BACK TO
TOP
Farming

Βιοδιεγέρτες και καινοτόμες τεχνολογίες για το ριζικό σύστημα από τη SIPCAM

Η SIPCAM, από το 1990, αναγνώρισε την ιδιαίτερη σημασία της προώθησης της γρήγορης ανάπτυξης του ριζικού συστήματος των καλλιεργειών, κατά το ιδιαίτερα κρίσιμο πρώτο στάδιο της εγκατάστασης των καλλιεργειών μετά τη σπορά ή τη μεταφύτευση.

sipcam

705
0

Οι τεχνολογίες Umostart™, Optimax™, Thyssanon™ και η σειρά προϊόντων Trika Expert™, προσφέρουν εξειδικευμένες λύσεις σε όλο το φάσμα αγροτικής παραγωγής, προωθώντας την ευρωστία της καλλιέργειας και επιτυγχάνοντας υψηλή ποιότητα και αποδόσεις.

Τεχνολογία UmostartTM & Trika ExpertTM     
Χάρις στην πατενταρισμένη τεχνολογία παραγωγής «υγροποιημένου» χούμου με φυσική κατεργασία λεοναρδίτη, διατηρώντας το φυσικό του όξινο pH, δόθηκε η δυνατότητα συνδυασμού με θρεπτικά στοιχεία σε άμεσα αφομοιώσιμη μορφή και ειδικά με το φώσφορο στη μονοαμμωνιακή του μορφή αλλά και ουσίες που ενισχύουν την διαδικασία της ριζογένεσης. Με αυτή τη διεργασία δημιουργήθηκε η σειρά προϊόντων Umostart™. Παράλληλα λόγω του όξινου pH κατέστη δυνατός ο εμπλουτισμός του Umostart™ με το πυρεθρινοειδές εντομοκτόνο λ-cyhalothrin, δημιουργώντας έτσι το Trika ExpertTM.            
To Trika Expert™ τυποποιείται σε ομοιόμορφους κόκκους διαμέτρου 0,5-0,6mm, ώστε με την εφαρμογή του στο έδαφος κατά τη σπορά ή μεταφύτευση, κατά περίπτωση, να είναι άμεσα διαθέσιμα τα θρεπτικά συστατικά και το εντομοκτόνο.  
Από το 2000 η τεχνολογία UmostartTM και πλέον και το Trika ExpertTM, βρίσκουν εκτεταμένη εφαρμογή με εξαιρετικά αποτελέσματα.     
Στην παρακάτω φωτογραφία παρατηρούμε εφαρμογή Trika ExpertTM σε καλαμπόκι.      
Το πλούσιο ριζικό σύστημα υποστηρίζει τη γρήγορη και εύρωστη ανάπτυξη του φυτού, το οποίο είναι σε θέση να ανταπεξέλθει καλύτερα σε συνθήκες στρες (καιρικές συνθήκες, προσβολές εντόμων ή φυτοτοξικότητες κ.α.). 
Η ταχεία ανάπτυξη χωρίς στρες στο στάδιο V6 (έξι φύλλα) είναι κρίσιμη γιατί τότε διαφοροποιείται ο ανθοφόρος οφθαλμός και προσδιορίζεται το δυναμικό παραγωγής του φυτού. Εάν ζημιωθεί σε αυτό το στάδιο, καμία μεταγενέστερη εφαρμογή λιπάσματος, άρδευσης και φυτοπροστασίας δε μπορεί να το επαναφέρει.    
Στη φωτογραφία βλέπουμε σύγκριση φυτών καλαμποκιού από το ίδιο χωράφι, με εφαρμογή Trika ExpertTM και χωρίς. Είναι εμφανές πως τα φυτά χωρίς τη δράση του Trika ExpertTM υπολείπονται σε ανάπτυξη ριζικού συστήματος και υπέργειου μέρους, ενώ είναι ακόμη εμφανή τα συμπτώματα (μελάνιασμα) από τις χαμηλές θερμοκρασίες, λόγω ελλιπούς θρέψης με φώσφορο.

Αποδεικτικός αγρός καλαμποκιού, αριστερά μάρτυρας, δεξιά εφαρμογή Trika expertΤΜ, Περιοχή Ροδόπης, ημ. σποράς 30/3, ημ. δείγματος 10/5/2020,
Φωτογραφία: Αλέξης Ρόιδος

Τεχνολογία THYSSANONTM         
To ThyssanonTM είναι ένα πολυδύναμο πυκνό σκεύασμα θρεπτικών στοιχείων και βιταμινών, το οποίο ενισχύει τις βιολογικές διεργασίες του φυτού και ειδικά τη ριζογένεση.
Την τελευταία δεκαετία χρησιμοποιείται σε μεγάλη έκταση σε καλλιέργειες κηπευτικών (τομάτα, αγγούρι, πιπεριά κ.α.), σε περιόδους που το ριζικό σύστημα των φυτών βρίσκεται σε κατάσταση στρες μετά τη μεταφύτευση ή όταν έχει υποστεί ζημιά μετά από εφαρμογές προϊόντων φυτοπροστασίας που έχουν προκαλέσει φυτοτοξικότητα ή από προσβολές νηματωδών, δίνοντας εντυπωσιακή ανάπτυξη νέου ριζικού συστήματος.       
Η τεχνική ομάδα της Sipcam υποστηρίζει την αξιολόγηση και ανάπτυξη της χρήσης του σε όλο το φάσμα των καλλιεργειών που μπορούν να επωφεληθούν από την δράση του.
Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε το αποτέλεσμα εφαρμογής ThyssanonTM σε φυτά βιομηχανικής τομάτας. Η πλούσια ανάπτυξη του ριζικού συστήματος θα βοηθήσει τη γρηγορότερη ανάπτυξη υγιούς φυτού, την καλύτερη αξιοποίηση των θρεπτικών στοιχείων καθώς και τη μείωση επιπτώσεων από τυχόν προσβολές από έντομα ή μύκητες.

Αποδεικτικός αγρός Β. τομάτας, αριστερά μάρτυρας, δεξιά εφαρμογή ThyssanonΤΜ κατά την φύτευση.
Περιοχή Λάρισας, ημ. Φύτευσης 16/4/20, ημ. δείγματος 6/5/20,
Φωτογραφία: Ιωάννης Ραμνιώτης

Τεχνολογία OptimaxTM      
Με την είσοδο της Sipcam στην αγορά των σπόρων Βαμβακιού, σε συνεργασία με την Greenco, μελετήσαμε εναλλακτικές εφαρμογές για τη μεταφορά και προσαρμογή της τεχνολογίας επένδυσης σπόρων OptimaxTM στο βαμβάκι αλλά και το ρύζι. Σε αυτές τις καλλιέργειες είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το στάδιο του φυτρώματος και της πρώτης ανάπτυξης στο χωράφι. Μετά από επιτυχημένες δοκιμές στο εργαστήριο, έχουμε εγκαταστήσει αποδεικτικούς αγρούς σε όλη την Ελλάδα και τα πρώτα αποτελέσματα από σπορές βαμβακιού στο χωράφι επιβεβαιώνουν τα εργαστηριακά δεδομένα ενώ σύντομα θα έχουμε σπορές και αποτελέσματα από την εφαρμογή της στην καλλιέργεια του ρυζιού.     
Η γρήγορη και υγιής ανάπτυξη πλούσιου ριζικού συστήματος είναι κρίσιμη ώστε το βαμβάκι να ανταπεξέλθει σε τυχόν δυσμενείς συνθήκες, να βγει από το έδαφος, να αρχίσει να προσλαμβάνει θρεπτικά στοιχεία και να ξεπεράσει πιο γρήγορα το στάδιο κατά το οποίο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε προσβολές από έντομα και παθογόνα.

Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπουμε την εικόνα από αποδεικτικούς αγρούς, με τα φυτά βαμβακιού με την τεχνολογία OptimaxTM σε σύγκριση με τα φυτά βαμβακιού της ίδιας σπορομερίδας χωρίς την τεχνολογία, στις 5 και τις 19 ημέρες από την σπορά. Διακρίνουμε ότι τα φυτά έχουν αναπτύξει πιο πλούσιο ριζικό σύστημα κατά σχεδόν 50% και στις 19 ημέρες έχουν αρχίσει πλέον να απορροφούν ενεργά θρεπτικά στοιχεία και να αναπτύσσεται πιο γρήγορα και το υπέργειο μέρος.



Αποδεικτικός αγρός βαμβακιού, αριστερά μάρτυρας, δεξιά σπόρος OptimaxΤΜ,
Περιοχή Ξάνθης, ημερομηνία σποράς 25/4/2020, ημερομηνία δείγματος 30/4/2020,
Φωτογραφία: Αλέξης Ρόιδος

 

Αποδεικτικός αγρός βαμβακιού, αριστερά μάρτυρας, δεξιά σπόρος OptimaxΤΜ,
Περιοχή Καρδίτσας, ημερομηνία σποράς 20/4/2020, ημερομηνία δείγματος 09/5/2020,
Φωτογραφία: Αντρέας Τσαχτάνης

Συντακτική Ομάδα: Απόστολος Σαμούδης, Γενικός Διευθυντής, Χρήστος Νικολαΐδης, Διευθυντής Marketing Φυτοπροστασίας, Σταύρος Πυρώτης, Διευθυντής Marketing & Ανάπτυξης Ειδικής Θρέψης & Βιοδιεγερτών, Αντρέας Τσαχτάνης, Διευθυντής Marketing Σπόρων, Ιωάννης Ραμνιώτης, Γεωπόνος Τεχνικός Σύμβουλος Θεσσαλίας & Φθιώτιδας, Αλέξης Ρόιδος, Γεωπόνος Τεχνικός Σύμβουλος Θράκης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές