Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Farming

Η ολιστική προσέγγιση του εγχειρήματος της BASF προωθεί νέα στάνταρ στην εγχώρια ελαιοκαλλιέργεια

Το 2019, η BASF Ελλάς ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια ολιστικής προσέγγισης της ελαιοκαλλιέργειας, με γνώμονα την ορθολογική χρήση των εισροών και κύρια της φυτοπροστασίας, με σκοπό την ποιοτική-ποσοτική αναβάθμιση του παραγόμενου προϊόντος και την διασφάλιση του εισοδήματος τού παραγωγού.

PROTYPOI_ELAIWNES_

91
0
Έξι διαφορετικοί αποδεικτικοί αγροί εγκαταστάθηκαν, σε έξι διαφορετικές περιοχές, όπου η ελιά αποτελεί κύρια καλλιέργεια γιά παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου. Οι προτάσεις φυτοπροστασίας βασίστηκαν στις ορθές γεωργικές πρακτικές και προσαρμόστηκαν στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, και συγκρίθηκαν με τις αντίστοιχες τοπικές πρακτικές.
Το πολυδύναμοInsignia WGΚεντρική θέση στο πρόγραμμα φυτοπροστασίας BASF για αντιμετώπιση τού γλοιοσπορίου καί κυκλοκονίου σε όλους τους αποδεικτικούς, είχε η διπλή εφαρμογή στά στάδια τής άνθησης και δεσίματος των ελαιόδενδρων, με το πολυδύναμο μυκητοκτόνο Insignia WG, μαζί με το βοηθητικό ανάπτυξης φυτών Kelpak (φυσικό εκχύλισμα φυκών Ecklonia maxima), ενώ σαν εντομοκτόνο σε καίριες χρονικές στιγμές χρησιμοποιήθηκε κυρίως το Imidan WG, το μοναδικό εγκεκριμένο στην ελιά ευρέως φάσματος και βελτιωμένου προφίλ εκλεκτικότητας και χειρισμού, οργανοφωσφορικό σκεύασμα. Ειδικά στη Χαλκιδική, εφαρμόστηκε και πρόγραμμα λίπανσης σε συνεργασία με την εταιρεία Haifa που βασίστηκε σε στοχευμένες επεμβάσεις των ειδικών λιπασμάτων Polyfeed 20-20-20, Polyamin καί Multi K GG 13-0-46 με βάση τις ανάγκες και το φορτίο του πρότυπου ελαιώνα.
Αύξηση παραγωγήςκαι ποιότηταςΤα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας του ελαιόκαρπου σε όλες τις θέσεις, ενώ στις επιτραπέζιες ποικιλίες διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση του μεγέθους και της ομοιομορφίας των καρπών.  Ενδεικτικά γιά την περιοχή τής Χαλκιδικής, αυξήθηκε το δέσιμο και η παραγωγικότητα των δένδρων κατά 29%, ενώ τό % καρπών στήν κατηγορία 24-26 mm αυξήθηκε στό 53% της παραγωγής που αφορά στο καθιερωμένο πρόγραμμα του παραγωγού από 24% στον μάρτυρα. Στόν καρπό δεν ανιχνεύτηκαν υπολείμματα ενώ χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 7 δραστικές ουσίες. Είναι σημαντικό ότι σε όλες τις θέσεις, χρησιμοποιήθηκαν από 4 έως 7 εγκεκριμένες στήν καλλιέργεια δραστικές ουσίες, καί δέν ανιχνεύτηκαν υπολείμματα στούς καρπούς εκτός από μία περίπτωση ελαιοποιήσιμης, στήν οποία ανιχνεύτηκαν 2 δραστικές σέ πολύ χαμηλό ποσοστό (<1% τού MRL).Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τους πρότυπους ελαιώνες αποδεικνύουνείναι δυνατόν να επιτευχθούν εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο στην φυτοϋγεία όσο και στην παραγωγικότητα τού ελαιώνα, εξασφαλίζοντας μάλιστα θετικό οικονομικό αποτέλεσμα για τον παραγωγό. Συνεχίζοντας το πρόγραμμα των «πρότυπων ελαιώνων» τα επόμενα χρόνια και σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς, όραμά μας είναι να αναδείξουμε πως η στοχευμένη, ορθολογική και προσαρμοσμένη στις τοπικές συνθήκες διαχείριση της φυτοπροστασίας, μπορεί να οδηγήσει σε σταθερή και ποιοτική παραγωγή καρπού και ελαιολάδου και να σώσει μια παράδοση που δεν πρέπει να χαθεί.

Δ. Σέρβης Τεχνικό τμήμα& Μ. Αϊβάζογλου Τμήμα Marketing
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία