ποικιλιών

grafima

Ελένη Δούσκα

1626
1

Οι τιµές στο επιτραπέζιο σταφύλι έχουν παγιωθεί εδώ και κάµποσα χρόνια στη διεθνή αγορά, σε επίπεδα όµως τα οποία κάνουν µια αµπελουργική εκµετάλλευση στην Ελλάδα πολλές φορές και µη βιώσιµη, καθώς στον ελληνικό αµπελώνα µε Thompson seedless και Crimson η απόδοση δεν ξεπερνά τον 1,5 τόνο ανά στρέµµα, την ώρα που οι νέες ποικιλίες µπορούν να δώσουν πάνω από διπλάσια κιλά στο στρέµµα.

Αυτές οι συνθήκες είναι που υπαγορεύουν σε πολλούς παραγωγούς την ανάγκη να προχωρήσουν στην εγκατάσταση νέων ποικιλιών, για µεγαλύτερη πρόσοδο. Μάλιστα και οι εξαγωγείς επιµένουν ότι οι αλλαγές στην ποικιλίες βελτιώνουν την εµπειρία των καταναλωτών κάτι που είναι πολύ θετικό, ωστόσο ο µεγάλος αριθµός και µόνο των ποικιλιών µπερδεύει. «Αν εµείς που βρισκόµαστε µέσα στον κλάδο δεν µπορούµε να παρακολουθούµε µε σαφήνεια όλες τις ποικιλίες τότε πώς µπορούµε να περιµένουµε τους καταναλωτές να ανταποκρίνονται αναλόγως;» εκτιµά ο εξαγωγέας Rob Cullum, της Περουβιανής Pacific Produce.Επιπλέον και οι τιµές δηµιουργούν σύγχυση, λένε οι εξαγωγείς. «Οι παλαιότερες ποικιλίες ή καρποί µε πρόβληµα στο χρώµα ή στο µέγεθος γεµίζουν τη χαµηλή κλίµακα όσον αφορά τις τιµές, κάτι που είναι καλό για να είναι ελκυστικοί προς τον καταναλωτή, αλλά από την άλλη, θα µπορούσαν να χαµηλώσουν την αξία στην κατηγορία», εκτιµούν.

Συγκεχυµένη η κατάσταση φέτος στην αγορά για το επιτραπέζιο σταφύλι παγκοσµίως

Γεγονός, πάντως, είναι ότι το επιτραπέζιο σταφύλι θα αποτελεί ένα περίπλοκο προϊόν για την Ευρώπη τα ερχόµενα χρόνια, µε τις έντονες αλλαγές να εντοπίζονται το τελευταίο κυρίως διάστηµα. Ειδικότερα, διαφαίνεται ότι η παγκόσµια κατάσταση είναι λίγο συγκεχυµένη φέτος, καθώς ορισµένοι παράγοντες όπως ο εµπορικός πόλεµος των ΗΠΑ µε την Κίνα αλλάζουν τον χάρτη. Μάλιστα, σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία του Freshplaza, η ζήτηση για επιτραπέζια σταφύλια στην Ασία είναι πολύ υψηλότερη και ήρθε νωρίτερα από πέρυσι, κάτι που συνέβη και στον Καναδά. Την ίδια ώρα και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα, δεδοµένου ότι ο όγκος παραγωγής της Καλιφόρνιας δεν ικανοποίησε την τοπική αγορά. Όλο αυτό φαίνεται παράξενο για τους Ευρωπαίους αγοραστές που είδαν µια µεγάλη υπερπροσφορά πέρυσι και έτσι δεν περίµεναν να πάρουν λιγότερα σταφύλια και ήθελαν χαµηλότερες τιµές. Αν όλα τα παραπάνω συνδυαστούν µε τους χαµηλότερους από τους αναµενόµενους όγκους από τη Βραζιλία, τότε η παγκόσµια εικόνα είναι πολύ διαφορετική από το 2018.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

08-04-2020 19:19Rosi

Η προσφορά μας αφορά άτομα και επαγγελματίες. Προκειμένου να σας βοηθήσουμε να ανταποκριθείτε στις επείγουσες και απρόβλεπτες δαπάνες σας, έχουμε τη δυνατότητα να σας χορηγήσουμε δάνεια χωρίς έρευνα πίστωσης και με πολύ ελκυστικούς όρους. Η προσφορά μας είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό. Απλά προσδιορίστε το ποσό που θέλετε να δανειστείτε καθώς και τη διάρκεια αποπληρωμής που σας ταιριάζει και παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο helpdesk: +33631825092 ή μέσω ταχυδρομείου: sonimexfinance.77@gmail.com για να υποβάλετε το αίτημά σας. Είμαστε στη διάθεσή σας.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία