BACK TO
TOP
Farming

Χωρίς τη δραστική dimethoate, οι ελαιοκαλλιεργητές ανησυχούν για το δάκο

Χωρίς φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με δραστική ουσία το dimethoate, οι ελαιοκαλλιεργητές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το δάκο φέτος, μετά την απαγόρευση της από σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

olive-tree-2846490_1920-1080x675

148
1

Στην Ιταλία, ενώ η απαγόρευση των φυτοφαρμάκων με βάση το dimethoate παρατάθηκε μέχρι τον Οκτώβριο, οι αγρότες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες για την έγκαιρη αντιμετώπιση του δάκου στη συγκομιδή του 2020.

Η απαγόρευση των φυτοφαρμάκων με βάση το dimethoate, ήταν να αρχίσει από τα τέλη Ιουλίου, αλλά παρατάθηκε στην Ιταλία, μετά από αίτημα της εθνικής αγροτικής συνδικαλιστικής οργάνωσης Coldiretti.

«Η απαγόρευση του dimethoate αναγκάζει τους αγρότες να αλλάξουν την προσέγγισή τους για την διαχείριση του ελαιώνα, καθώς θα πρέπει να εφαρμόσουν περισσότερες προληπτικές στρατηγικές.» ανέφερε η ερευνήτρια στο CREA, Ελισαμπέτα Γκαργκάνι

Παρά την παράταση, μέλη της Ιταλικής Συνομοσπονδίας Αγροτών (CIA) δήλωσαν ότι η επόμενη συγκομιδή θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική για τους παραγωγούς και τους αγρότες ελαιολάδου ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης.

«Η επικείμενη απαγόρευση του dimethoate επηρεάζει ήδη τους ελαιοκαλλιεργητές στην επικράτειά μας επειδή δεν έχουν βιώσιμη εναλλακτική λύση στη διάθεσή τους», δήλωσε ο Λάπο Μπαλντίνι, επικεφαλής του προσωπικού της Τοσκάνης.

Ακόμα και με τρεις μήνες μέχρι να τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση, ο Μπαλντίνι πιστεύει ότι θα υπάρχει έλλειψη του προϊόντος στα ράφια των καταστημάτων. Πρόσθεσε ότι δεν έχουν δοθεί βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις στους αγρότες για την προστασία των καλλιεργειών τους.

«Τα ωοκτόνα προϊόντα, η αποτελεσματικότητα των οποίων δεν έχει ακόμη κατανοηθεί, δημιουργούν πολλές δυσκολίες στην ανάπτυξή τους σε σύγκριση με την υψηλή δραστικότητα φάσματος των νυμφοκτόνων με βάση το dimethoate», δήλωσε ο Μπαλντίνι.

Σε δελτίο τύπου, οι αγρότες της CIA τόνισαν πώς έχει εφαρμοστεί η πολυαναμενόμενη πανευρωπαϊκή απαγόρευση αυτών των προϊόντων χωρίς να καθοριστεί μια εναλλακτική στρατηγική.

«Ο χαλκός, το καολίνη και τα μυκητοκτόνα καταστέλλουν τους υψηλούς πληθυσμούς του δάκου, αλλά, όπως έχουμε ήδη σημειώσει, δεν επιλύουν το πρόβλημα σε περίπτωση μαζικών προσβολών», δήλωσε ο Μπαλντίνι.

«Το πρόβλημα έχει γίνει κυκλικό, μια ετήσια προσβολή όχι μόνο για τις παράκτιες περιοχές της Τοσκάνης, αλλά και για τους περισσότερους ελαιώνες», πρόσθεσε. «Πριν από την απαγόρευση θα έπρεπε να βρει εναλλακτικές λύσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι το υψηλότερο κόστος για τους αγρότες και όχι αρκετά αποτελεσματικές λύσεις.»

Ενώ εισήχθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2019, η απαγόρευση του dimethoate δεν ήταν έκπληξη. Η απόφαση βασίστηκε στα ήδη γνωστά συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, της οποίας οι εμπειρογνώμονες είχαν εντοπίσει πιθανούς κινδύνους για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία ως αποτέλεσμα του γονιδιοτοξικού δυναμικού των φυτοφαρμάκων και των καρκινογόνων χαρακτηριστικών των κύριων συστατικών της.

«Η απαγόρευση του dimethoate αναγκάζει τους αγρότες να αλλάξουν την προσέγγισή τους στη διαχείριση του ελαιώνα», δήλωσε η Ελισαμπέτα Γκαργκάνι, ερευνητής της CREA, του δημόσιου οργανισμού που ασχολείται με τη γεωργική έρευνα.

«Πρέπει να περάσουν από τις θεραπευτικές στρατηγικές στις προληπτικές στρατηγικές. Σε αυτό το νέο σενάριο, η παρακολούθηση δέντρων και οι παραδοσιακές οργανικές στρατηγικές θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο», πρόσθεσε.

Ορισμένοι μικροκαλλιεργητές στην Ιταλία έχουν ήδη εφαρμόσει αποτελεσματικά συστήματα παρακολούθησης και βιολογικές στρατηγικές στα φυτά τους.

«Επιλέξαμε να τα μετατρέψουμε εντελώς σε βιολογική γεωργία», δήλωσε ο Γιανλούκα Νταμίανι, ένας μικρός ελαιοκαλλιεργητής της Τοσκάνης. «Στο παρελθόν χρησιμοποιήσαμε τυχαία προϊόντα με dimethoate στα δέντρα μας και σίγουρα βοήθησαν στη μείωση της προσβολής του δάκου.»

«Αλλά έχουμε μια μικρή τοπική παραγωγή, μπορούμε να ζήσουμε χωρίςτη δραστική αυτή, γιατί μπορούμε να κάνουμε επιτόπιους ελέγχους του πληθυσμού του εντόμου», πρόσθεσε. «Μπορώ να καταλάβω ότι όσοι έχουν μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις μπορεί να χρειαστεί να επενδύσουν σε νέες διαδικασίες και ίσως να πρέπει να συνηθίσουν τις χαμηλότερες αποδόσεις.»

Ωστόσο, η Coldiretti υποστήριξε τη CIA επικρίνοντας την απαγόρευση, υπογραμμίζοντας επίσης ότι δεν υπάρχουν πραγματικές εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με προϊόντα με βάση το dimethoate. Κοιτώντας μπροστά στη συγκομιδή 2020, η ένωση υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα βιώσιμης πρόληψης για χρήση από τους αγρότες.

«Ο δάκος θεωρείται ως ο πιο σημαντικός εχθρός για τα ελαιόδεντρα, τόσο διαδεδομένος που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τις ποσότητες και τις ποιότητες της παραγωγής στις περισσότερες περιοχές», δήλωσε η οργάνωση Coldiretti. «Η επιστημονική έρευνα δεν έχει εντοπίσει ακόμη μια στρατηγική ικανή να ελέγξει τη μύγα, ένα έντομο που με την κλιματική αλλαγή έγινε ακόμη πιο επιζήμιο.»

Πριν από την απαγόρευση, τα φυτοφάρμακα με βάση το dimethoate θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε καλλιέργειες καθ 'όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, όταν υπήρχαν εμφανή σημάδια προσβολής από μύγες από ελιές.

Ωστόσο, οι εναλλακτικές στρατηγικές θα απαιτήσουν έγκαιρη παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου, από την άνοιξη και μετά, για να κατανοήσουν πώς έχει επιβιώσει ο πληθυσμός το χειμώνα και τι είδους επιπτώσεις μπορεί να έχει στην επερχόμενη σεζόν.

Η απαγόρευση του dimethoate θα απαιτήσει επίσης από τους τοπικούς αγρότες, τις κυβερνήσεις και τις γεωργικές οργανώσεις να υιοθετήσουν μια διαφορετική προσέγγιση στη διαχείριση της γης, καθώς οι εγκαταλελειμμένες ελιές μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση του πληθυσμού της μύγας.

Ωστόσο, η CIA δήλωσε ότι ενώ οι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη και οι στρατηγικές δεν είναι ακόμη πλήρεις, ο οικονομικός αντίκτυπος της ζημιάς στον ελαιόκαρπο μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολες επιλογές.

Πηγή: olive oil times

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

19-08-2020 15:46δημητρης

η ιταλικη ομοσπονδια καταφερε να παρει παραταση μεχρι τον οκτωβρη. οι δικοι μας τι κανανε?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές