BACK TO
TOP
Farming

Δωρεάν ηλεκτρονική πλατφόρμα για ορθή χρήση λιπασμάτων

Αύξηση της παραγωγικότητας της καλλιέργειας, µε ταυτόχρονη µείωση των εισροών και του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος, «υπόσχεται» µια νέα ηλεκτρονική εφαρµογή για τον ορθό υπολογισµό της λίπανσης που ανέπτυξαν γεωπόνοι της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής σε συνεργασία µε εξωτερικούς µηχανικούς πληροφορικής.

18-39lipasmata

Λεωνίδας Λιάμης

80
0

 «Η ορθολογική χρήση των λιπασµάτων, που επιτυγχάνεται σε µεγάλο ποσοστό µέσω των εδαφολογικών αναλύσεων µπορεί να µειώσει τις εισροές λιπασµάτων σε µια εκµετάλλευση έως και 30%, ενώ η βελτίωση της παραγωγικότητας, που δεν εξαρτάται µόνο από την ποσότητα, αλλά σε µεγάλο ποσοστό κι από τον τύπο του λιπάσµατος, µπορεί, υπό όρους να φτάσει έως το 40%, επιτρέποντας στον παραγωγό να έχει σηµαντικό οικονοµικό όφελος από τον τοµέα της λίπανσης», τόνισε στην Agrenda, η γεωπόνος, Όλγα ∆ιχάλα.

Στέλεχος του Γραφείου ∆ιαχείρισης Στρατηγικών Προγραµµάτων της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής και επικεφαλής της οµάδας που ανέπτυξε την ηλεκτρονική εφαρµογή, η κ. ∆ιχάλα διευκρινίζει πως το συγκεκριµένο υπολογιστικό µοντέλο βοηθά τον παραγωγό να λάβει τη σωστή απόφαση για τη λίπανση της καλλιέργειας.

«Ο χρήστης εισάγει στην εφαρµογή τα δεδοµένα για τον τύπο και την έκταση της εκάστοτε καλλιέργειας, καθώς και τα αποτελέσµατα των εδαφολογικών αναλύσεων και το µοντέλο προχωρά στην ταξινόµηση των εδαφών και στην απεικόνιση της συγκέντρωσης των θρεπτικών στοιχείων, ανάλογα µε το είδος της καλλιέργειας. Επιπλέον, δείχνει εάν το χωράφι χρειάζεται λίπανση ή όχι και δίνει την κατάλληλη συµβουλή, για τον τύπο και την ποσότητα λιπάσµατος», εξηγεί η γεωπόνος.

Όλα τα δεδοµένα της εφαρµογής αποθηκεύονται σε cloud, γεγονός που επιτρέπει στον χρήστη να ανατρέξει, ανά πάσα στιγµή, σε αυτά, καθώς υπάρχει ιστορικότητα της καλλιέργειάς του, ώστε να µπορεί να κάνει τις αναγκαίες συγκρίσεις. Στο δεύτερο επίπεδο η σκέψη είναι να µπορεί να δέχεται δεδοµένα και από αναλύσεις φυλλοδιαγνωστικής, αλλά και να συνδεθεί και µε GSI, ενώ στους στόχους της οµάδας είναι να επεκταθεί  ο σχεδιασµός του για να παρέχει συµβουλές και για την ορθή εφαρµογή της άρδευσης.

Προς το παρόν µε την υφιστάµενη µορφή της η εφαρµογή διατίθεται για χρήση on line σε υπολογιστές και αφορά σε συστάσεις επεµβάσεων λίπανσης στις καλλιέργειες των ποικιλιών επιτραπέζιου σταφυλιού Crimson, Σουλτανίνα και Victoria, διάφορες ποικιλίες οινοποιήσιµου αµπελιού, αλλά και για την ελιά και το ακτινίδιο.

Απόφαση της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής, για την ώρα τουλάχιστον, είναι η εφαρµογή να προσφέρεται δωρεάν σε οµάδες παραγωγών και ωφελούµενους µε τους οποίους συνεργάζεται το Γραφείο ∆ιαχείρισης Στρατηγικών προγραµµάτων της. «Για το επιτραπέζιο σταφύλι Crimson, το παρέχουµε σε οµάδες στο Κιλκίς, στην Καβάλα, στην Κρύα Βρύση και στη Βροντού Πιερίας, ενώ για τις άλλες ποικιλίες σε συνεργαζόµενους αγρότες στην Καβάλα, για την ελιά σε Χαλκιδική και Καλαµάτα, για το ακτινίδιο σε Πιερία και Λάρισα και για τα οινοποιήσιµα αµπέλια στη Γουµένισσα», είπε η κ. ∆ιχάλα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές