Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Farming

Αποδόσεις και αντοχή υπόσχεται πρόγραμμα νέων φυτικών ποικιλιών

Ένα φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα πενταετούς διάρκειας θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο τη δημιουργία νέων φυτικών ποικιλιών με βελτιωμένες αποδόσεις, υψηλή ποιότητα και ανθεκτικές σε επιβλαβείς οργανισμούς αλλά και με προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

karidi

Μαρία Γιουρουκέλη

865
2

Οι νέες ποικιλίες που θα προκύψουν θα αφορούν τις εξής καλλιέργειες: ελιά, καρυδιά, άμπελο, κερασιά, κριθάρι, μηλιά, υβρίδιο λεμονιά λιμεττία, πορτοκαλιά, ρεβίθι, ρίγανη, τομάτα και σκληρό σιτάρι.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης ενέκρινε την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου και του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, προκειμένου να εκκινήσει το πρόγραμμα, του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ.

 

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειάς του για τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ενέκρινε την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου και του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ώστε να εκκινήσει το πρόγραμμα γεωργικής έρευνας για τη δημιουργία νέων φυτικών ποικιλιών.

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων φυτικών ποικιλιών με χαρακτηριστικά όπως βελτιωμένη απόδοση, υψηλή ποιότητα τελικών προϊόντων, αντοχή σε επιβλαβείς οργανισμούς, αντοχή σε αβιοτικούς παράγοντες, που είναι υψίστης σημασίας για την αύξηση της παραγωγικότητας και την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας στη γεωργία, και παράλληλη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και την προσαρμογή των καλλιεργειών στην κλιματική αλλαγή.

Οι νέες ποικιλίες που θα προκύψουν θα αφορούν τις εξής καλλιέργειες: ελιά, καρυδιά, άμπελο, κερασιά, κριθάρι, μηλιά, υβρίδιο λεμονιά λιμεττία, πορτοκαλιά, ρεβίθι, ρίγανη, τομάτα και σκληρό σιτάρι.

Τα οφέλη από τη δημιουργία των νέων αυτών φυτικών ποικιλιών θα οδηγήσουν σε:

  • Γεωργία μειωμένων εισροών και καλύτερη αξιοποίηση των λοιπών εισροών (άρδευση, λίπανση)
  • Αύξηση της παραγωγής
  • Διεύρυνση της εμπορικής περιόδου για τα τελικά προϊόντα
  • Αξιοποίηση της εγχώριας βιοποικιλότητας
  • Αξιοποίηση εδαφών και περιοχών με οριακές κλιματικές συνθήκες
  • Οικονομική απεξάρτηση της χώρας μας από τις εισαγωγές γενετικού υλικού από το εξωτερικό
  • Δυνατότητα στη χώρα μας να γίνει εξαγωγέας πολλαπλασιαστικού υλικού

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος το οποίο θα διαρκέσει πέντε έτη, ανέρχεται σε 1,5 εκατ. Ευρώ.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Υπηρεσιακός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρης Τσαγκαλίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτης Χατζηνικολάου.

 

 

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

30-07-2020 19:40Ηλίας Εμμανουηλίδης

Τα παραδοτέα της έρευνας του ΕΛΓΟ, που ανακοινώθηκε από τον αγροτικό Υπουργό, δηλαδή της δημιουργίας νέων ποικιλιών ελιάς, αμπέλου, καρυδιάς, κερασιάς, πορτοκαλιάς, λιμεττίας και λεμονιάς πρέπει, σύμφωνα με τη σύγχρονη διεθνή πρακτική, να είναι μια προ-βασική φυτεία για κάθε ποικιλία. Έτσι γίνεται στις αναπτυγμένες δενδροκομικά χώρες, Γαλλία, Ιταλία, Η.Π.Α., κλπ. Από τις παραπάνω φυτείες οι φυτωριακές επιχειρήσεις δημιουργούν πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό για την εγχώρια αγορά και τις εξαγωγές. Η ανακοίνωση του Υπουργείου δεν αναφέρει τι θα είναι τα παραδοτέα της Έρευνας. Από την πρακτική, εδώ και δεκαετίες, της Αγροτικής Έρευνας γνωρίζουμε ότι τα παραδοτέα θα είναι υλικά που δεν οδηγούν στην παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού· η χώρα μας έχει μισό αιώνα καθυστέρηση στον τομέα αυτόν και συνεχίζει να παράγει πολλαπλασιαστικό υλικό δενδρωδών και αμπέλου είτε ανεξέλεγκτο είτα κατώτερων προδιαγραφών· χωρίς αιδώ, χωρίς ντροπή, χωρίς κυρώσεις για τους άχρηστους αρμόδιους! Στην ουσία το πρόγραμμα μιζέρια και κακομοιριά εξαγγέλλει. Ψεύδεται όταν λέει ότι δίδει δυνατότητα εξαγωγών· με απιστοποίητο υλικό εξαγωγές δεν γίνονται. Οι εισηγητές του προγράμματος κοροϊδεύουν τους αγρότες, την Ελληνική Κοινωνία και κατά μεγάλο μέρος, τζάμπα τα λεφτά, τζάμπα ο χρόνος. Κορόιδεψαν ακόμη και τους άσχετους (με το συγκεκριμένο αντικείμενο) υπηρεσιακό γραμματέα του Υπουργείου και δ/ντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ που υπέγραψαν την σύμβαση. Οι τελευταίοι δεν ήξεραν, δε ρώταγαν κανένα αδέσμευτο που να ξέρει; Για όποιον έχει απορία ας με πάρει τηλέφωνο (210-5730558), ή ας στείλει e-mail emmanou17@hotmail.gr Πρώην δ/ντής Υπουργείου Γεωργίας, συντάκτης του νόμου 1564/1985 για το πολλαπλασιαστικό υλικό και πρώην FAO expert.

Απάντηση

30-07-2020 19:18Ηλίας Εμμανουηλίδης

Τα παραδοτέα της έρευνας του ΕΛΓΟ, που ανακοινώθηκε από τον αγροτικό Υπουργό, δηλαδή της δημιουργίας νέων ποικιλιών ελιάς, αμπέλου, καρυδιάς, κερασιάς, πορτοκαλιάς, λιμεττίας και λεμονιάς πρέπει, σύμφωνα με τη σύγχρονη διεθνή πρακτική, να είναι μια προ-βασική φυτεία για κάθε ποικιλία. Έτσι γίνεται στις αναπτυγμένες δενδροκομικά χώρες, Γαλλία, Ιταλία, Η.Π.Α., κλπ. Από τις παραπάνω φυτείες οι φυτωριακές επιχειρήσεις δημιουργούν πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό για την εγχώρια αγορά και τις εξαγωγές. Η ανακοίνωση του Υπουργείου δεν αναφέρει τι θα είναι τα παραδοτέα της Έρευνας. Από την πρακτική, εδώ και δεκαετίες, της Αγροτικής Έρευνας γνωρίζουμε ότι τα παραδοτέα θα είναι υλικά που δεν οδηγούν στην παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού· η χώρα μας έχει μισό αιώνα καθυστέρηση στον τομέα αυτόν και συνεχίζει να παράγει πολλαπλασιαστικό υλικό δενδρωδών και αμπέλου είτε ανεξέλεγκτο είτα κατώτερων προδιαγραφών· χωρίς αιδώ, χωρίς ντροπή, χωρίς κυρώσεις για τους άχρηστους αρμόδιους! Στην ουσία το πρόγραμμα μιζέρια και κακομοιριά εξαγγέλλει. Ψεύδεται όταν λέει ότι δίδει δυνατότητα εξαγωγών· με απιστοποίητο υλικό εξαγωγές δεν γίνονται. Οι εισηγητές του προγράμματος κοροϊδεύουν τους αγρότες, την Ελληνική Κοινωνία και κατά μεγάλο μέρος, τζάμπα τα λεφτά, τζάμπα ο χρόνος. Κορόιδεψαν ακόμη και τους άσχετους (με το συγκεκριμένο αντικείμενο) υπηρεσιακό γραμματέα του Υπουργείου και δ/ντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ που υπέγραψαν την σύμβαση. Οι τελευταίοι δεν ήξεραν, δε ρώταγαν κανένα αδέσμευτο που να ξέρει; Για όποιον έχει απορία ας με πάρει τηλέφωνο (210-5730558), ή ας στείλει e-mail emmanou17@hotmail.gr

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία